11. Att överföra och frånträda förbindelsen

Överföring av besittningen av hela gården och överföring av förbindelsen

Med över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den av­ses en si­tu­a­tion där går­dens alla djur, de od­lings­jor­dar som går­dens äger och pro­duk­tions­bygg­na­der­na över­går till en ny in­ne­ha­va­re. All­tid då det är möj­ligt bör be­sitt­nings­över­fö­ring­ar av en hel gård för­läg­gas till bör­jan av året, dvs. in­nan de förs­ta ut­be­tal­ning­ar­na för stöd­året in­leds. Om över­lå­ta­ren och över­ta­ga­ren vill att er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de ska be­ta­las till över­ta­ga­ren, ska be­sitt­nings­över­fö­ring­en ske se­nast 31.8.2020. Ut­red­ning­ar­na om över­fö­ring av be­sitt­ning­en och blan­kett 156 An­mä­lan om över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning ska ges in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från över­fö­ring­en av hela går­dens be­sitt­ning men se­nast 21.9.2020, om av­sik­ten är att an­sö­kan ska över­fö­ras till över­ta­ga­ren.

Med sam­man­slag­ning av går­dar av­ses en si­tu­a­tion där hela går­den över­går i en an­nan gårds be­sitt­ning via köp el­ler ar­ren­de­ring. Den ex­pan­de­ran­de går­dens lä­gen­hets­sig­num för­blir van­li­gen oför­änd­rat, och lä­gen­hets­sig­nu­met för den gård som upp­hör pas­si­ve­ras. Sam­man­slag­ning av går­dar kan ock­så in­ne­bä­ra en si­tu­a­tion där två el­ler fler går­dar bil­dar t.ex. en jord­bruks­sam­man­slut­ning för att be­dri­va jord­bruk.

När be­sitt­ning­en av en hel gård över­förs kan för­bin­del­sen över­fö­ras till över­ta­ga­ren. Då ska an­sö­kan om över­fö­ring av för­bin­del­sen gö­ras inom 15 ar­bets­da­gar (blan­kett 473) från det da­tum då ägan­de- el­ler be­sitt­nings­rät­ten till den gård som över­fö­ring­en gäl­ler över­gick. Den över­ta­gan­de jord­bru­ka­ren kan ta över för­bin­del­sen för an­ting­en alla el­ler vis­sa åt­gär­ders del. Om åt­gär­der­na inte fort­går, åter­krävs er­sätt­ning­en för de åt­gär­der som inte fort­går.

Att frånträda förbindelsen

Det är möj­ligt att från­trä­da för­bin­del­sen, om for­ce ma­jeu­re (= oöver­stig­ligt hin­der) el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het har god­känts för går­dens vid­kom­man­de (ka­pi­tel 12). I så fall kan er­sätt­ning­en be­ta­las för den tid un­der vil­ken åt­gär­der­na har ge­nom­förts från för­bin­del­se­pe­ri­o­dens bör­jan fram till det att for­ce ma­jeu­re el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten in­träd­de.

Om för­bin­del­sen från­träds el­ler en en­sta­ka åt­gärd från­gås av nå­gon an­nan or­sak än for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het be­ta­las er­sätt­ning­en inte ut, el­ler så åter­krävs den ut­be­tal­da er­sätt­ning­en. Då är det un­der de kom­man­de för­bin­del­se­pe­ri­o­der­na möj­ligt att inte god­kän­na en för­bin­del­se, om jord­bru­ka­ren un­der en på­gå­en­de för­bin­del­se­pe­ri­od har från­trätt en mot­sva­ran­de för­bin­del­se och det har gått kor­ta­re tid än två år se­dan från­trä­dan­det.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018