Skötsel av trädesåkrarna ingår i tvärvillkoren.
Trädesåker = åker som inte används för produktion och som består av grönträda, stubbträda eller svartträda
Grönträda = åker som besåtts med frön av ett- eller fleråriga gräs-, vilt-, landskaps-, nektar- eller ängsväxter eller med fröblandningar av dessa växter, dock inte enbart med spannmål, olje- eller proteinväxter eller utsädesblandningar av dessa växter.
Svartträda = åker som under växtperioden är utan växttäcke eller stubb
Stubbträda = åker som är täckt av stubb av spannmål, oljeväxter, spånadsväxter, baljväxter eller frökryddor från föregående eller en äldre växtperiod och som är obearbetad
Trädningen är frivillig och du får i regel utnyttja trädesåkrarna ekonomiskt. En grönträda får också användas för betesgång bara markytan behåller sitt växttäcke. Om du har anmält en trädesåker som ekologisk fokusareal enligt förgröningsstödet kan du utnyttja trädan ekonomiskt och som betesmark först efter 16.8. Ytterligare uppgifter om ekologiska fokusarealer enligt förgröningsstödet finns i ansökningsguiden.
Bevara trädesåkrarna som jordbruksmark och i gott skick ur jordbrukssynpunkt. Ett område som du anmält som träda får du inte använda som lagerområde under vegetationsperioden, exempelvis för långvarig förvaring av ensilagebalar.
Växttäcket på en trädesåker
Ha i regel grönträda eller stubbträda på trädesåkrarna och förnya växtligheten på dem vid behov. Grönträdor är den bästa trädesformen med tanke på vattenskyddet. På trädesåkrarna kan du odla vall-, vilt-, landskaps-, nektar- och ängsväxter samt blandade växtbestånd av dessa. Lägg märke till att du på grönträda inte kan odla enbart spannmål, oljeväxter eller proteingrödor eller blandningar av dessa växter. Exempel som grönträda kan du inte anmäla ett rent växtbestånd med havre/raps/klöver eller ett blandat växtbestånd som du har sått med en utsädesblandning av havre-raps-klöver.
Så växtligheten på grönträda senast den 30 juni, om det inte tidigare har såtts grönträda på åkerskiftet. Om exceptionella väderförhållanden utgör ett hinder för sådd senast 30.6, måste du så genast när förhållandena tillåter det. Som ett exceptionellt väderförhållande anses en situation där riklig nederbörd som fortgått under en längre period och liten avdunstning har lett till att åkrarna är så våta att det förhindrar sådd. Använd en tillräcklig mängd frön av vall-, vilt-, landskaps-, nektar- och ängsväxter så att du får ett täckande växtbestånd.
Trädor som finns på grundvattenområden ska hållas täckta av växtlighet. Om du anlägger en träda på ett grundvattenområde får högst 20 procent av fröblandningens vikt utgöra frö av klöverarter, vickerarter, blålusern, getruta, sötväppling och andra motsvarande kvävefixerande växter. Anteckna fröblandningens sammansättning i de skiftesvisa anteckningarna.
Förhindra att ogräs sprids på trädesåkern. Du kan bekämpa ogräsen kemiskt i de undantagssituationer som finns förtecknade i följande kapitel eller i samband med vallbrott från och med 1.9 eller från och med 15.7 om du besår trädesåkern med gräsväxter eller växter som sås eller planteras på hösten. På träda som du anmält som ekologisk fokusareal får du använda växtskyddsmedel tidigast 16.8, om du sår eller planterar en höstsådd gröda på området. Beakta att det alltså inte lönar sig att anmäla areal där det växer rikligt med flyghavre eller jätteloka som ekologisk fokusareal, eftersom det är förbjudet att använda växtskyddsmedel under trädesperioden.
Undantag från kravet på växttäcke på träda
Om du som träda anmäler ett skifte som inte tidigare använts för odling, ska skiftet vara grönträda under året för anmälan.
I andra fall kan du frångå kravet på växttäcke om du förbättrar åkerns kulturtillstånd genom att bekämpa svårutrotade ogräs, utför kortvariga iståndsättningsåtgärder eller av någon annan särskild orsak. Iståndsättningsåtgärder av kortvarig natur är t.ex. täckdikning, kalkning, dikning eller dikesrensning och andra motsvarande åtgärder. Du får frångå kravet på växttäcke bara i den omfattning som krävs för den kortvariga iståndsättningsåtgärden. Du får avvika från kravet på växttäcke på trädesåkrar också när det gäller force majeure eller exceptionella omständigheter enligt vad som sägs nedan.
Situationer där force majeure eller exceptionella omständigheter kan godkännas som skäl att frångå kravet på växttäcke på trädesåkrar:
a) stödtagarens död
b) långvarig arbetsoförmåga hos stödtagaren
c) en allvarlig naturkatastrof som i stor omfattning påverkar jordbruksföretaget
d) gårdens husdjursbyggnader förstörs i en olycka
e) en epizooti eller en växtsjukdom som drabbar hela eller en del av stödtagarens djurbesättning respektive grödor
f) expropriation av hela eller en stor del av jordbruksföretaget, om denna inte kunde förutses den dag då ansökan lämnades in.
Gödsling av trädesåker
Du får inte gödsla svartträda, stubbträda och ettårig grönträda. Du får gödsla en flerårig grönträda, men endast i samband med anläggandet. Mängden kvävegödsel får då vara högst 80 kg/ha på mineraljordar eller 60 kg/ha på organogena jordar.
Observera också att gränsvärdena för gödsling vid anläggandet av flerårig grönträda är lägre på gårdar som ingått miljöförbindelse. Miljöförbindelsens gödslingsnivåer hittar du i förbindelsevillkoren.
Avslutande av växtligheten på en trädesåker
Du får avsluta växtligheten på en trädesåker antingen kemiskt eller mekaniskt från och med 1.9. Om du sår vallväxter eller växter som ska sås eller planteras på hösten på trädesåkern kan växtligheten avslutas från och med 15.7. Trädesåkern ska då bearbetas och gödslas i samband med sådden eller planteringen.
Om du har anmält trädesåkern som en träda som utgör en ekologisk fokusareal enligt förgröningsstödet kan du avsluta grön- och stubbträdan tidigast 16.8, om du sår vallväxter eller växter som ska sås eller planteras på hösten på skiftet.
Tabell 3. Tvärvillkorskrav som gäller trädesåkrar samt krav gällande trädor som utgör ekologisk areal enligt förgröningsstödet
Tvärvillkor2019