Grundstöd

ATT BE­AKT­TA

När du för­ny­ar ar­ren­de­av­tal och över­fö­ring­ar av stöd­rät­tig­he­ter ska du be­ak­ta att stöd­vill­ko­ren kan änd­ras i sam­band med re­for­men av EU:s ge­men­sam­ma jord­bruks­po­li­tik (CAP) un­der de när­mas­te åren. CAP-re­for­men kan leda till att sys­te­met med stöd­rät­tig­he­ter slo­pas och att ett nytt grund­in­komst­stöd (som mot­sva­rar det nu­va­ran­de grund­stö­det) fram­över be­vil­jas på ba­sis av nå­got an­nat än stöd­rät­tig­he­ter. Den nya CAP-pe­ri­o­den bör­jar ti­di­gast år 2022.

Grund­stö­det är ett från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd som i sin hel­het fi­nan­si­e­ras av EU. Stö­det be­ta­las till ak­ti­va jord­bru­ka­re som läm­nar in stö­dan­sö­kan år­li­gen. Med stö­dan­sö­kan söks grund­stöd, dvs. ak­ti­ve­ring av en ak­tiv jord­bru­ka­res in­ne­hav av stöd­rät­tig­he­ter med mot­sva­ran­de hek­tar som be­rät­ti­gar till stöd. All jord­bruks­mark är stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om grund­stöd, men de are­a­ler för vil­ka det be­ta­las grund­stöd de­fi­ni­e­ras se­pa­rat.

Det går inte att få grund­stöd utan stöd­rät­tig­he­ter. Stöd­rät­tig­he­ter­na ad­mi­ni­stre­ras i stöd­rät­tig­hets­re­gist­ret. Åt­gär­der som hän­för sig till stöd­rät­tig­he­ter är över­fö­ring­ar av stöd­rät­tig­he­ter, be­vil­jan­de av stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven, in­drag­ning av stöd­rät­tig­he­ter till re­ser­ven på grund av att de inte har an­vänts samt and­ra änd­ring­ar i stöd­rät­tig­he­ter. För an­mäl­ning­ar och an­sök­ning­ar om stöd­rät­tig­he­ter finns det sär­skil­da an­vis­ning­ar på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats.

Ansökan om grundstöd, stödnivå och betalning av stöd

An­sök om grund­stöd i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan. Grund­stöd och för­grö­nings­stöd söks med sam­ma kryss. När du an­sö­ker om grund­stöd ska du år­li­gen läm­na in­for­ma­tion om din gård, an­sö­ka om grund­stöd och ak­ti­ve­ring av stöd­rät­tig­he­ter i stö­dan­sö­kan samt ge upp­gif­ter om bas- och jord­bruks­skif­ten. An­mäl all jord­bruks­mark som du för­fo­gar över, även om du inte an­sö­ker om stöd för alla are­a­ler.

I Fin­land finns två stöd­re­gi­o­ner: AB-re­gi­o­nen och C-re­gi­o­nen. En kar­ta över stöd­re­gi­o­ner­na hit­tar du på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats www.livs­me­dels­ver­ket.fi → Od­la­re → Stöd och fi­nan­ci­e­ring → An­sö­kan om jord­bru­kar­stöd → Kar­ta över stöd- och styr­nings­om­rå­den.

Grän­sen för di­rekt­stöd har i Fin­land fast­ställts till 200 euro. Det här in­ne­bär att om det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekt­stöd som söks el­ler be­vil­jas är mind­re än 200 euro, be­vil­jas ing­et stöd. Om ing­et grund­stöd be­vil­jas, När det gäl­ler grund­stöd ak­ti­ve­ras inte stöd­rät­tig­he­ter­na. om ing­et stöd be­vil­jas. Di­rekt­stöd är: grund­stöd, för­grö­nings­stöd, EU-stöd till unga jord­bru­ka­re och ett fri­vil­ligt pro­duk­tions­bun­det stöd. Om stöd­rät­tig­he­ter­na inte har ak­ti­ve­rats två år i rad dras de in till den na­tio­nel­la re­ser­ven.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Stödberättigande areal

Stöd­be­rät­ti­gan­de are­al för grund­stöd är all jord­bruks­mark, dvs. åk­rar, per­ma­nen­ta grö­dor samt per­ma­nen­ta gräs­mar­ker. De are­a­ler som be­rät­ti­gar till grund­stöd och som be­ta­las stöd fast­ställs via en växt­kod. Grund­stöd be­ta­las för alla jord­bruks­skif­ten på jord­bruks­mark som är minst 0,05 ha sto­ra och som har växt­lig­het som be­rät­ti­gar till stöd el­ler om­fat­tas av nå­gon an­nan stöd­be­rät­ti­gan­de an­vänd­nings­form. I bi­la­ga B till an­sök­nings­gui­den för jord­bru­ka­stöd för­teck­nas alla växt­ko­der som är i bruk och de­ras fö­re­komst an­ting­en på jord­bruks­mark el­ler ut­an­för jord­bruks­mark. Grund­stöd be­ta­las för are­a­ler på jord­bruks­mark, bort­sett från are­al som till­fäl­ligt inte od­las, 20-årigt spe­ci­al­stöds­av­tal på åker och en så­dan od­lings­me­tod där od­lings­väx­tens röt­ter inte har kon­takt med mar­ken. För are­al som till­fäl­ligt inte od­las be­ta­las inte någ­ra som helst stöd. För are­a­ler ut­an­för jord­bruks­mark be­ta­las inte grund­stöd. Are­a­ler ut­an­för jord­bruks­mark är till ex­em­pel växt­hus där det od­las väx­ter vars röt­ter inte har kon­takt med mar­ken el­ler per­ma­nen­ta grö­dor och jul­grans­od­ling­ar.

För att få grund­stöd mås­te du föl­ja tvär­vill­ko­ren på all jord­bruks­mark. Kon­trol­le­ra de här vill­ko­ren i den se­pa­ra­ta upp­da­te­ra­de tvär­vill­kors­gui­den som pu­bli­ce­ras på ad­res­sen www.livs­me­dels­ver­ket.fi/jord­bru­kar­gui­der → Tvär­vill­kor.

Användning av stödrätter

När det gäl­ler stöd­rät­tig­he­ter an­vän­der Fin­land sig av en mo­dell med re­gi­o­nalt en­het­ligt stöd och inga tilläggs­de­lar är läng­re i bruk. Ord­nings­följ­den för an­vänd­ning­en av stöd­rät­tig­he­ter på­ver­kar ak­ti­ve­ring­en av stöd­rät­tig­he­ter och stöd­rät­tig­he­ter­na an­vänds all­tid i sam­ma ord­nings­följd. En en­skild stöd­rät­tig­het kan vara högst 1,00 ha stor. Stöd­rät­tig­he­ter­na blir an­vän­da, dvs. ak­ti­ve­ra­de, när stöd be­vil­jas för ens en del av stöd­rät­tig­he­ten.

An­vänd­ning­en av stöd­rät­tig­he­ter följs upp på så sätt att an­vänd­ning­en av stöd­rät­tig­he­ter åren 2019 och 2020 bil­dar två år i rad.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ak­ti­ve­ring­en av stöd­rät­tig­he­ter följs upp på gårds­ni­vå och med hän­syn till an­vänd­ning­en av den to­ta­la mäng­den stöd­rät­tig­he­ter i re­spek­ti­ve stöd­re­gi­on. Om det två år i följd finns så­da­na stöd­rät­tig­he­ter som inte bli­vit ak­ti­ve­ra­de på går­den, dras till re­ser­ven in så myck­et (ha) stöd­rät­tig­he­ter att de mot­sva­rar den mängd som inte har bli­vit ak­ti­ve­ra­de vart­de­ra året.

Överföringar av stödrättigheter

Du kan över­fö­ra stöd­rät­tig­he­ter an­ting­en per­ma­nent el­ler till­fäl­ligt. Över­fö­ring­ar av ägan­de­rät­ten till stöd­rät­tig­he­ter är all­tid per­ma­nen­ta och över­fö­ring­ar av be­sitt­nings­rät­ten till stöd­rät­tig­he­ter, dvs. ut­hyr­ning­ar, är all­tid till­fäl­li­ga. I sam­band med att ägan­de­rät­ten till stöd­rät­tig­he­ter över­förs ska par­ter­na på blan­ket­ten ock­så ta ställ­ning till vad som hän­der med be­sitt­ning­en av stöd­rät­tig­he­ter­na. Be­sitt­ning­en kan över­fö­ras till mot­ta­ga­ren av stöd­rät­tig­he­ter­na, den kan kvar­stå hos över­lå­ta­ren el­ler kvar­stå hos en tred­je part, om man till ex­em­pel säl­jer ut­hyr­da stöd­rät­tig­he­ter.

An­mäl över­fö­ring av stöd­rät­tig­he­ter på blan­kett 103B och bi­la­ga 103A. Blan­kett 103B med ifyll­nings­an­vis­ning­ar finns på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats www.livs­me­dels­ver­ket.fi/jord­bru­kar­blan­ket­ter →103B. Bi­la­ga 103A får du an­ting­en i Vi­put­jäns­ten el­ler hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. För var och en över­fö­ring görs en se­pa­rat an­mä­lan. Läm­na in an­mä­lan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten för den kom­mun där den gård som över­lå­ter stöd­rät­tig­he­ter är be­lä­gen, se­nast 15.6.2020. Om går­dens alla stöd­rät­tig­he­ter över­förs i sam­band med över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning kan du an­mä­la det se­nast 21.9.2020. Se de ex­ak­ta­re kra­ven för be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård bi­la­ga A. Den egent­li­ga över­fö­ring­en ska än­då äga rum se­nast 31.8.2020.

Mot­ta­ga­ren av stöd­rät­tig­he­ter ska vara ak­tiv jord­bru­ka­re. Vid an­sö­kan om jord­bru­kar­stöd be­trak­tas du som ak­tiv jord­bru­ka­re om du be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het år 2020. När ägan­de­rät­ten till stöd­rät­tig­he­ter över­förs kan ägan­de­rät­ten över­fö­ras till en fy­sisk per­son, en grupp av fy­sis­ka per­so­ner, en ju­ri­disk per­son el­ler en grupp av ju­ri­dis­ka per­so­ner, för­ut­satt att mot­ta­ga­ren upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen av ak­tiv jord­bru­ka­re. En ex­ak­ta­re de­fi­ni­tion av be­grep­pet ak­tiv jord­bru­ka­re in­går i ka­pi­tel 4 i Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan.

När stöd­rät­tig­he­ter över­förs på ba­sis av arv, för­skott på arv el­ler ge­ne­ra­tions­väx­ling­ar som de­fi­ni­e­rats i la­gen om di­rekt­stöd, be­hö­ver mot­ta­ga­ren av ägan­de­rät­ten till stöd­rät­tig­he­ter inte upp­fyl­la de­fi­ni­tio­nen av ak­tiv jord­bru­ka­re.

Nationell reserv och grunder för tilldelning

Du kan i vis­sa fall an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. An­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven ord­nas var­je år och den sis­ta an­sök­nings­da­gen är 15.6.2020. Grun­der­na är: ung jord­bru­ka­re, ny jord­bru­ka­re, ägo­re­gle­ring­ar, en för­bin­del­se en­ligt AV­TR­PL el­ler AV­STÖL att inte odla upp­hör att gäl­la, ett 20-årigt av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd upp­hör att gäl­la och dom­stols­be­slut/ad­mi­ni­stra­tiv be­stäm­mel­se.

Den na­tio­nel­la re­ser­ven ad­mi­ni­stre­ras vid NTM-cen­tra­ler­na som ock­så be­hand­lar an­sök­ning­ar­na om till­del­ning ur re­ser­ven och fat­tar be­slut om an­sök­ning­ar­na. Den se­pa­ra­ta an­vis­ning­en An­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven år 2020 och an­sök­nings­blan­kett num­mer 289 pu­bli­ce­ras på web­b­ad­res­sen www.livs­me­dels­ver­ket.fi/jord­bru­kar­blan­ket­ter → 289. Vid be­hov kan du be­gä­ra an­sök­nings­blan­ket­ten och an­vis­ning­en ock­så av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler NTM-cen­tra­len.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 202026.3.2020