2. Ingående av förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande

Ansökan om förbindelse och om utbetalning

För­bin­del­se om er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och ut­be­tal­ning av er­sätt­ning­en för år 2020 söks el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten se­nast 31.1.2020. Det är ock­så möj­ligt att an­sö­ka om en för­bin­del­se och om ut­be­tal­ning på pap­per; då ska blan­kett 472 ges in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Svin- och fjä­der­fä­går­dar ska upp­ge det an­sök­ta djuran­ta­let i sin an­sö­kan om för­bin­del­se se­nast 31.1.2020. Att hö­ja det an­sök­ta djuran­ta­let i ef­ter­hand i an­mä­lan om djuran­tal är inte möj­ligt även om det fak­tis­ka djuran­ta­let år 2020 skul­le vara stör­re än det an­sök­ta djuran­ta­let.

Anmälan om djurantal

Den som an­sö­ker om er­sätt­ning ska un­der­rät­ta om de fak­tis­ka djuran­ta­len på svin- och fjä­der­fä­går­dar år 2020 ge­nom att se­nast 15.2.2021 gö­ra en an­mä­lan om djuran­ta­let, an­ting­en i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 461. De här an­mäl­da djuran­ta­len lig­ger till grund för be­räk­ning av den slut­li­ga er­sätt­ning­en, men er­sätt­ning be­ta­las högst för det djuran­tal som sö­kan­den har upp­gett i sin an­sö­kan om för­bin­del­se. Läs mer ka­pi­tel 10.

Djuran­ta­let på nöt-, får- och get­går­dar får för­valt­ning­en di­rekt från djur­re­gist­ren.

Försenad ansökan

Om an­sö­kan har läm­nats in ef­ter den sis­ta an­sök­nings­da­gen mins­kas ut­be­tal­ning­en med 1 % per ar­bets­dag som an­sö­kan var för­se­nad. Med ar­bets­dag av­ses var­da­gar för­utom lör­da­gar. An­sö­kan av­slås helt och hål­let, om den är mer än 25 ka­len­der­da­gar för­se­nad. I ka­len­der­da­gar­na med­räk­nas bå­de var­da­gar och helg­da­gar. Med an­sö­kan av­ses för­utom an­sö­kan om för­bin­del­se och ut­be­tal­ning (blan­kett 472) ock­så an­mä­lan om djuran­tal för svin- och fjä­der­fä­går­dar (blan­kett 461). Om rap­por­ter över slakt­par­ti­er av fjä­der­fä läm­nas in för­se­na­de på­förs inga för­se­ning­s­på­följ­der, men er­sätt­ning­en be­ta­las inte förr­än rap­por­ter­na har läm­nats in.

Jordbrukare och gård

Med jord­bru­ka­re av­ses en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en grupp av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner som äger el­ler in­ne­har en gårds­bruksen­het (ne­dan gård) och som be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het. Jord­bru­ka­rens gård ska ha ett av myn­dig­he­ten till­de­lat lä­gen­hets­sig­num i lands­bygds­nä­rings­re­gist­ret. Som gård be­trak­tas alla en­he­ter som en jord­bru­ka­re har hand om och an­vän­der för jord­bruks­verk­sam­het i en och sam­ma med­lems­stat. Od­la­ren ska vara ak­tiv od­la­re.

Sökandens ålder

En för­ut­sätt­ning för att för­bin­del­sen ska kun­na god­kän­nas är att den fy­sis­ka per­son som är sö­kan­de el­ler hans el­ler hen­nes make är minst 18 år den 31 de­cem­ber året in­nan för­bin­del­sen in­gås. Den som är sö­kan­de och in­går för­bin­del­sen 2020, el­ler ma­ken, ska allt­så vara född se­nast 31.12.2001. Med make av­ses sö­kan­dens make el­ler maka el­ler en per­son som le­ver med sö­kan­den un­der äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den. Med äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den av­ses per­so­ner som bott var­ak­tigt i ge­men­samt hus­håll utan att in­gå äk­ten­skap, om de har ti­di­ga­re va­rit gif­ta med var­and­ra el­ler om de har el­ler har haft ge­men­sam­ma barn. En för­bin­del­se av en per­son un­der 18 år kan dock god­kän­nas i det fall att sö­kan­den har in­gått äk­ten­skap el­ler id­kar jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med en för­äl­der el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl att av­vi­ka från ål­der­s­kra­vet.

Om jord­bruk och träd­gårds­od­ling be­drivs av fle­ra jord­bru­ka­re el­ler i form av en sam­man­slut­ning, för­ut­sätts för be­vil­jan­de av er­sätt­ning att minst en jord­bru­ka­re, en med­lem i sam­man­slut­ning­en, en del­äga­re el­ler en bo­lags­man upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018