1. DEFINITIONER

Sö­kan­de av­ser en fy­sisk el­ler ju­ri­disk per­son el­ler en sam­man­slut­ning av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner.

Hus­djur i sö­kan­dens be­sitt­ning av­ser djur som sö­kan­den äger el­ler som över­gått i sö­kan­dens be­sitt­ning ge­nom ett hy­res- el­ler le­a­sing­av­tal samt djur som sö­kan­den äger till­sam­mans med en fa­mil­je­med­lem. Ett djur i sö­kan­dens be­sitt­ning ska vara re­gi­stre­rat i djur­re­gist­ret un­der det lä­gen­hets­sig­num som sö­kan­den an­vän­der vid an­sö­kan om stöd.

Med sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar av­ses sö­kan­dens make samt sö­kan­dens barn som 31.12.2018 än­nu inte hade fyllt 18 år. Med ma­kar av­ses äk­ta ma­kar och per­so­ner som le­ver un­der äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den i ge­men­samt hus­håll utan att in­gå äk­ten­skap och som ti­di­ga­re har va­rit gif­ta med var­and­ra el­ler som har el­ler har haft ett ge­men­samt barn.

Gårds­bruksen­het av­ser en så­dan pro­duk­tions­en­het som en jord­bru­ka­re le­der och som an­vänds för be­dri­van­de av jord­bruk samt bil­das av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler av en el­ler fle­ra pro­duk­tions­bygg­na­der jäm­te mark och som är funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig och för­val­tas som en hel­het på grund­val av ägan­de el­ler ar­ren­de.

Be­stäm­man­de in­fly­tan­de (be­stäm­man­de­rätt) i ett ak­tie­bo­lag av­ser en så­dan an­del av ak­tie­in­ne­ha­vet som till­sam­mans med jord­bru­ka­rens el­ler hans el­ler hen­nes fa­mil­je­fö­re­tags­med­lem­mars an­de­lar di­rekt med­för mer än hälf­ten av de sam­man­lag­da rös­ter­na för samt­li­ga ak­ti­er i bo­la­get.

Stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker av­ser en hek­tar åker som är er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en.

Re­fe­renskvan­ti­tet av­ser den en­hets­kvan­ti­tet på grund­val av vil­ken från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning högst kan be­vil­jas per gårds­bruksen­het.

Som åker som läm­par sig för od­ling och räk­nas in i mi­ni­mi­a­re­a­len be­trak­tas ut­över od­lings­are­a­len för jord­bruks- och träd­gårds­grö­dor samt åke­r­e­ner­gi­grö­dor även icke od­lad åker som sköts, åker som en­ligt an­mä­lan till­fäl­ligt inte od­las samt träd­gårds­land. Med träd­gårds­land av­ses are­al som an­vänds för hus­be­hovs­od­ling. Till den mi­ni­mi­a­re­al på fem hek­tar som är ett vill­kor för ut­be­tal­ning av hus­djurs­stöd kan ock­så räk­nas na­tur­äng­ar och na­tur­be­ten samt öpp­na hag­mar­ker där det väx­er ängs­hö och vil­ka un­der växt­pe­ri­o­den 2020 ut­nytt­jas som be­tes­mark el­ler an­vänds till pro­duk­tion av fo­der för sö­kan­dens hus­djur och på vil­ka inga and­ra år­li­ga od­lings­åt­gär­der vid­tas.

Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning 202024.2.2020