10. Hur ersättningen för djurens välbefinnande bestäms och betalas

Er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de be­ta­las på ba­sis av an­ta­let dju­ren­he­ter som be­räk­nats per djur­grupp (ta­bell 3 och bi­la­ga 1).

Nötkreatur, får och getter

Till nöt-, får- och get­går­dar be­ta­las er­sätt­ning­en för väl­be­fin­nan­de per åt­gärd på ba­sis av det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let per djur­grupp, som be­räk­nas ut­gå­en­de från de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar som an­sam­las i djur­re­gist­ren.

Svin

På svin­går­dar an­mä­ler jord­bru­ka­ren det upp­skat­ta­de an­ta­let svin i sin an­sö­kan om för­bin­del­se. När an­ta­let dju­ren­he­ter av svin be­räk­nas ute­sluts ur be­räk­ning­en av de ge­nom­snitt­li­ga dju­ren­hets­an­ta­len de två må­na­der då djuran­ta­let i djur­grup­pen har va­rit minst.

På svin­går­dar an­vänds som djur­grup­per de grup­per som tilläm­pas i svin­re­gist­ret: gris (0–3 mån.), slakts­vin (3–8 mån.), ungt avels­svin (3–8 mån.), sug­ga (över 8 mån.), galt (över 8 mån.).

De fak­tis­ka djuran­ta­len ska upp­ges i an­mä­lan om djuran­tal se­nast 15.2.2021, an­ting­en i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 461.

Er­sätt­ning­en be­ta­las dock en­ligt högst det djuran­tal som har an­mälts vid an­sö­kan om för­bin­del­sen.

Fjäderfä

Jord­bru­ka­ren an­mä­ler de upp­skat­ta­de djuran­ta­len av fjä­der­fä i sin an­sö­kan om för­bin­del­se. När an­ta­let dju­ren­he­ter be­räk­nas an­vän­der man det fak­tis­ka an­tal per djur­grupp den förs­ta da­gen i var­je ka­len­der­må­nad som fram­går av djur­bok­fö­ring­en. I frå­ga om broil­rar an­vänds vid be­räk­ning­en dock det högs­ta fak­tis­ka djuran­tal som har hål­lits i minst ett dygn un­der ka­len­der­må­na­dens 1:a–5:e dag. När an­ta­let dju­ren­he­ter be­räk­nas ute­sluts ur be­räk­ning­en av de ge­nom­snitt­li­ga dju­ren­hets­an­ta­len de fyra må­na­der då djuran­ta­let i djur­grup­pen har va­rit minst.

Be­räk­ning­en av djuran­ta­let av slak­ta­de fjä­der­fän be­skrivs i ka­pi­tel 18 i sam­band med åt­gärd 4.2.

Djur­grup­per­na för fjä­der­fän är föl­jan­de: broil­rar, värp­höns (inte kyck­ling­pro­duk­tion), kal­ko­ner, slak­ta­de broil­rar och slak­ta­de kal­ko­ner.

De fak­tis­ka djuran­ta­len ska upp­ges i an­mä­lan om djuran­tal se­nast 17.2.2020, an­ting­en i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 461.

Er­sätt­ning­en be­ta­las dock en­ligt högst det djuran­tal som har an­mälts vid an­sö­kan om för­bin­del­sen.

Ersättningsbelopp

Er­sätt­ning­en be­räk­nas på ba­sis av de be­lopp för re­spek­ti­ve åt­gärd som an­ges i ta­bell 2 och dju­ren­hets­ko­ef­fi­ci­en­ter­na i ta­bell 3. Er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de för år 2019 be­ta­las i två pos­ter. Det be­lopp av er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de som be­ta­las till jord­bru­ka­ren för för­bin­del­se­året ska vara åt­min­sto­ne 100 euro för att er­sätt­ning­en ska kun­na be­ta­las ut.

I sam­band med ut­be­tal­ning av er­sätt­ning­en be­räk­nas an­ta­let dju­ren­he­ter per åt­gärd bara för de djur som om­fat­tas av åt­gär­den. Upp­fyl­lan­det av mi­ni­mi­an­ta­let djur grans­kas inte per åt­gärd.

Ex­em­pel: En mjölk­gård har 70 kor plus ung­bo­skap, i ge­nom­snitt 100 de. Går­den fö­der själv upp bara de ko­kal­var som be­hövs för re­kry­te­ring (25 st.), de and­ra går till för­med­ling­en. En­ligt nöt­re­gist­ret har går­den un­der för­bin­del­se­året i ge­nom­snitt 15 kal­var som är yng­re än 6 må­na­der. De mot­sva­rar 0,4 de x 15 st. = 6 dju­ren­he­ter. Går­den har valt åt­gärd 1.2a (för­bätt­ran­de av de för­hål­lan­den un­der vil­ka kal­var hålls) och får i er­sätt­ning för åt­gär­den 6 de x 439 €/de = 2 634 €.

Om går­den väl­jer åt­gärd 1.4b (lång­va­ri­ga­re be­tes­gång un­der be­tes­pe­ri­o­den för nöt­kre­a­tur) som gäl­ler nöt­kre­a­tur som är minst 6 må­na­der gam­la, blir går­dens er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de 94 de x 24 €/de = 2 256 €.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018