15. Gårdsspecifika åtgärder för nötgårdar

1.1. Utfodring och skötsel av nötkreatur

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla nöt­kre­a­tur som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för alla nöt­kre­a­tur som går­den har i sin be­sitt­ning.
De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2.

Föl­jan­de skrift­li­ga pla­ner krävs inom åt­gär­den:

Utfodringsplan

För ut­fod­ring av nöt­kre­a­tu­ren ska det för var­je djur­grupp fin­nas en gil­tig skrift­lig ut­fod­rings­plan som ba­se­rar sig på kal­ky­ler och på grov­fo­der­ana­lys (med un­dan­tag av be­tes­gräs och halm) och där dju­rens till­växt, pro­duk­tions­ni­vå el­ler pro­duk­tions­sta­di­um har be­ak­tats. Kal­var som är minst en må­nad gam­la ska be­ak­tas i en egen punkt i ut­fod­rings­pla­nen för nöt­kre­a­tur. Med hjälp av kon­di­tions­klas­si­fi­ce­ring kan man ge akt på att dju­ren får la­gom med nä­ring.

På går­dar med mjölk­kor ska ock­så dju­rens av­kast­ning be­ak­tas i ut­fod­rings­pla­nen (Re­gel­bund­na mjölk­mäng­der för be­sätt­ning­en mäts), med and­ra ord ska upp­följ­ning av av­kast­ning­en ske.

För kött­nöt ska det för var­je djur­grupp fin­nas en ut­fod­rings­plan där re­spek­ti­ve ske­de i pro­duk­tions­pe­ri­o­den (nä­rings­äm­nes­be­ho­vet och dags­till­väx­ten) har be­ak­tats.

Plan i händelse av funktionsstörningar

Går­dar med nöt­kre­a­tur ska i hän­del­se av funk­tions­stör­ning­ar ha en skrift­lig plan som hålls upp­da­te­rad och där de åt­gär­der som ska vid­tas un­der ett el- el­ler vat­ten­av­brott an­ges. Om det på djur­håll­nings­plat­sen finns ett ut­fod­rings-, vatt­nings- el­ler mjölk­nings­sys­tem el­ler nå­got an­nat mot­sva­ran­de sys­tem som dju­rens väl­be­fin­nan­de är be­ro­en­de av, ska pla­nen även in­ne­hål­la en be­skriv­ning av de åt­gär­der som ska vid­tas un­der stör­ning­ar i ut­rust­ning­ens funk­tion.

Utfodring och vattning

Alla djur ska hela ti­den ha till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet. Dess­utom ska fo­der- och ut­fod­rings­hy­gi­e­nen vara god. Ut­fod­ring­en ska ge­nom­fö­ras så att fod­ret inte in­ne­hål­ler oren­he­ter.

Skötsel

Nöt­kre­a­tu­ren ska vara rena. Över åt­ta må­na­der gam­la nöt­kre­a­tur av oli­ka kön, från­sett stu­tar och avel­stju­rar, får inte hål­las i sam­ma box el­ler rast­gård el­ler på sam­ma bete. Nöt­kre­a­tur av ra­sen Highland Catt­le som är högst 10 må­na­der gam­la och av oli­ka kön får hål­las i en och sam­ma box el­ler rast­gård el­ler på ett och sam­ma bete. Kött­nöt får inte hål­las upp­bund­na om inte nå­gon till­fäl­lig, grun­dad och god­tag­bar an­led­ning för­ut­sät­ter det­ta. Ex­em­pel­vis in­se­mi­ne­ring och ve­te­ri­när- el­ler klöv­vård­ar­be­sök är god­tag­ba­ra an­led­ning­ar.

Reservkraft

I kal­la lös­drifts­stal­lar ska vat­ten­be­hål­lar­na el­ler vatt­nings­sys­te­men vara upp­värm­ba­ra, och det ska fin­nas ett re­serv­sys­tem ock­så för det­ta.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på kost­na­der­na för pla­ner­na och fo­der­ana­ly­ser­na.

1.2. Åtgärder för förbättrande av de förhållanden under vilka kalvar hålls

En di­ko­gård kan inte väl­ja vare sig åt­gärd 1.2a el­ler åt­gärd 1.2b.

Går­den kan väl­ja att ge­nom­fö­ra en enda av de föl­jan­de åt­gär­der­na.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2.

1.2a Åtgärder för förbättrande av de förhållanden under vilka kalvar hålls I (med utrymmeskrav)

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är yng­re än 6 må­na­der. Di­ko­går­dar kan inte väl­ja åt­gär­den. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla kal­var som är yng­re än 6 må­na­der.

Gruppbox

Kal­var som är minst en må­nad gam­la ska hål­las i grupp­box­ar, om inte av­skil­jan­de från grup­pen är be­fo­gat av ve­te­ri­när­me­di­cins­ka skäl el­ler på grund av ag­gres­sivt be­te­en­de hos dju­ren. En kalv som av­skilts från grup­pen ska kun­na se and­ra nöt­kre­a­tur. Kal­ven ska åter­pla­ce­ras i grupp­box­en, när det inte läng­re finns an­led­ning att av­skil­ja kal­ven från grup­pen.

Om kor som hålls till­sam­mans med kal­var, ska kal­var­na ha till­gång till så sto­ra ytor för eget bruk som an­ges i ta­bel­len (t.ex. en kalv­göm­ma som är in­häg­nad och som kor­na inte kan ta sig in i).

Ut­rym­mes­kra­ven i frå­ga om kal­var an­ges i ta­bell 4.

Ta­bell 4. Ut­rym­mes­krav för grupp­box­ar för kal­var

Ligg­plat­sen i en grupp­box ska vara väl­strö­ad och mjuk och ha helt golv.

Utfodring, vattning och skötsel

Om kal­ven av­hor­nas får horn­lag­ret för­stö­ras en­dast med an­vänd­ning av ade­kvat lug­nan­de be­hand­ling, be­döv­ning och smärt­lind­ring som ges av ve­te­ri­när i sam­band med av­hor­ning­en.
Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, mer­ar­be­tet, det in­komst­bort­fall som minsk­ning­en av djuran­ta­let med­för och ve­te­ri­nä­r­ar­vo­de­na.

1.2b Förbättrande av de förhållanden under vilka kalvar hålls II (utan utrymmeskrav)

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är yng­re än 6 må­na­der. Di­ko­går­dar kan inte väl­ja åt­gär­den. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla kal­var som är yng­re än 6 må­na­der. Går­den ska emel­ler­tid upp­fyl­la den grund­läg­gan­de lag­stift­ning­ens ut­rym­mes­krav i frå­ga om grupp­box­ar (1,5–1,8 m2/kalv). Kon­trol­le­ra ut­rym­mes­kra­vet i bi­la­ga 2.

Gruppbox

Kal­var som är minst en må­nad gam­la ska hål­las i grupp­box­ar, om inte av­skil­jan­de från grup­pen är be­fo­gat av ve­te­ri­när­me­di­cins­ka skäl el­ler på grund av ag­gres­sivt be­te­en­de hos dju­ren. En kalv som av­skilts från grup­pen ska kun­na se and­ra nöt­kre­a­tur. Kal­ven ska åter­pla­ce­ras i grupp­box­en, när det inte läng­re finns an­led­ning att av­skil­ja kal­ven från grup­pen.

Det är inte tillå­tet att i en och sam­ma box hål­la djur vars ål­der skil­jer sig mar­kant från var­and­ra el­ler som an­nars be­fin­ner sig långt från var­and­ra på den so­ci­a­la rang­ska­lan. Ett un­dan­tag från det­ta gäl­ler kor som hålls till­sam­mans med kal­var.

Ligg­plat­sen i en grupp­box ska vara väl­strö­ad och mjuk och ha helt golv.

Utfodring, vattning och skötsel

Om kal­ven av­hor­nas får horn­lag­ret för­stö­ras en­dast med an­vänd­ning av ade­kvat lug­nan­de be­hand­ling, be­döv­ning och smärt­lind­ring som ges av ve­te­ri­när i sam­band med av­hor­ning­en.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, mer­ar­be­tet och ve­te­ri­nä­r­ar­vo­de­na.

1.2c Förbättrande av de förhållanden under vilka kalvar hålls på dikogårdar

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om di­ko­går­dens alla kal­var som är yng­re än 6 må­na­der. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla kal­var som är yng­re än 6 må­na­der.

Gruppbox

Mo­dern och kal­ven ska ha sam­man­lagt minst 10 m2 till sitt för­fo­gan­de i en grupp­box fram till av­vänj­ning­en. Ytan kan in­be­gri­pa göd­sel­gång, kalv­göm­ma och ligg­bås för möd­rar.

I lös­drifts­stall med ligg­bås ska kal­var­na ha så många ligg­plat­ser till sitt för­fo­gan­de att de inte be­hö­ver lig­ga på göd­sel­gång­en el­ler i sam­ma bås med möd­rar­na.

Kal­var­nas ligg­plat­ser och even­tu­el­la kalv­göm­mor ska vara väl­strö­a­de och mju­ka och ha helt golv. Un­der den tid möd­rar­na och kal­var­na går på bete gäl­ler kra­ven an­gå­en­de ligg­plat­sen inte.

Om en di­ko­gård som valt den här åt­gär­den har ock­så så­da­na kal­var som inte är di­ko­kal­var ska vill­ko­ren för åt­gärd 1.2b iakt­tas i frå­ga om dem.

Ex­em­pel:

Mo­dern och kal­ven skall ska ha till sitt för­fo­gan­de till­sam­mans minst 10 m2. I sam­ma box finns kvi­gor. Även kvi­gor­na skall ha minst 10 m2 /djur el­ler ett eget se­pa­rat ut­rym­me.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, det in­komst­bort­fall som minsk­ning­en av djuran­ta­let med­för och mer­ar­be­tet.

1.3 Förbättrande av de förhållanden under vilka nötkreatur hålls

Åt­gär­der som gäl­ler de för­hål­lan­den un­der vil­ka nöt­kre­a­tur hålls kan inte väl­jas för nöt­kre­a­tur som föds upp ut­om­hus året om (se de­fi­ni­tio­ner­na, 26), men för går­dens and­ra nöt­kre­a­tur som upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren kan stö­det nog be­ta­las.

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja an­ting­en åt­gärd a el­ler åt­gärd b.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2.

1.3a Förbättrande av de förhållanden under vilka minst 6 månader gamla nötkreatur hålls

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la.

För var­je nöt­kre­a­tur ska det fin­nas en väl­strö­ad och mjuk ligg­plats med helt golv. Kött­nöt får inte hål­las upp­bund­na om inte nå­gon till­fäl­lig, grun­dad och god­tag­bar an­led­ning för­ut­sät­ter det­ta.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et och mer­ar­be­tet.

1.3b Förbättrande av de förhållanden under vilka minst 12 månader gamla nötkreatur av hankön hålls

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur av han­kön som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der gam­la. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla nöt­kre­a­tur av han­kön som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der gam­la.

Liggplats

Nöt­kre­a­tur av han­kön som är minst 12 må­na­der gam­la ska ha en väl­strö­ad och mjuk ligg­plats med helt golv, el­ler ock­så ska ligg­plat­ser­na i box­ar med spalt­golv gö­ras be­kvä­ma­re med gum­mi­mat­ta, gum­mi­be­kläd­da sta­var el­ler and­ra mot­sva­ran­de kon­struk­tio­ner som gör gol­vet mju­ka­re. De kon­struk­tio­ner som an­vänds för att gö­ra gol­vet mju­ka­re ska hål­las i skick och vid be­hov by­tas ut.

Utrymmeskrav

I grupp­box­ar ska var­je nöt­kre­a­tur i var­ma stal­lar ha ett ut­rym­me på minst 4,5 m2 och i kal­la stal­lar minst 6,5 m2. Om dju­ren får rö­ra sig fritt mel­lan oli­ka bygg­na­der kan man som yta räk­na bygg­na­der­nas sam­man­lag­da täck­ta yta, t.ex. ut­fod­rings­hal­lens och ligg­hal­lens sam­man­lag­da yta.

Inte uppbundna

Nöt­kre­a­tur av han­kön får inte hål­las upp­bund­na om inte nå­gon till­fäl­lig, grun­dad och god­tag­bar an­led­ning (t.ex. en vård- el­ler sköt­sel­åt­gärd) för­ut­sät­ter det­ta.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, mer­ar­be­tet och det in­komst­bort­fall som minsk­ning­en av djuran­ta­let med­för. I stal­lar med spalt­golv upp­kom­mer ock­så kost­na­der för an­vänd­ning av kon­struk­tio­ner som gör gol­vet mju­ka­re.

1.4 Betesgång och rastning för nötkreatur

Åt­gär­der som gäl­ler be­tes­gång och rast­ning  kan inte väl­jas för nöt­kre­a­tur som föds upp ut­om­hus året om (se de­fi­ni­tio­ner­na, 26), men för går­dens and­ra nöt­kre­a­tur som upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren kan stö­det nog be­ta­las.

Åt­gär­der som an­kny­ter till be­tes­gång och rast­ning kan inte väl­jas av går­dar som har en för­bin­del­se om eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion i frå­ga om nöt­kre­a­tur.

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja an­ting­en åt­gärd a el­ler åt­gärd b.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2.

1.4a Betesgång under betesperioden och rastning utanför betesperioden för nötkreatur

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la.

Nöt­kre­a­tur som är minst 6 må­na­der gam­la ska un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9 släp­pas på bete un­der minst 60 da­gar. Be­tes­gång­en för tju­rar får by­tas ut mot rast­ning i rast­gård. Nöt­kre­a­tu­ren ska ras­tas ut­om­hus ock­så ut­an­för be­tes­pe­ri­o­den minst två gång­er per vecka, om väd­ret tillå­ter. Rast­går­dens yta per nöt­kre­a­tur som hålls i rast­går­den ska vara minst 6 m2. Ytan ska dock all­tid vara minst 50 m2.

Det ska föras jour­nal över be­tes­gång och rast­ning, Av jour­na­len ska fram­gå när re­spek­ti­ve djur­grupp har vis­tats ut­om­hus. Be­tes­gång­en och rast­ning­en får till­fäl­ligt be­grän­sas på grund av djur­sjuk­dom. Går­den ska ha ett ve­te­ri­när­ut­lå­tan­de om de gårds­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar som hän­för sig till djur­sjuk­dom.
Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det mer­ar­be­te som be­tes­gång­en och rast­ning­en or­sa­kar.

1.4b Långvarigare betesgång under betesperioden för nötkreatur

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la, med un­dan­tag av tju­rar och stu­tar. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla nöt­kre­a­tur av hon­kön som är åt­min­sto­ne 6 må­na­der gam­la

Nöt­kre­a­tur som är minst 6 må­na­der gam­la, med un­dan­tag av tju­rar och stu­tar, ska un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9 släp­pas på bete un­der minst 90 da­gar.

Det ska föras jour­nal över be­tes­gång­en. Av jour­na­len ska fram­gå när re­spek­ti­ve djur­grupp har vis­tats ut­om­hus.

Be­tes­gång­en får till­fäl­ligt be­grän­sas på grund av djur­sjuk­dom. Går­den ska ha ett ve­te­ri­när­ut­lå­tan­de om de gårds­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar som hän­för sig till djur­sjuk­dom.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det mer­ar­be­te som be­tes­gång­en or­sa­kar.

1.5 Sjuk-, behandlings- och kalvningsboxar

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja an­ting­en åt­gärd a el­ler åt­gärd b el­ler bå­da åt­gär­der­na.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2.

Sju­ka el­ler ska­da­de djur ska flyt­tas till en sjuk- och be­hand­lings­box. Mjölk­kor och mjölk­k­vi­gor ska flyt­tas till en kalv­nings­box när kalv­ning­en är nä­ra fö­re­stå­en­de.

1.5a Sjuk-, behandlings- och kalvningsboxar för mjölkkor och dikor

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla mjölk­kor och di­kor som har kal­vat. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla mjölk­kor och di­kor som har kal­vat.

För var­je på­bör­jat 20-tal kor ska det fin­nas minst en fast el­ler mon­ter­bar fri­stå­en­de box el­ler ett mot­sva­ran­de ut­rym­me för ett nöt­kre­a­tur som är sjukt, som ska vår­das el­ler som ska kal­va. I grupp- el­ler en­sam­box­ar ska det fin­nas minst 11 m2/djur. I en grupp­box ska det fin­nas be­red­skap att in­häg­na djur för sig.

Ex­em­pel 2: Går­den har 70 mjölk­kor, 40 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der (ej kal­var som är yng­re än 2 må­na­der) och 40 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der gam­la (ej mjölk­kor). Al­ter­na­tiv:

1) går­den väl­jer åt­gärd 1.5a -> det box­ut­rym­me som be­hövs är 4 x 11 m2 = 44 m2
2) går­den väl­jer bå­de åt­gärd 1.5a och åt­gärd 1.5b -> det box­ut­rym­me som be­hövs är 44 m2 + 16 m2 = 60 m2.

Inom åt­gärd 1.5a ska sjuk-, be­hand­lings- och kalv­nings­box­ar­na ut­rus­tas så att
1) det i dem hela ti­den finns till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet,
2) ligg­plat­sen är väl­strö­ad och mjuk och har helt golv,
3) det är möj­ligt att mjöl­ka mjölk­kor med ma­skin.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, mer­ar­be­tet och det in­komst­bort­fall som minsk­ning­en av djuran­ta­let med­för.

1.5b Sjuk-, behandlings- och kalvningsboxar för nötkreatur

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla nöt­kre­a­tur som är minst 2 må­na­der gam­la, med un­dan­tag av mjölk­kor och di­kor som har kal­vat. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för går­dens alla nöt­kre­a­tur som är minst 2 må­na­der gam­la, utom för mjölk­kor och di­kor som har kal­vat.

För var­je på­bör­jat 50-tal nöt­kre­a­tur ska det fin­nas minst en fast el­ler mon­ter­bar fri­stå­en­de box el­ler mot­sva­ran­de ut­rym­me för nöt­kre­a­tur som är sju­ka, som ska vår­das el­ler som ska kal­va. I grupp- el­ler en­sam­box­ar ska det för nöt­kre­a­tur som är un­der 12 må­na­der gam­la fin­nas minst 6 m2/djur och för nöt­kre­a­tur som är över 12 må­na­der gam­la minst 10 m2/djur. I en grupp­box ska det fin­nas be­red­skap att in­häg­na djur för sig.

Ex­em­pel 3: Går­den har 70 mjölk­kor, 40 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der (ej kal­var som är yng­re än 2 må­na­der) och 40 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der gam­la (ej mjölk­kor). Al­ter­na­tiv:
1) går­den väl­jer åt­gärd 1.5b -> det box­ut­rym­me som be­hövs är 6 m2 + 10 m2 = 16 m2
2) går­den väl­jer bå­de åt­gärd 1.5a och åt­gärd 1.5b -> det box­ut­rym­me som be­hövs är 44 m2 + 16 m2 = 60 m2.

Inom åt­gärd 1.5b ska sjuk-, be­hand­lings- och kalv­nings­box­ar­na ut­rus­tas så att
1) det i dem hela ti­den finns till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet,
2) ligg­plat­sen är väl­strö­ad och mjuk och har helt golv,
Nöt­kre­a­tur som är över 6 må­na­der gam­la kan pla­ce­ras i box­ar med spalt­golv, om där finns ligg­plats med gum­mi­mat­ta, gum­mi­be­kläd­da sta­var el­ler and­ra mot­sva­ran­de kon­struk­tio­ner som gör gol­vet mju­ka­re. De kon­struk­tio­ner som an­vänds för att gö­ra gol­vet mju­ka­re ska hål­las i skick och de ska vid be­hov by­tas ut.

Box­ar­nas yta be­räk­nas så här:
1. Räk­na ut an­ta­let box­ar (1/på­bör­jat 50-tal djur, 1/1-50, 2/51/100)
2. Räk­na ut to­ta­lan­ta­let 10 m2-box­ar (1/på­bör­jat 50-tal djur över 12 mån.)
3. Res­ten av box­ar­na 6 m2

Ex­em­pel 4:
‒ högst 50 nöt­kre­a­tur i oli­ka åld­rar (ej mjölk- och di­kor som har kal­vat) -> en box som är 10 m2
‒ 45 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der och 45 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der -> 2 box­ar: 6 m2 + 10 m2 = 16 m2
‒ 35 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der och 55 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der -> 2 box­ar: 2 x 10 m2 = 20 m2
‒ 130 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der och 110 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der -> 5 box­ar: 2 x 6 m2 + 3 x 10 m2 = 42 m2
‒ 130 nöt­kre­a­tur som är yng­re än 12 må­na­der och 140 nöt­kre­a­tur som är åt­min­sto­ne 12 må­na­der -> 6 box­ar: 3 x 6 m2 + 3 x 10 m2 = 48 m2

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på strö­et, mer­ar­be­tet och det in­komst­bort­fall som minsk­ning­en av djuran­ta­let med­för.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018