Hae tukia

Haettavat tuet

Tuen ha­ke­mi­seen liit­ty­vis­tä eh­dois­ta on ker­rot­tu tar­kem­min Haku­op­paan Tu­kien ha­ke­mi­nen -koh­das­sa.

Ha­et­ta­vat tuet -väli­leh­del­lä va­lit­se en­sim­mäi­se­nä tuen­ha­ki­ja. Alas­veto­va­li­kos­sa on lu­e­tel­tu­na maa­ti­lan osal­li­set.

Mi­kä­li tuen­ha­ki­ja­na on yh­tei­sö  (esim. kuo­lin­pesä, maa­ta­lous­yh­ty­mä tai osa­ke­yh­tiö), si­nul­le tu­lee va­lit­ta­vak­si maa­ti­lan osal­li­sis­ta hen­ki­lö, joka on yli 18-vuo­ti­as. Ky­sei­nen ikä­raja on kan­sal­lis­ten ja EU:n osit­tain ra­hoit­ta­mien tu­kien eh­to­na. Kan­sal­li­sis­sa tuis­sa ky­sei­sen hen­ki­lön tu­lee myös har­joit­taa itse maa- tai puu­tar­ha­ta­lout­ta. Ikä­ehto ei kos­ke jul­kisoi­keu­del­lis­ta yh­tei­söä (esim. van­ki­la- tai kou­lu­ti­laa), re­kis­te­röi­tyä yh­dis­tys­tä tai vesi­oi­keu­del­lis­ta yh­tei­söä, jol­loin va­lit­se vaih­to­ehto Ikä­ehto ei kos­ke jul­kisoi­keu­del­lis­ta yh­tei­söä, re­kis­te­röi­tyä yh­dis­tys­tä eikä vesi­oi­keu­del­lis­ta yh­tei­söä.

 

Va­lit­se seu­raa­vak­si tuet, joi­ta haet.

Luo­mu­ti­la­na si­nul­la on au­to­maat­ti­ses­ti oi­keus vi­her­ryt­tä­mis­tu­keen il­man, että si­nun tar­vit­see nou­dat­taa vi­her­ryt­tä­mis­tu­en vaa­ti­muk­sia maa­ti­lan luo­mu­tuo­tan­to­a­lal­la. Kat­so tar­kem­mat oh­jeet haku­op­paas­ta.

Kun va­lit­set EU:n ra­hoit­ta­man Nuo­ren vil­je­li­jän tuen tai kan­sal­li­ses­ti ra­hoi­te­tun Nuor­ten vil­je­li­jöi­den tuen, avau­tuu eril­li­nen ik­ku­na, jos­sa si­nun tu­lee il­moit­taa ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä ja tu­keen liit­ty­vät hen­ki­löt. Tal­len­na tie­dot.

Jos olet edel­li­se­nä vuon­na ha­ke­nut Nuo­ren vil­je­li­jän tu­kea ja/tai Nuor­ten vil­je­li­jöi­den tu­kea, avau­tu­vas­sa ik­ku­nas­sa on esi­täy­tet­ty­nä ai­em­min il­moi­tet­tu ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si sekä tu­keen liit­ty­vät hen­ki­löt. Mi­kä­li aloi­tus­vuo­teen on tul­lut muu­tok­sia, il­moi­ta sii­tä erik­seen kun­taan. Pe­rus­te­le muu­tos ha­ke­muk­sen lisä­tie­dois­sa Yh­teen­veto- ja lä­he­tys­si­vun Lisä­tie­dot-laa­ti­kos­sa.  Mi­kä­li hen­ki­löi­hin on tul­lut muu­tok­sia, lii­tä uu­det mu­kaan tul­leet hen­ki­löt hen­ki­lö­tie­toi­neen ja pois­ta pois­tu­neet hen­ki­löt ros­ka­kori -iko­nil­la.

Va­lit­se myös  si­tou­muk­sen/so­pi­muk­sen vaa­ti­vat tuet, mi­kä­li si­nul­la on voi­mas­sa ole­va ym­pä­ris­tö­si­tou­mus/-so­pi­mus, luo­mu­si­tou­mus tai eri­tyis­tuki­so­pi­mus.

Luo­mu­kor­vauk­sen mak­sa­mis­ta voit ha­kea tuki­ha­ke­muk­sel­la, jos si­nul­la on voi­mas­sa­o­le­va si­tou­mus. Vuon­na 2019 ei voi ha­kea uut­ta luo­mu­si­tou­mus­ta.

Vuon­na 2019 et voi ha­kea uut­ta ym­pä­ris­tö­si­tou­mus­ta. Kat­so haku­op­paan koh­das­ta Ym­pä­ris­tö­kor­vaus tar­kem­pi si­säl­tö ym­pä­ris­tö­si­tou­mus/-so­pi­mus toi­men­pi­teis­tä ja nii­den vaa­ti­muk­sis­ta.

Va­li­tes­sa­si tuki­lis­tauk­ses­ta ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen, ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­seen va­lit­se­ma­si toi­men­pi­teet lis­tau­tu­vat si­vun ala­o­saan. Käy läpi toi­men­pi­tei­siin liit­ty­vät loh­kot ja yk­si­tyis­koh­dat klik­kaa­mal­la vih­rei­tä pa­nee­lei­ta. Voit vie­lä tar­vit­ta­ses­sa muut­taa Il­moi­ta tie­dot -osi­os­sa pe­rus­loh­kol­le il­moi­tet­tu­jen kas­vu­loh­ko­jen pin­ta-alo­ja tai kas­ve­ja.

Va­lu­ma­ve­sien muok­kaus Vipu-pal­ve­lus­sa. Mi­kä­li olet va­lin­nut ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen toi­men­pi­teek­si va­lu­ma­ve­sien hal­lin­nan, nä­kyy se mui­den va­lit­se­mie­si toi­men­pi­tei­den ta­voin lis­tal­la. Lue li­sää va­lu­ma­vesi­toi­men­pide­a­lo­jen muok­kauk­ses­ta Va­lu­ma­vesi­toi­men­pi­teen toi­men­pide­a­lo­jen muok­kaus säh­köi­ses­sä asi­oin­nis­sa -oh­jees­ta.

Huo­mi­oi! Mi­kä­li olet va­lin­nut ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen toi­men­pi­teek­si pel­to­luon­non moni­muo­toi­suu­den, or­gaa­ni­sen kat­teen käy­tön puu­tar­ha­kas­veil­la ja sie­men­pe­ru­nal­la tai puu­tar­ha­kas­vien vaih­to­eh­toi­sen kas­vin­suo­je­lun, il­moi­ta kas­vu­loh­kol­la tie­to toi­men­pi­teen to­teut­ta­mi­ses­ta koh­das­sa Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen va­lin­nai­nen toi­men­pide. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen va­lin­nai­nen toi­men­pide -va­lin­ta­ik­ku­na avau­tuu kas­vu­loh­koil­le, joil­le on mah­dol­lis­ta va­li­ta ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen toi­men­pide Ke­rää­jä­kas­vit.

 

 

Syk­syl­lä teh­dään eril­li­nen syys­il­moi­tus pe­rus­loh­kois­ta, joil­la on to­teu­tet­tu kas­vu­kau­den ai­ka­na lie­te­lan­nan si­joit­ta­mi­nen pel­toon-, ra­vin­tei­den ja or­gaa­nis­ten ai­nei­den kier­rät­tä­mi­nen- ja pel­to­jen tal­vi­ai­kai­nen kas­vi­peit­tei­syys­toi­men­pi­tei­tä. Syys­il­moi­tuk­sel­la il­moi­te­taan mm. le­vi­te­tyn lan­nan ja/tai or­gaa­ni­sen lan­noi­te­val­mis­teen le­vi­tys­pin­ta-ala, lan­ta- ja lan­noi­te­la­jit, mää­rä sekä le­vi­tys­päi­vä­mää­rät.


Voit pa­laut­taa Pää­tuki­haun yh­tey­des­sä liit­tei­tä
, jot­ka ovat esi­mer­kik­si tie­tyn tuen myön­tä­mi­sen eh­to­na. Liit­teen tyyp­pi va­li­taan alas­veto­va­li­kos­ta ja sen jäl­keen ha­e­taan lii­te pai­na­mal­la Se­laa- pai­ni­ket­ta.  Kun oi­kea lii­te on va­lit­tu, li­sä­tään lii­te pai­na­mal­la Li­sää lii­te- pai­ni­ket­ta. Li­sä­tyt liit­teet nä­ky­vät lis­tauk­se­na. Täs­sä vai­hees­sa voit vie­lä pois­taa liit­tei­tä, Pois­ta lii­te -pai­nik­kees­ta.

 

Siir­ry seu­raa­vak­si Vipu­neu­vo­ja-väli­leh­del­le.

Vipuneuvoja

Vipu­neu­vo­ja si­säl­tää il­moi­tet­ta­viin tie­toi­hin sekä ha­et­ta­viin tu­kiin liit­ty­viä tar­kis­tei­ta ja mah­dol­li­sia huo­mau­tuk­sia. Vipu­neu­vo­ja -väli­leh­del­lä käyn­ti on pa­kol­lis­ta, eli vas­ta tä­män vai­heen jäl­keen pää­set siir­ty­mään yh­teen­veto ja lä­he­tys -väli­leh­del­le.

Vipu­neu­vo­jan huo­mau­tuk­set on mer­kit­ty eri vä­ril­lä riip­pu­en sii­tä, mitä toi­men­pi­tei­tä si­nul­ta vaa­di­taan en­nen ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mis­tä. Pu­nai­sel­la vä­ril­lä mer­ki­tyt huo­mau­tuk­set tu­lee kor­ja­ta, en­nen kuin ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Kel­tai­set huo­mau­tuk­set on syy­tä tar­kis­taa, mut­ta ne ei­vät estä ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mis­tä.

Vipu­neu­vo­jan tar­kis­teet löy­dät Ruo­ka­vi­ras­ton net­ti­sivuilta tai Vipu­neu­vo­jan tar­kis­teet -pai­nik­keen ta­kaa.

Viherryttäminen

Vipu­neu­vo­ja tuot­taa myös eri­lai­sia las­ken­nan tar­kis­tei­ta, joi­den avul­la voit tar­kis­taa, täyt­ty­vät­kö esi­mer­kik­si vi­her­ryt­tä­mis­tu­en moni­puo­lis­ta­mi­sen tai eko­lo­gi­sen alan vaa­ti­muk­set ti­lal­la­si.

Täs­sä näet esi­mer­kin, mil­lai­sia huo­mau­tuk­sia vipu­neu­vo­ja an­taa. Kel­tai­sel­la ole­vat huo­mau­tuk­set il­moit­ta­vat, että ehto ei täy­ty ja vih­re­äl­lä il­moi­te­taan, että vel­voit­teet to­teu­tu­vat.

Vipu­neu­vo­ja huo­maut­taa esi­mer­kik­si, jos olet il­moit­ta­nut pää­kas­via yli 75 % tai eko­lo­gi­sen alan vaa­ti­mus ei täy­ty. Li­säk­si Vipu­neu­vo­ja huo­maut­taa, mi­kä­li vi­her­ryt­tä­mis­tu­kea lei­ka­taan.

Joi­ta­kin kas­ve­ja ei las­ke­ta vil­je­lyn moni­puo­lis­ta­mi­ses­sa kas­vik­si. Nämä löy­dät haku­op­paas­ta koh­das­ta Vi­her­ryt­tä­mis­tuki. Jos näi­tä kas­ve­ja va­lit­see loh­koil­le, vipu­neu­vo­ja il­moit­taa moni­puo­lis­ta­mis­las­kel­mas­sa nii­den pin­ta-alat yh­te­nä ryh­mä­nä. Nii­tä ei kui­ten­kaan ote­ta huo­mi­oon ti­lan en­sim­mäi­se­nä, toi­se­na tai kol­man­te­na kas­vi­na.

Tukioikeudet

Vipu­neu­vo­jan Tuki­oi­keu­det -väli­leh­del­lä nä­kyy tuki­oi­keuk­sien ero­tus­pin­ta-ala sekä tau­luk­ko näyt­tää tuki­oi­keuk­sien käy­tös­tä vii­me vuon­na 2018.

Ero­tus-sa­ra­ke ker­too, mi­kä­li si­nul­la on lii­kaa tai lii­an vä­hän tuki­oi­keuk­sia  vuon­na 2019 il­moi­tet­tuun tuki­kel­poi­seen pin­ta-alaan näh­den. Muis­ta, että  Tuki­oi­keuk­sien pin­ta-ala -sa­rak­keen tie­to ei päi­vi­ty re­aa­li­ai­kai­ses­ti.  Mi­kä­li ajan­ta­sai­sel­la 103A:lla lu­kee, että ti­lal­la on kä­sit­te­le­mät­tä ti­las­sa ole­via ha­ke­muk­sia, tar­koit­taa se useim­mi­ten sitä, että siir­toa ei ole vie­lä hy­väk­syt­ty. Ajan­ta­sai­sen 103A-lo­mak­keen voit tu­los­taa Vipu-pal­ve­lus­ta.

Tuki­oi­keu­det-väli­leh­den jäl­kim­mäi­nen tau­luk­ko ker­too vii­me vuo­des­ta eli vuo­des­ta 2018. Mi­kä­li kaik­ki ti­lan tuki­oi­keu­det on vuon­na 2018 käy­tet­ty, ei var­si­nais­ta tau­luk­koa näy. Täl­löin nä­ky­vis­sä on vain teks­ti ”Ti­lan kaik­ki tuki­oi­keu­det ak­ti­voi­tiin 2018”.  Jos tuki­oi­keuk­sia on jää­nyt ak­ti­voi­mat­ta, nä­kyy tau­luk­ko, jos­sa on sa­rak­keet: Ak­ti­voi­dut tuki­oi­keus­heh­taa­rit 2018 ja Ak­ti­voi­mat­to­mat tuki­oi­keus­heh­taa­rit 2018.  Ak­ti­voi­mat­to­mien tuki­oi­keuk­sien mää­rä ker­too joko sii­tä, että si­nul­la on ol­lut lii­kaa tuki­oi­keuk­sia suh­tees­sa tuki­kel­poi­seen pin­ta-alaan tai olet il­moit­ta­nut vuon­na 2018 tuki­kel­vot­to­mia alo­ja. Näi­tä alo­ja ovat ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mä­tön ala ja py­sy­väs­ti vil­je­le­mä­tön ala. Vuon­na 2019 si­nun täy­tyy joko siir­tää tuki­oi­keuk­sia pois it­sel­tä­si tai il­moit­taa kaik­ki tuki­kel­poi­set heh­taa­rit sel­lai­sil­la kas­veil­la tai pel­lon­käyt­tö­muo­doil­la, jot­ka ak­ti­voi­vat tuki­oi­keuk­sien käy­tön, jot­ta voit vält­tyä tuki­oi­keuk­sien me­net­tä­mi­sel­tä kah­den vuo­den käyt­tä­mät­tö­myy­den ta­kia. Voit tar­kis­taa tuki­kel­poi­suu­det osoit­tees­ta www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/Tuki­kel­poi­suus.

Ti­lan kaik­ki tuki­oi­keu­det ak­ti­voi­tiin 2018.

Vii­me vuon­na ak­ti­voi­dut tuki­oi­keus­heh­taa­rit.

Monivuotisten toimenpiteiden tarkisteet

Moni­vuo­tis­ten toi­men­pi­tei­den tar­kis­teet -väli­leh­del­tä voit tar­kis­taa ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen moni­vuo­tis­ten toi­men­pi­tei­den säi­lyt­tä­mis­vaa­ti­muk­set tai toi­men­pi­tei­den mak­si­mi­säi­ly­tys­ajan pe­rus­loh­kol­la. Lisä­tie­dot-koh­das­ta löy­dät tar­kem­mat loh­ko­koh­tai­set tie­dot. Lisä­tie­dot -koh­das­sa  ko­ros­tet­tu­jen loh­ko­jen osal­ta säi­lyt­tä­mis­vel­voi­te ei mah­dol­li­ses­ti täy­ty tai se ylit­tyy. Tar­kis­ta tie­dot tau­lu­kos­ta.

Tukiarvio

Vipu­neu­vo­jas­sa on Alus­ta­va tuki­ar­vio € -väli­leh­ti. Pää­set kat­so­maan alus­ta­vaa tuki­ar­vi­o­ta va­lit­tu­a­si tuet, joi­ta aiot ha­kea. Tuki­ar­vio si­säl­tää jo­kai­sen tuen ar­vi­oi­dun koko­nais­sum­man sekä tuki­sum­mat kas­vi­laji­ryh­mit­täin. Li­säk­si tuki­ar­vi­o­näy­töl­lä näy­te­tään tu­kien las­ken­taan liit­ty­viä huo­mau­tuk­sia.  Tuki­sum­ma on ar­vio, joka pe­rus­tuu tuki­ha­ke­muk­sel­la an­net­tui­hin tie­toi­hin. Lo­pul­li­seen sum­maan vai­kut­ta­vat tuki­ta­so­jen muu­tok­set, pa­kol­li­set vä­hen­nyk­set sekä mah­dol­li­set val­von­ta­seu­raa­muk­set ja muut vä­hen­nyk­set.

Alus­ta­va tuki­ar­vio -väli­leh­del­lä huo­mau­te­taan esi­mer­kik­si jos tuki­oi­keu­det ra­jaa­vat tuen mak­sua, luon­non­hait­ta­kor­vauk­sen ke­san­to­ra­joi­te on ylit­ty­nyt tai luon­non­hoi­to­pel­toa on il­moi­tet­tu lii­kaa.

Yhteenveto ja lähetys

Kir­joi­ta säh­kö­pos­ti­kent­tään säh­kö­pos­ti­o­soi­te, jo­hon ha­lu­at tie­don säh­köi­sen ha­ke­muk­sen lä­he­tyk­ses­tä kun­taan. Pys­tyt kir­joit­ta­maan kent­tään use­am­man säh­kö­pos­ti­o­soit­teen, kun erot­te­let osoit­teet pil­kul­la. Il­moit­ta­maa­si osoit­tee­seen me­nee vah­vis­tus­vies­ti on­nis­tu­nees­ti lä­he­te­tys­tä ha­ke­muk­ses­ta. Lä­he­tä kä­si­tel­tä­väk­si -pai­ni­ke ak­ti­voi­tuu tä­män jäl­keen. Tar­kis­ta ha­ke­muk­sel­le tal­len­ne­tut tie­dot ja lä­he­tä ha­ke­mus kä­si­tel­tä­väk­si.

Lähettämisen jälkeen

Tar­kis­ta lä­het­tä­mi­sen jäl­keen säh­kö­pos­tis­ta­si, että olet saa­nut kuit­tauk­sen lä­he­tyk­ses­tä. Klik­kaa Tu­los­ta ha­ke­mus­tie­dot -pai­ni­ket­ta. Tar­kis­ta avau­tu­van si­vun ylä­lai­das­ta, että sii­nä on tie­to ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­ses­tä kun­taan kä­si­tel­tä­väk­si ja lä­he­tys­aika. Mi­kä­li tuki­hake­mus­ta ei ole lä­he­tet­ty , yh­teen­veto­tu­los­teen oi­ke­as­sa ylä­reu­nas­sa nä­kyy pu­nai­sel­la teks­ti ”esi­kat­se­lu­ver­sio”. Yh­teen­veto kan­nat­taa tal­len­taa ko­neel­le tai tu­los­taa.

Nyt voit pa­la­ta säh­köi­sen asi­oin­nin etu­si­vul­le tai sul­kea säh­köi­sen asi­oin­nin.

Mi­kä­li lä­het­tä­mi­sen jäl­keen on tar­peen teh­dä muu­tok­sia lä­he­tet­tyi­hin tie­toi­hin, voit teh­dä muu­tok­set me­ne­mäl­lä uu­del­leen säh­köi­sen asi­oin­nin Pää­tuki­haku-osi­oon. Pää­tuki­haku-osi­os­sa voit va­li­ta Yh­teen­veto ja lä­he­tys -väli­leh­del­tä Pe­ruu­ta lä­he­tet­ty ha­ke­mus -toi­min­non. Muu­tok­sia ha­ke­muk­seen voit teh­dä pää­tuki­haun päät­ty­mis­päi­vään 17.6.2019 asti tai niin kau­an, että ha­ke­mus ote­taan kä­sit­te­lyyn. Kun olet kor­jan­nut ha­ke­mus­ta, muis­ta aina lä­het­tää ha­ke­mus uu­del­leen.

Mi­kä­li si­nun täy­tyy muut­taa ha­ke­muk­sen tie­to­ja 17.6. jäl­keen, voit teh­dä sen ai­no­as­taa pa­pe­ril­la. Haku­ajan jäl­keen pa­lau­te­tut ha­ke­muk­set ker­ryt­tä­vät myö­häs­ty­mis­päi­viä, jot­ka las­ke­vat tu­kien mää­rää.

Pää­tuki­haku 2018 (Loh­ko­tie­to­jen il­moit­ta­mi­nen ja tu­kien ha­ke­mi­nen)Vipu-käyt­tä­jän ohje19.3.2018