17. Gårdsspecifika åtgärder för får- och getgårdar

3.1 Utfodring av får och getter

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla får och get­ter som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för alla djur­grup­per av får och get­ter.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Foderanalys

En fo­der­ana­lys som har gjorts un­der skör­de­pe­ri­o­den ska fin­nas i frå­ga om det grov­fo­der som an­vänds vid ut­fod­ring­en. Det räck­er med en enda fo­der­ana­lys av det grov­fo­der som bär­gats un­der skör­de­pe­ri­o­den.

Alla dju­ren ska hela ti­den ha till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet. Att vatt­net inte fry­ser ska man sä­ker­stäl­la ge­nom t.ex. upp­värm­ba­ra vat­ten­be­hål­la­re el­ler ge­nom att till­räck­ligt ofta till­sät­ta mera dricks­vat­ten i vat­ten­be­hål­la­ren.

Utfodringsplan

Ut­fod­rings­pla­nen görs upp med tan­ke på åt­min­sto­ne oli­ka typ­er av ut­fod­rings­ske­den, t.ex. för bå­de in­om­hus- och ut­om­hus­ut­fod­rings­pe­ri­o­den. I ut­fod­rings­pla­nen kan man i frå­ga om be­tes­gräs an­vän­da ta­bell­vär­den i stäl­let för en fo­der­ana­lys.

Får

På går­den ska det för var­je djur­grupp fin­nas en gil­tig skrift­lig ut­fod­rings­plan som ba­se­rar sig på kal­ky­ler och på grov­fo­der­ana­lys. Dju­rens till­växt­sta­di­um, pro­duk­tions­ni­vå och ske­de i pro­duk­tions­pe­ri­o­den ska be­ak­tas i pla­nen. Lam­men ska be­ak­tas i ut­fod­rings­pla­nen från två veck­ors ål­der.

Getter

På går­den ska det för var­je djur­grupp fin­nas en gil­tig skrift­lig ut­fod­rings­plan som ba­se­rar sig på kal­ky­ler och på grov­fo­der­ana­lys. Dju­rens till­växt­sta­di­um, ske­de i mjölk­pro­duk­tions­pe­ri­o­den och mäng­den mjölk som be­sätt­ning­en pro­du­ce­rar ska be­ak­tas i pla­nen. Kil­ling­ar­na ska be­ak­tas i ut­fod­rings­pla­nen från två veck­ors ål­der.
Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på kost­na­der­na för ut­fod­rings­pla­nen och fo­der­ana­ly­sen.

3.2. Förbättrande av de förhållanden under vilka får och getter hålls

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla får och get­ter som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för får och get­ter i alla djur­grup­per.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Gruppboxar för får och getter

Får och get­ter ska hål­las i grupp­box­ar där det finns en väl­strö­ad och mjuk ligg­plats med helt golv där alla djur får plats att lig­ga ner sam­ti­digt.

Bag­gar och bock­ar ska hål­las i grupp­box­ar, utom om ve­te­ri­när­me­di­cins­ka skäl el­ler dju­rets ag­gres­si­va be­te­en­de krä­ver iso­le­ring. I grupp­box­ar ska det fin­nas minst 1,7 m2 per bag­ge el­ler bock.

Hållande i ensambox

Om får el­ler get­ter av god­tag­bar an­led­ning (t.ex. vård och sjuk­dom) kort­va­rigt hålls en­sam­ma, ska box­en vara minst 2,0 m2 och till sin form så­dan att få­ret el­ler ge­ten obe­hind­rat kan vän­da sig om. I box­en ska det fin­nas en väl­strö­ad och mjuk ligg­plats med helt golv. Få­ret el­ler ge­ten ska kun­na se and­ra får el­ler get­ter.

Om det finns en enda bag­ge el­ler bock på går­den, får den hål­las i en­sam­box. Då ska kri­te­ri­er­na för en­sam­box­ar iakt­tas. En­sam­box­ens yta ska vara minst 2,0 m2 och från box­en ska dju­ret kun­na se minst en an­nan in­di­vid.

Lammkammare

Lamm som inte går på bete ska ha lamm­kam­ma­re från det att de är två veck­or gam­la fram till av­vänj­ning­en. Mi­ni­miy­tan i lamm­kam­ma­re är 0,2 m2/lamm. Lamm­kam­mar­na är av­grän­sa­de om­rå­den som bara lam­men har till­trä­de till. Där kan lam­men bju­das på fo­der och vat­ten.

Avvanda lamm och killingar ska hållas i grupp

I grupp­box­ar­na ska av­van­da lamm som är un­der 4 må­na­der gam­la för­fo­ga över minst 0,6 m2 golv­yta/lamm och lamm som är minst 4 må­na­der gam­la för­fo­ga över minst 1,0 m2/lamm.

I grupp­box­ar­na ska av­van­da kil­ling­ar som är un­der 6 må­na­der gam­la för­fo­ga över minst 0,33 m2 golv­yta/kil­ling och kil­ling­ar som är minst 6 må­na­der gam­la för­fo­ga över minst 0,6 m2/kil­ling.

I grupp- och en­sam­box­ar ska dju­ren hela ti­den ha till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet. Att vatt­net inte fry­ser ska man sä­ker­stäl­la ge­nom t.ex. upp­värm­ba­ra vat­ten­be­hål­la­re el­ler ge­nom att till­räck­ligt ofta till­sät­ta mera dricks­vat­ten i vat­ten­be­hål­la­ren.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det yt­ter­li­ga­re strö­et, kra­vet på box­stor­lek och lamm­kam­mar­na.

3.3 Skötsel av får och getter

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla får och get­ter som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för får och get­ter i alla djur­grup­per.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Lamningsbox

Tack­or och de­ras ny­föd­da lamm ska ha en lam­nings­box där den golv­yta som dju­ren har till­gång till är minst 2,2 m². Lam­nings­box­en ska kun­na vär­mas upp och/el­ler vara vär­me­iso­le­rad. Lam­nings­box­ar ska an­vän­das för att sä­ker­stäl­la präg­ling­en mel­lan tacka och lamm.

Dju­ren ska hela ti­den ha till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet. Att vatt­net inte fry­ser ska man sä­ker­stäl­la ge­nom t.ex. upp­värm­ba­ra vat­ten­be­hål­la­re el­ler ge­nom att till­räck­ligt ofta till­sät­ta mera dricks­vat­ten i vat­ten­be­hål­la­ren.

Sjuk- och behandlingsbox

Sju­ka el­ler ska­da­de får el­ler get­ter ska flyt­tas till en sjuk­box.

I sjuk- och be­hand­lings­box­ar kan det fin­nas fle­ra sju­ka djur sam­ti­digt, men det ska fin­nas be­red­skap att iso­le­ra ett djur.

Sjuk- och be­hand­lings­box­ar­na ska vara väl­strö­a­de och mju­ka och ha helt golv, och det ska fin­nas möj­lig­het att vär­ma dju­ret.

I sjuk- och be­hand­lings­box­ar som an­vänds ge­men­samt av fle­ra djur ska det fin­nas minst 1,8 m2/får el­ler get. I en­sam­box­ar ska det fin­nas minst 2 m2/får el­ler get.

Dju­ren ska hela ti­den ha till­gång till till­räck­ligt med vat­ten av god kva­li­tet. Att vatt­net inte fry­ser ska man sä­ker­stäl­la ge­nom t.ex. upp­värm­ba­ra vat­ten­be­hål­la­re el­ler ge­nom att till­räck­ligt ofta till­sät­ta mera dricks­vat­ten i vat­ten­be­hål­la­ren.

Klippning

Får som är över 1 år gam­la ska klip­pas två gång­er per ka­len­der­år. Klipp­nings­da­gar­na ska jour­nal­fö­ras.

Plan för bekämpning av parasiter

På går­dar med får och get­ter ska det fin­nas en plan för be­kämp­ning av pa­ra­si­ter. Prov­tag­ning­en av spill­ning ska ba­se­ra sig på pla­nen.

Pla­nen är gårds­spe­ci­fik och syf­tar till att fö­re­byg­ga till­växt- och väl­må­en­de­pro­blem som or­sa­kas av en­do­pa­ra­si­ter hos får och get­ter

Pla­nen in­ne­hål­ler re­kom­men­da­tio­ner om ge­nom­fö­ran­de av be­tes­ro­ta­tion och om me­di­ci­ne­ring mot pa­ra­si­ter. Re­kom­men­da­tio­ner­na ba­se­rar sig bl.a. på upp­gif­ter om går­dens djuran­tal, be­tes­marks­are­a­len och den nu­va­ran­de be­tes­ro­ta­tio­nen.

Pla­nen görs upp av en ve­te­ri­när en­sam el­ler till­sam­mans med en ex­pert på får, t.ex. så att ve­te­ri­nä­ren sva­rar för me­di­ci­ne­ring­en mot pa­ra­si­ter och få­r­ex­per­ten sva­rar för pla­ne­ring­en av hur be­tes­gång­en ska ord­nas. Be­hand­ling­ar mot pa­ra­si­ter ska an­teck­nas i lä­ke­me­dels­jour­na­len.

Spillningsprov

Spill­nings­prov ska tas åt­min­sto­ne två gång­er per för­bin­del­se­år, även om inte ett enda spill­nings­prov be­hövs en­ligt pla­nen för be­kämp­ning av pa­ra­si­ter.

Spill­nings­pro­ven kan vara grupp­rov.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på att få­ren klipps två gång­er per år, på lam­nings-, sjuk- och be­hand­lings­box­ar­na samt på pla­nen för be­kämp­ning av pa­ra­si­ter och på tag­ning­en av spill­nings­prov.

3.4 Betesgång och rastning för får och getter

Om går­den har en för­bin­del­se om eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion som gäl­ler får el­ler get­ter, kan åt­gär­den inte väl­jas.

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om går­dens alla får och get­ter som är minst 3 må­na­der gam­la.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för får och get­ter i alla djur­grup­per.

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja an­ting­en åt­gärd a el­ler åt­gärd b.

3.4a Betesgång under betesperioden och rastning utanför betesperioden för får och getter

Får och get­ter som är minst 3 må­na­der gam­la, utom hon­get­ter och tack­or som har högst två veck­or kvar in­nan de ska fö­da samt hon­get­ter och tack­or un­der veck­an ef­ter kill­ning­en/lam­ning­en, ska un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9 släp­pas på bete un­der minst 60 da­gar.

Får och get­ter, utom hon­get­ter och tack­or som har högst två veck­or kvar in­nan de ska fö­da samt hon­get­ter och tack­or un­der veck­an ef­ter kill­ning­en/lam­ning­en, ska ras­tas ut­om­hus ock­så ut­an­för be­tes­pe­ri­o­den minst en gång per vecka, om väd­ret tillå­ter.

På be­tet och i rast­går­den ska get­ter­na ha möj­lig­het att till­go­do­se sitt med­föd­da be­hov av att klätt­ra. En för än­da­må­let av­sedd kon­struk­tion el­ler nå­got an­nat fö­re­mål, även ett flytt­bart så­dant, kan vara t.ex. en stor sten el­ler mot­sva­ran­de som get­ter­na kan klätt­ra upp på.

Be­tes­gång­en och rast­ning­en får till­fäl­ligt be­grän­sas på grund av djur­sjuk­dom. Går­den ska ha ett ve­te­ri­när­ut­lå­tan­de om de gårds­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar som hän­för sig till djur­sjuk­dom.

Det ska föras jour­nal över be­tes­gång och rast­ning.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på ord­nan­det av be­tes­gång och rast­ning.

3.4b Långvarigare betesgång under betesperioden för får och getter

Får och get­ter som är minst 3 må­na­der gam­la, utom hon­get­ter och tack­or som har högst två veck­or kvar in­nan de ska fö­da samt hon­get­ter och tack­or un­der veck­an ef­ter lam­ning­en/kill­ning­en, ska un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9. släp­pas på bete un­der minst 90 da­gar.

På be­tet ska get­ter­na ha möj­lig­het att till­go­do­se sitt med­föd­da be­hov av att klätt­ra. En för än­da­må­let av­sedd kon­struk­tion el­ler nå­got an­nat fö­re­mål, även ett flytt­bart så­dant, kan vara t.ex. en stor sten el­ler mot­sva­ran­de som get­ter­na kan klätt­ra upp på..

Be­tes­gång­en får till­fäl­ligt be­grän­sas på grund av djur­sjuk­dom. Går­den ska ha ett ve­te­ri­när­ut­lå­tan­de om de gårds­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar som hän­för sig till djur­sjuk­dom.

Det ska föras jour­nal över be­tes­gång­en.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på ord­nan­det av be­tes­gång.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018