5.1.2 Kasvinsuojeluaineiden käyttö maatilalla

Suomessa hyväksytyt valmisteet

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nee­na saa käyt­tää vain Suo­mes­sa hy­väk­syt­ty­jä val­mis­tei­ta. Tu­kes päät­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­neek­si tar­koi­tet­tu­jen val­mis­tei­den hy­väk­sy­mi­ses­tä ja käy­tön eh­dois­ta Suo­mes­sa ja pi­tää yllä re­kis­te­riä hy­väk­sy­tyis­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­ta. Tu­ke­sin yllä­pi­tä­mil­lä in­ter­net­si­vuil­la on kas­vin­suo­je­lu­aine­re­kis­te­ri, jos­ta on saa­ta­vil­la ajan­ta­sai­set tie­dot Suo­mes­sa hy­väk­sy­tyis­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­ta.

Kasvinsuojeluaineen myyntipäällysmerkinnät

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta on käy­tet­tä­vä asi­an­mu­kai­ses­ti eli vil­je­li­jän on nou­da­tet­ta­va val­mis­teen käyt­töä kos­ke­via myyn­ti­pääl­lyk­seen mer­kit­ty­jä si­to­via mää­räyk­siä.

Myyntipäällyksestä ilmenee kasvinsuojeluaineen

Myyn­ti­pääl­lyk­seen on myös mer­kit­ty päi­vä­mää­rä, jol­loin val­mis­te on hy­väk­syt­ty käy­tet­tä­väk­si kas­vin­suo­je­lu­ai­nee­na. Sii­nä mai­ni­taan myös val­mis­teen si­säl­tä­mien teho­ai­nei­den ni­met ja nii­den mää­rät. Myyn­ti­pääl­lyk­ses­sä on mer­kit­ty­nä myös vaa­raa ja tur­val­li­suus­toi­men­pi­tei­tä osoit­ta­vat va­roi­tus­mer­kit ja -lau­seet. Pääl­lyk­seen on kir­jat­tu myös suo­jain­oh­jei­ta, mah­dol­li­sia ruis­ku­tus­oh­jei­ta ja mui­ta mai­nin­to­ja, esi­mer­kik­si va­roi­tus re­sis­tens­sin1) mah­dol­li­ses­ta ke­hit­ty­mi­ses­tä. Val­mis­teen käy­tön ra­joi­tuk­sia ovat muun mu­as­sa varo­aika2) ja ym­pä­ris­tö­hait­to­jen eh­käi­sy­toi­men­pi­teet. Ra­joi­tus voi kos­kea myös kä­sit­te­ly­ajan­koh­taa tai sa­don­käyt­töä. Ym­pä­ris­tö­hait­to­jen eh­käi­sy­toi­men­pi­tei­tä ovat käyt­tö­ra­joi­tuk­set ve­sis­tö­jen lä­hei­syy­des­sä ja poh­ja­vesi­a­lu­eel­la, eliö­va­roi­tuk­set (esim. me­hi­läis­ra­joi­tus) ja tois­tu­van käy­tön ra­joi­tus.

Myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­nät saat­ta­vat ajan ku­lu­es­sa muut­tua, jo­ten on hyvä tar­kas­taa voi­mas­sa ole­vat mer­kin­nät Tu­ke­sin in­ter­net­sivuilta kas­vin­suo­je­lu­aine­re­kis­te­ris­tä.

Lisä­tie­to­ja ym­pä­ris­tö­ra­joi­tuk­sis­ta ja muis­ta kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­nöis­tä löy­tyy Tu­ke­sin in­ter­net­sivuilta. 

1)Re­sis­tens­sil­lä tar­koi­te­taan eli­ön vas­tus­tus­ky­kyä eli ky­kyä vas­tus­taa jo­tain ul­kois­ta vai­ku­tus­ta. Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den yh­tey­des­sä sil­lä tar­koi­te­taan rik­ka­kas­vien, kas­vi­tau­tien tai tu­ho­lais­ten tor­jun­ta-aine­kes­tä­vyyt­tä.
2)Varo­a­jal­la tar­koi­te­taan kas­vin­suo­je­lu­aine­kä­sit­te­lyn jäl­keis­tä ai­kaa, jol­loin sa­don­kor­juu ei ole sal­lit­tu.

Kasvinsuojeluaineiden säilytys

Kas­vin­suo­je­lu­ai­neet on va­ras­toi­ta­va eril­lään elin­tar­vik­keis­ta ja re­huis­ta sekä las­ten ulot­tu­mat­to­mis­sa myyn­ti­pääl­lyk­ses­sä an­net­tu­jen oh­jei­den mu­kaan. Kas­vin­suo­je­lu­ai­neet tu­lee säi­lyt­tää lu­ki­tus­sa ti­las­sa, jos myyn­ti­pääl­lyk­ses­sä niin vaa­di­taan. Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den fy­si­kaa­li­set ja ke­mi­al­li­set omi­nai­suu­det saat­ta­vat muut­tua, mi­kä­li nii­tä säi­ly­te­tään pit­kiä ai­ko­ja ja niis­tä voi tul­la alku­pe­räis­tä myr­kyl­li­sem­piä tai nii­den teho voi muut­tua. Van­hen­tu­neet tai käyt­tä­mät­tö­mät, re­kis­te­ris­tä pois­te­tut kas­vin­suo­je­lu­aine-erät tu­lee hä­vit­tää myyn­ti­pääl­lys­mer­kin­tö­jen mu­kai­ses­ti.

Kasvinsuojeluaineiden käyttökirjanpito täydentävissä ehdoissa

Vil­je­li­jän on teh­tä­vä muis­tiin­pa­no­ja suo­rit­ta­mis­taan kas­vin­suo­je­lu­toi­men­pi­teis­tä.

Muistiinpanoihin kirjataan:

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­kir­jan­pi­toa on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään kol­me vuot­ta täy­den­tä­vis­sä eh­dois­sa, mut­ta ym­pä­ris­tö­kor­vauk­ses­sa vä­hin­tään nel­jä vuot­ta si­tou­mus­kau­den päät­ty­mi­ses­tä. Jos vil­je­li­jä on si­tou­tu­nut ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen, sen eh­to­jen mu­kai­ses­ti teh­dyt muis­tiin­pa­not kas­vin­suo­je­lus­ta ovat riit­tä­vät.

Käyttörajoitus vesistöjen läheisyydessä

Kos­ka eräät kas­vin­suo­je­lu­ai­neet tai nii­den si­säl­tä­mät teho­ai­neet ovat vesi­e­li­öil­le myr­kyl­li­siä, niil­le on mää­rät­ty käyt­tö­ra­joi­tus ve­sis­töil­le ai­heu­tu­vien hait­to­jen eh­käi­se­mi­sek­si. Tämä ra­joi­tus kiel­tää val­mis­teen käy­tön tie­tyl­lä etäi­syy­del­lä ve­sis­tös­tä. Ra­joi­tus on mer­kit­ty myyn­ti­pääl­lyk­seen. Lisä­tie­to­ja ve­sis­tö­ra­joi­tuk­sis­ta löy­tyy Tu­ke­sin in­ter­net­sivuilta.

Käyttö pohjavesialueilla

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käy­tös­sä poh­ja­vesi­a­lu­eil­la on nou­da­tet­ta­va eri­tyis­tä va­ro­vai­suut­ta. Eräät kas­vin­suo­je­lu­ai­neet, nii­den si­säl­tä­mät teho­ai­neet tai nii­den ha­jo­a­mis­tuot­teet ovat hel­pos­ti maas­sa kul­keu­tu­via ja sik­si nii­den käyt­tö poh­ja­vesi­a­lu­eil­la (poh­ja­vesi­alue­luo­kat I ja II) on kiel­let­ty ko­ko­naan tai nii­den käyt­töä on ra­joi­tet­tu. Käyt­tö­kiel­to tai käy­tön ra­joi­tus on mer­kit­ty myyn­ti­pääl­lyk­seen. Poh­ja­vesi­lau­sek­keen eh­dot­to­mia mää­räyk­siä on nou­da­tet­ta­va. En­nen kas­vin­suo­je­lu­ai­neen hank­ki­mis­ta ja käyt­töä vil­je­li­jän on syy­tä var­mis­taa, onko val­mis­teen käyt­tö sal­lit­tua poh­ja­vesi­a­lu­eel­la. Tu­ke­sin in­ter­net­sivuilta on lisä­tie­to­ja poh­ja­vesi­ra­joi­tuk­ses­ta. Vil­je­li­jä voi myös tie­dus­tel­la kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta, onko tie­tyn kas­vin­suo­je­lu­ai­neen käyt­tö poh­ja­vesi­a­lu­eil­la sal­lit­tu vai ei. Lisä­tie­to­ja poh­ja­ve­den suo­je­lus­ta on tä­män op­paan lu­vus­sa 2.8 Suo­je­le poh­ja­vet­tä.

Toistuvan käytön rajoitus

Eräi­den kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den tois­tu­vaa käyt­töä sa­mal­la kas­vu­loh­kol­la tai alu­eel­la pe­rät­täi­si­nä vuo­si­na on ra­joi­tet­tu. Tämä joh­tuu sii­tä, että osa käy­te­tyis­tä val­mis­teis­ta voi pe­räk­käi­si­nä vuo­si­na käy­tet­ty­nä ai­heut­taa ris­kiä maa­perä­e­li­öil­le tai säi­lyä maa­pe­räs­sä ha­jo­a­mat­ta seu­raa­vaan kas­vu­kau­teen, jol­loin ne voi­vat ker­tyä maa­pe­rään. Tois­tu­van käy­tön ra­joi­tus on mer­kit­ty val­mis­teen myyn­ti­pääl­lyk­seen. Tu­ke­sin in­ter­net­sivuilta löy­tyy lisä­tie­toa tois­tu­van käy­tön ra­joi­tuk­ses­ta.

Kuva: A. Kivi­lah­ti

Täy­den­tä­vät eh­dot2020