2. ANSÖKAN OM STÖD

Det finns en­dast en an­sök­nings­om­gång för stö­det. Du kan an­sö­ka om för­skott och slut­ligt stöd el­ler bara slut­ligt stöd se­nast 27.3.2020.

Du kan an­sö­ka om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten i punk­ten An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd 2020. Sök stö­det i Vi­put­jäns­ten se­nast 27.3.2020. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59. Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sam­ar­bets­om­rå­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt be­sva­rar frå­gor kring an­sö­kan om stöd. In­for­ma­tion om ifyl­lan­det av an­sö­kan om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning hit­tar du ock­så i Vi­pu­an­vän­da­rens gui­de ”An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd år 2020”.

Om du inte kan skicka in din an­sö­kan el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten ska du läm­na in an­sök­nings­blan­kett 139 ”An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd 2020” se­nast 27.3.2020 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­tens drift­scen­trum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drift­scen­trum ska du läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av din gårds åk­rar lig­ger.

Läm­na in an­sö­kan di­rekt till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten el­ler skicka den per post. En an­sö­kan som skick­ats per post an­ses vara in­läm­nad i rätt tid om post­för­sän­del­sen med an­sö­kan har post­stämp­lats se­nast den sis­ta an­sök­nings­da­gen 27.3.2020 och ad­res­se­rats till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­ten är be­lä­gen.

Anvisningar om ansökan och blankett 139

Du får an­sök­nings­blan­kett 139 An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd och an­sök­nings­an­vis­ning­ar­na i webb­tjäns­ten Livs­me­dels­ver­ket.fi el­ler av kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Andra uppgifter eller blanketter som behövs

För­utom att du an­sö­ker om fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning ska du ock­så upp­ge går­dens an­tal stöd­be­rät­ti­gan­de åker­hek­tar el­ler are­al som läm­par sig för od­ling i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan se­nast 15.6.2020, an­ting­en el­ekt­ro­niskt el­ler på blan­kett 102B.

Om du an­vän­der dig av fjä­der­fä, häs­tar el­ler pon­ny­er för att upp­fyl­la djur­tät­he­ten ska du upp­ge går­dens djuran­tal, an­ting­en el­ekt­ro­niskt el­ler på blan­kett 461 An­mä­lan om djuran­tal, se­nast 17.2.2021. Med an­mä­lan om djuran­tal kan du upp­ge en sam­man­slut­nings djur el­ler djur som in­ne­has av en del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i sam­man­slut­ning­en. Dess­utom kan du upp­ge om en sam­man­slut­nings djur el­ler djur som in­ne­has av en del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i sam­man­slut­ning­en ska häm­tas från nå­got djur­re­gis­ter.

Läm­na in när­ma­re upp­gif­ter om häs­tar och pon­ny­er som bi­la­ga till an­mä­lan om djuran­tal. Med en fritt for­mu­le­rad bi­la­ga till an­mä­lan om djuran­tal ska du ock­så upp­ge häs­tens/pon­nyns namn, UELN- el­ler re­gis­ternum­mer samt en upp­gift om i vems be­sitt­ning dju­ret har va­rit.

Försenad ansökan

Fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan inte sö­kas för sent på el­ekt­ro­nisk väg. Du kan an­sö­ka om stö­det för­se­nat med pap­pers­blan­kett un­der 25 ka­len­der­da­gar från an­sök­nings­ti­dens ut­gång. Stö­det sänks med en pro­cent för var­je ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Stöd be­vil­jas inte om an­sö­kan är mer än 25 ka­len­der­da­gar för­se­nad. I ka­len­der­da­gar­na räk­nas in så­väl var­da­gar som helg­da­gar, och med ar­bets­dag av­ses var­da­gar.

Om din an­sö­kan blir för­se­nad be­ta­las ing­et för­skott.

När det gäl­ler fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning or­sa­kar en för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor inte att an­sö­kan blir för­se­nad. Stö­det be­vil­jas än­då inte förr­än du har läm­nat in bi­la­gor­na.

Korrigering av fel i ansökan

Un­der an­sök­nings­ti­den och för­se­nings­da­gar­na får du änd­ra och kor­ri­ge­ra din an­sö­kan obe­grän­sat. När du kor­ri­ge­rar en an­sö­kan som du skick­at el­ekt­ro­niskt mås­te du åter­ta din ti­di­ga­re in­skick­a­de an­sö­kan, kor­ri­ge­ra upp­gif­ter­na och skicka in an­sö­kan på nytt.

Om du ef­ter an­sök­nings­ti­dens slut mär­ker att du har gjort ex­em­pel­vis ett fel när du fyll­de i an­sö­kan, kan du bara på skrift­lig väg med­de­la om fe­let till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten för din kom­mun.

Ge­nom att an­mä­la om ett fel i an­sö­kan kan du und­vi­ka de ad­mi­ni­stra­ti­va på­följ­der som fe­let kun­de ha or­sa­kat. En an­mä­lan om fel kan be­ak­tas om kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het har fått en skrift­lig an­mä­lan om fe­let in­nan sö­kan­den bli­vit un­der­rät­tad om kon­troll på plats el­ler re­sul­ta­ten av en an­nan kon­troll.

Att återta ansökan

Om du vill kan du åter­ta an­sö­kan helt el­ler del­vis. Om du har an­sökt el­ekt­ro­niskt kan du un­der an-sök­nings­ti­den åter­ta an­sö­kan el­ekt­ro­niskt. Om du har an­sökt på pap­per kan du åter­ta an­sö­kan skrift-ligt med en fritt for­mu­le­rad an­mä­lan. Ef­ter an­sök­nings­ti­den kan du åter­ta an­sö­kan bara med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Om du re­dan har un­der­rät­tats om kon­troll och den ge­nom­för­da kon­trol­len för­an­le­der till­syn­spå­följ­der, kan stö­dan­sö­kan inte åter­tas. I öv­ri­ga fall kan an­sö­kan åter­tas fram till den förs­ta ut­be­tal­ning­en som grun­dar sig på an­sö­kan i frå­ga.

Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning 202024.2.2020