3.1 Utfodring av får och getter
Villkoren för åtgärden ska iakttas i fråga om alla får och getter som gården har i sin besittning. Ersättning för välbefinnande betalas för alla djurgrupper av får och getter.
De djurskyddsbestämmelser som ska iakttas som miniminivå för åtgärden finns i bilaga 2 i slutet av den här anvisningen.
Foderanalys
En foderanalys som har gjorts under skördeperioden ska finnas i fråga om det grovfoder som används vid utfodringen. Det räcker med en enda foderanalys av det grovfoder som bärgats under skördeperioden.
Alla djuren ska hela tiden ha tillgång till tillräckligt med vatten av god kvalitet. Att vattnet inte fryser ska man säkerställa genom t.ex. uppvärmbara vattenbehållare eller genom att tillräckligt ofta tillsätta mera dricksvatten i vattenbehållaren.
Utfodringsplan
Utfodringsplanen görs upp med tanke på åtminstone olika typer av utfodringsskeden, t.ex. för både inomhus- och utomhusutfodringsperioden. I utfodringsplanen kan man i fråga om betesgräs använda tabellvärden i stället för en foderanalys.
Får
På gården ska det för varje djurgrupp finnas en giltig skriftlig utfodringsplan som baserar sig på kalkyler och på grovfoderanalys. Djurens tillväxtstadium, produktionsnivå och skede i produktionsperioden ska beaktas i planen. Lammen ska beaktas i utfodringsplanen från två veckors ålder.
Getter
På gården ska det för varje djurgrupp finnas en giltig skriftlig utfodringsplan som baserar sig på kalkyler och på grovfoderanalys. Djurens tillväxtstadium, skede i mjölkproduktionsperioden och mängden mjölk som besättningen producerar ska beaktas i planen. Killingarna ska beaktas i utfodringsplanen från två veckors ålder.
Ersättningen för åtgärden baseras på kostnaderna för utfodringsplanen och foderanalysen.
3.2. Förbättrande av de förhållanden under vilka får och getter hålls
Villkoren för åtgärden ska iakttas i fråga om alla får och getter som gården har i sin besittning. Ersättning för välbefinnande betalas för får och getter i alla djurgrupper.
De djurskyddsbestämmelser som ska iakttas som miniminivå för åtgärden finns i bilaga 2 i slutet av den här anvisningen.
Gruppboxar för får och getter
Får och getter ska hållas i gruppboxar där det finns en välströad och mjuk liggplats med helt golv där alla djur får plats att ligga ner samtidigt.
Baggar och bockar ska hållas i gruppboxar, utom om veterinärmedicinska skäl eller djurets aggressiva beteende kräver isolering. I gruppboxar ska det finnas minst 1,7 m2 per bagge eller bock.
Hållande i ensambox
Om får eller getter av godtagbar anledning (t.ex. vård och sjukdom) kortvarigt hålls ensamma, ska boxen vara minst 2,0 m2 och till sin form sådan att fåret eller geten obehindrat kan vända sig om. I boxen ska det finnas en välströad och mjuk liggplats med helt golv. Fåret eller geten ska kunna se andra får eller getter.
Om det finns en enda bagge eller bock på gården, får den hållas i ensambox. Då ska kriterierna för ensamboxar iakttas. Ensamboxens yta ska vara minst 2,0 m2 och från boxen ska djuret kunna se minst en annan individ.
Lammkammare
Lamm som inte går på bete ska ha lammkammare från det att de är två veckor gamla fram till avvänjningen. Minimiytan i lammkammare är 0,2 m2/lamm. Lammkammarna är avgränsade områden som bara lammen har tillträde till. Där kan lammen bjudas på foder och vatten.
Avvanda lamm och killingar ska hållas i grupp
I gruppboxarna ska avvanda lamm som är under 4 månader gamla förfoga över minst 0,6 m2 golvyta/lamm och lamm som är minst 4 månader gamla förfoga över minst 1,0 m2/lamm.
I gruppboxarna ska avvanda killingar som är under 6 månader gamla förfoga över minst 0,33 m2 golvyta/killing och killingar som är minst 6 månader gamla förfoga över minst 0,6 m2/killing.
I grupp- och ensamboxar ska djuren hela tiden ha tillgång till tillräckligt med vatten av god kvalitet. Att vattnet inte fryser ska man säkerställa genom t.ex. uppvärmbara vattenbehållare eller genom att tillräckligt ofta tillsätta mera dricksvatten i vattenbehållaren.
Ersättningen för åtgärden baseras på det ytterligare ströet, kravet på boxstorlek och lammkammarna.
3.3 Skötsel av får och getter
Villkoren för åtgärden ska iakttas i fråga om alla får och getter som gården har i sin besittning. Ersättning för välbefinnande betalas för får och getter i alla djurgrupper.
De djurskyddsbestämmelser som ska iakttas som miniminivå för åtgärden finns i bilaga 2 i slutet av den här anvisningen.
Lamningsbox
Tackor och deras nyfödda lamm ska ha en lamningsbox där den golvyta som djuren har tillgång till är minst 2,2 m². Lamningsboxen ska kunna värmas upp och/eller vara värmeisolerad. Lamningsboxar ska användas för att säkerställa präglingen mellan tacka och lamm.
Djuren ska hela tiden ha tillgång till tillräckligt med vatten av god kvalitet. Att vattnet inte fryser ska man säkerställa genom t.ex. uppvärmbara vattenbehållare eller genom att tillräckligt ofta tillsätta mera dricksvatten i vattenbehållaren.
Sjuk- och behandlingsbox
Sjuka eller skadade får eller getter ska flyttas till en sjukbox.
I sjuk- och behandlingsboxar kan det finnas flera sjuka djur samtidigt, men det ska finnas beredskap att isolera ett djur.
Sjuk- och behandlingsboxarna ska vara välströade och mjuka och ha helt golv, och det ska finnas möjlighet att värma djuret.
I sjuk- och behandlingsboxar som används gemensamt av flera djur ska det finnas minst 1,8 m2/får eller get. I ensamboxar ska det finnas minst 2 m2/får eller get.
Djuren ska hela tiden ha tillgång till tillräckligt med vatten av god kvalitet. Att vattnet inte fryser ska man säkerställa genom t.ex. uppvärmbara vattenbehållare eller genom att tillräckligt ofta tillsätta mera dricksvatten i vattenbehållaren.
Klippning
Får som är över 1 år gamla ska klippas två gånger per kalenderår. Klippningsdagarna ska journalföras.
Plan för bekämpning av parasiter
På gårdar med får och getter ska det finnas en plan för bekämpning av parasiter. Provtagningen av spillning ska basera sig på planen.
Planen är gårdsspecifik och syftar till att förebygga tillväxt- och välmåendeproblem som orsakas av endoparasiter hos får och getter
Planen innehåller rekommendationer om genomförande av betesrotation och om medicinering mot parasiter. Rekommendationerna baserar sig bl.a. på uppgifter om gårdens djurantal, betesmarksarealen och den nuvarande betesrotationen.
Planen görs upp av en veterinär ensam eller tillsammans med en expert på får, t.ex. så att veterinären svarar för medicineringen mot parasiter och fårexperten svarar för planeringen av hur betesgången ska ordnas. Behandlingar mot parasiter ska antecknas i läkemedelsjournalen.
Spillningsprov
Spillningsprov ska tas åtminstone två gånger per förbindelseår, även om inte ett enda spillningsprov behövs enligt planen för bekämpning av parasiter.
Spillningsproven kan vara grupprov.
Ersättningen för åtgärden baseras på att fåren klipps två gånger per år, på lamnings-, sjuk- och behandlingsboxarna samt på planen för bekämpning av parasiter och på tagningen av spillningsprov.
3.4 Betesgång och rastning för får och getter
Om gården har en förbindelse om ekologisk husdjursproduktion som gäller får eller getter, kan åtgärden inte väljas.
Villkoren för åtgärden ska iakttas i fråga om gårdens alla får och getter som är minst 3 månader gamla.
De djurskyddsbestämmelser som ska iakttas som miniminivå för åtgärden finns i bilaga 2 i slutet av den här anvisningen.
Ersättning för välbefinnande betalas för får och getter i alla djurgrupper.
Jordbrukaren kan välja antingen åtgärd a eller åtgärd b.
3.4a Betesgång under betesperioden och rastning utanför betesperioden för får och getter
Får och getter som är minst 3 månader gamla, utom hongetter och tackor som har högst två veckor kvar innan de ska föda samt hongetter och tackor under veckan efter killningen/lamningen, ska under perioden 1.5–30.9 släppas på bete under minst 60 dagar.
Får och getter, utom hongetter och tackor som har högst två veckor kvar innan de ska föda samt hongetter och tackor under veckan efter killningen/lamningen, ska rastas utomhus också utanför betesperioden minst en gång per vecka, om vädret tillåter.
På betet och i rastgården ska getterna ha möjlighet att tillgodose sitt medfödda behov av att klättra. En för ändamålet avsedd konstruktion eller något annat föremål, även ett flyttbart sådant, kan vara t.ex. en stor sten eller motsvarande som getterna kan klättra upp på.
Betesgången och rastningen får tillfälligt begränsas på grund av djursjukdom. Gården ska ha ett veterinärutlåtande om de gårdsspecifika begränsningar som hänför sig till djursjukdom.
Det ska föras journal över betesgång och rastning.
Ersättningen för åtgärden baseras på ordnandet av betesgång och rastning.
3.4b Långvarigare betesgång under betesperioden för får och getter
Får och getter som är minst 3 månader gamla, utom hongetter och tackor som har högst två veckor kvar innan de ska föda samt hongetter och tackor under veckan efter lamningen/killningen, ska under perioden 1.5–30.9. släppas på bete under minst 90 dagar.
På betet ska getterna ha möjlighet att tillgodose sitt medfödda behov av att klättra. En för ändamålet avsedd konstruktion eller något annat föremål, även ett flyttbart sådant, kan vara t.ex. en stor sten eller motsvarande som getterna kan klättra upp på..
Betesgången får tillfälligt begränsas på grund av djursjukdom. Gården ska ha ett veterinärutlåtande om de gårdsspecifika begränsningar som hänför sig till djursjukdom.
Det ska föras journal över betesgången.
Ersättningen för åtgärden baseras på ordnandet av betesgång.
Ersättning för djurens välbefinnande Förbindelsevillkor 20204.12.2018