3. FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT STÖD SKA BEVILJAS

Du kan an­sö­ka om och be­vil­jas från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning när

1) du har en fast­ställd re­fe­renskvan­ti­tet,

2) du be­sit­ter minst fem hek­tar stöd­be­rät­ti­gan­de åker el­ler are­al som läm­par sig för od­ling 15.6.2020, och du an­mä­ler are­a­len el­ekt­ro­niskt vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan se­nast 15.6.2020 el­ler med blan­kett 102B,

3) djur­tät­he­ten på din gård är minst 0,35 dju­ren­he­ter/ stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar åker,

4) du upp­fyl­ler de all­män­na för­ut­sätt­ning­ar­na för na­tio­nel­la hus­djurs­stöd (a-e):

a. du har läm­nat in an­sö­kan och alla nöd­vän­di­ga upp­gif­ter el­ekt­ro­niskt el­ler på pap­per,
b. du upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet,
c. du be­dri­ver hus­djurs­sköt­sel en­ligt gäng­se pro­duk­tions­sätt och du om­be­sör­jer dju­rens väl­be­fin­nan­de i över­ens­stäm­mel­se med djur­skydds­be­stäm­mel­ser­na,
d. du ser till att jour­nal­fö­ring­en över dju­ren och upp­gif­ter­na i djur­re­gist­ren hela ti­den är upp­da­te­ra­de för de djur som du an­vän­der för att upp­fyl­la kra­vet på djur­tät­het för stö­det och
e. du har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re.

En sö­kan­de kan be­vil­jas stöd en­dast för pro­duk­tion som be­drivs i Fin­land. Sö­kan­den be­hö­ver inte bo på går­den el­ler i Fin­land.

Sökandens ålder

Stöd­året 2020 kan fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning be­vil­jas, om den sö­kan­de el­ler hans maka/hen­nes make 31.12.2019 var minst 18 år.

En sö­kan­de som inte fyllt 18 år kan be­vil­jas stöd en­dast om han el­ler hon har in­gått äk­ten­skap el­ler id­kar jord­bruk som sam­äga­re el­ler till­sam­mans med sina för­äld­rar el­ler med en av dem, el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl för att be­vil­ja stöd. Ål­ders­vill­ko­ren be­rör inte of­fent­li­grätts­li­ga sam­fund, skollä­gen­he­ter, fäng­el­se­lä­gen­he­ter el­ler sö­kan­de vars stöd­be­rät­ti­gan­de verk­sam­het är an­nan än jord­bruk.

Flera personer gemensamt eller en sammanslutning som sökande

Om det är frå­ga om pro­duk­tion el­ler verk­sam­het som id­kas av fle­ra fy­sis­ka per­so­ner till­sam­mans el­ler i sam­man­slut­nings­form ska minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re vara en fy­sisk per­son som själv be­dri­ver jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling och som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Gårdsbruksenheten och innehav av åker

Sö­kan­den ska för­fo­ga över minst fem stöd­be­rät­ti­gan­de (= er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en) hek­tar åker 15.6.2020. Om sö­kan­den inte alls har nå­gon stöd­be­rät­ti­gan­de åker, an­vänds som gårds­bruksen­he­tens are­al den åker­are­al som läm­par sig för od­ling.

Den åker som sö­kan­den be­sit­ter ska an­mä­las el­ekt­ro­niskt el­ler på stö­dan­sö­kans jord­bruks­skif­tes­blan­kett för år 2020 (blan­kett 102B) i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan se­nast 15.6.2020, oav­sett om stöd söks för åker­are­a­len el­ler inte.

När för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd be­döms kan fem hek­tar an­vän­das som kal­ky­le­rad åker­are­al, om:

a) den sö­kan­de år 2007 har be­vil­jats un­dan­tag från kra­vet på åker­are­al el­ler

b) det gäl­ler en si­tu­a­tion där fle­ra fy­sis­ka per­so­ner år 2007 har be­dri­vit pro­duk­tion el­ler verk­sam­het till­sam­mans el­ler i sam­man­slut­nings­form och minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re har upp­fyllt kra­vet på tre hek­tar åker­are­al och åkern har upp­getts i stö­dan­sö­kan för året i frå­ga.

När djur­tät­he­ten be­räk­nas är det möj­ligt att be­ak­ta den stöd­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som en sö­kan­de med be­stäm­man­de­rätt i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form har i sin be­sitt­ning. I an­sö­kan ska du upp­ge nam­net på och lä­gen­hets­sig­nu­met för den del­ak­ti­ga med be­stäm­man­de­rätt.

Besittning av djur

Vid be­räk­ning­en av den djur­tät­het som krävs för att stö­det ska kun­na be­vil­jas kan man bara räk­na in djur som sö­kan­den be­sit­ter själv el­ler till­sam­mans med sina fa­mil­je­med­lem­mar samt djur som över­gått i sö­kan­dens be­sitt­ning ge­nom ett hy­res- el­ler le­a­sing­av­tal. Dju­ren ska vara re­gi­stre­ra­de på det lä­gen-hets­sig­num vars djur jord­bru­ka­ren an­vän­der för att räk­na ut djur­tät­he­ten för stö­det.

Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten är det möj­ligt att be­ak­ta de stöd­be­rät­ti­gan­de djur som en sö­kan­de med be­stäm­man­de in­fly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form har i sin be­sitt­ning. På mot­sva­ran­de sätt kan en per­son med be­stäm­man­de in­fly­tan­de i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form i sin an­sö­kan an-vän­da djur som sam­man­slut­ning­en har i sin be­sitt­ning, om sam­man­slut­ning­en inte an­sö­ker om från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning.

En jord­bru­ka­re som skö­ter dju­ren kan inte vara stöd­sö­kan­de, utan stö­den kan sö­kas av och be­ta­las till den jord­bru­ka­re som har dju­ren i sin be­sitt­ning (ägan­de/hyr­ning).
r an­sök­nings­ti­den åter­ta an­sö­kan el­ekt­ro­niskt. Om du har an­sökt på pap­per kan du åter­ta ans

Överföring av besittningen av djur

Om be­sitt­ning­en av djur över­förs från en jord­bru­ka­re till en an­nan (t.ex. hyr­ning/le­a­sing) ska det­ta kun­na be­vi­sas med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na samt med till­hö­ran­de kvit­ton.

Den jord­bru­ka­re som över­ta­git be­sitt­ning­en av dju­ren är eko­no­miskt an­sva­rig för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Skötsel av djur

Om en jord­bru­ka­re åtar sig att mot er­sätt­ning skö­ta om djur som är i en an­nan jord­bru­ka­res be­sitt­ning (t.ex. för att fö­da upp dju­ren), ska ett skrift­ligt av­tal gö­ras upp om dju­rens sköt­sel. Av­ta­let ska visa att den jord­bru­ka­re som mot­ta­git dju­ren en­dast skö­ter om dem, och inte bär det eko­no­mis­ka an­sva­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Den jord­bru­ka­re som äger dju­ren el­ler an­nars har dem i sin be­sitt­ning är an­sva­rig för jour­nal­fö­ring­en över de djur som en an­nan jord­bru­ka­re skö­ter.

Dju­ren re­gi­stre­ras i djur­re­gist­ren på den gård som har dju­ren i sin be­sitt­ning.

Registrering som djurhållare

Sö­kan­den ska ha re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re i Livs­me­dels­ver­kets re­gis­ter över djur­hål­la­re i frå­ga om de djur som an­vänds för att räk­na ut djur­tät­he­ten.. Re­gi­stre­ra dig som djur­hål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur. Re­gi­stre­ring­en görs med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårds­bruksen­hets drift­scen­trum är be­lä­get el­ler där din bo­stad lig­ger.

Märkning och registrering av djur

En för­ut­sätt­ning för be­räk­ning av dju­ren är att föl­jan­de krav upp­fylls i frå­ga om de djur som är i sö­kan­dens be­sitt­ning:

1) du har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re av nöt­kre­a­tur, får, get­ter, svin, fjä­der­fä samt häs­tar och pon­ny­er

– om du har bör­jat hål­la häs­tar ef­ter 20.4.2017 ska du vara re­gi­stre­rad i djur­hål­lar­re­gist­ret
– om du har bör­jat hål­la häs­tar fö­re 20.4.2017 har du tid på dig fram till 31.12.2020 att re­gi­stre­ra dig som häst­hål­la­re i djur­hål­lar­re­gist­ret

2) nöt­kre­a­tu­ren, få­ren och get­ter­na samt svi­nen är re­gi­stre­ra­de och märk­ta i en­lig­het med la­gar och för­ord­ning­ar,

3) häs­tar­na och pon­ny­er­na är iden­ti­fi­e­ra­de i en­lig­het med för­ord­ning­ar och be­stäm­mel­ser

Dju­ren ska vara re­gi­stre­ra­de på det lä­gen­hets­sig­num vars djur jord­bru­ka­ren an­vän­der för att be­räk­na djur­tät­he­ten för stö­det.

Djurregister

Gör an­mäl­ning­ar som gäl­ler djur till djur­re­gist­ren kor­rekt och inom ut­satt tid. Håll all­tid upp­gif­ter­na om dju­ren upp­da­te­ra­de i re­gist­ren.

Djurförteckningar och bokföring

För upp­da­te­rad jour­nal (djur­för­teck­ning) över an­ta­let djur på går­den samt ök­ning­ar (föds­lar, köp) och minsk­ning­ar (för­sälj­ning till livs, för­sälj­ning till slakt, döds­fall) av djuran­ta­let på går­den. När det gäl­ler fjä­der­fä ska du föra upp­da­te­rad jour­nal ock­så när det gäl­ler över­gång­ar från en ål­ders­grupp till en an­nan.

Kra­vet på jour­nal­fö­ring gäl­ler bara de djur­slag som be­ak­tas vid be­räk­ning­en av djuran­ta­let. I djur­tät­he­ten för stö­det räk­nas in bara de djur som du har fört jour­nal över el­ler ock­så ska det på ba­sis av din jour­nal gå att ut­re­da dina djuran­tal vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stö­det på ett till­för­lit­ligt sätt.

För upp­da­te­rad jour­nal över nöt­kre­a­tu­ren på det sätt som be­stäms i jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­ets för­ord­ning om iden­ti­fi­e­ring av nöt­kre­a­tur (326/2015). Du kan er­sät­ta fö­ran­det av för­teck­ning ge­nom att re­gi­stre­ra hän­del­ser­na di­rekt i djur­re­gist­ret se­nast den sjun­de da­gen räk­nat från hän­del­se­da­gen.

För upp­da­te­rad jour­nal över svi­nen på det sätt som be­stäms i jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­ets för­ord­ning om iden­ti­fi­e­ring av svin (720/2012).

När det gäl­ler fjä­der­fä ska du föra upp­da­te­rad jour­nal som på ni­vån för oli­ka djur­grup­per vi­sar ök­ning­ar och minsk­ning­ar av an­ta­let djur samt över­gång­ar från en ål­ders­grupp till en an­nan. Som ök­ning­ar för du in djur som fötts och köpts och som minsk­ning­ar djur som sålts till livs, till slakt samt djur som dött.

För upp­da­te­rad jour­nal över tack­or och get­ter på det sätt som be­stäms i 10 § i jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­ets för­ord­ning om märk­ning och re­gi­stre­ring av får och get­ter (469/2005).

Över häs­tar ska du föra upp­da­te­rad jour­nal av vil­ken det i en­lig­het med kom­mis­sio­nens ge­nom­fö­ran­de­för­ord­ning (EU) 2015/262 om fast­stäl­lan­de av be­stäm­mel­ser i en­lig­het med rå­dets di­rek­tiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäl­ler me­to­der för iden­ti­fi­e­ring av häst­djur för var och en in­di­vid fram­går häs­tens namn, UELN-num­mer el­ler re­gis­ternum­mer, kön, ras, be­sitt­nings­tid, dju­rens fö­del­se- el­ler in­köps­da­tum, för­sälj­ning­ar till livs, för­sälj­ning­ar till slakt och döds­fall.

När­ma­re an­vis­ning­ar om fö­ran­det av djur­för­teck­ning­ar gäl­lan­de oli­ka djur­slag (från­sett häs­tar) hit­tar du i Livs­me­dels­ver­kets hand­böck­er för märk­ning och re­gi­stre­ring. En of­fi­ci­ell djur­för­teck­ning är t.ex. en upp­da­te­rad för­teck­ning som skri­vits ut från nå­got djur­re­gis­ter el­ler be­ställts från re­gist­rets kund­tjänst el­ler en el­ekt­ro­nisk djur­för­teck­ning.

Bevarande av handlingar

Du ska un­der an­sök­nings­året och de fyra på­föl­jan­de ka­len­der­åren be­va­ra så­da­na hand­ling­ar i ori­gi­nal som hän­för sig till an­sö­kan om stöd och som du inte ger in till den stöd­be­vil­jan­de myn­dig­he­ten i form av bi­la­gor till stö­dan­sö­kan. Så­da­na hand­ling­ar är djur­för­teck­ning­ar­na i an­slut­ning till bok­fö­ring­en, hy­res­av­ta­len om djur, full­mak­ter, kö­pe- och för­sälj­nings­kvit­ton m.fl. ve­ri­fi­kat.

Gängse produktionssätt

En för­ut­sätt­ning för ut­be­tal­ning av hus­djurs­stöd är att du på din gård be­dri­ver hus­djurs­sköt­sel i en­lig­het med det gäng­se pro­duk­tions­sät­tet för var­je djur­slag som lig­ger till grund för stö­det. Om det i sam­band med till­sy­nen kon­sta­te­ras att du inte har be­dri­vit hus­djurs­sköt­seln en­ligt gäng­se pro­duk­tions­sätt, be­ak­tas djur­sla­get inte när djur­tät­he­ten för stö­det räk­nas ut.

Att upphöra med husdjursproduktionen

Om du upp­hör med att be­dri­va hus­djurs­pro­duk­tion un­der stöd­året ska du ome­del­bart med­de­la det­ta till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter ska du ock­så gö­ra an­mä­lan till djur­hål­lar­re­gist­ret samt till nöt­djurs- och/el­ler får- och get­re­gist­ret.

Djurskydd

Sörj för dju­rens väl­be­fin­nan­de i en­lig­het med djur­skydds­be­stäm­mel­ser­na.

Om det i sam­band med en gårds­kon­troll upp­täcks att du har skött el­ler be­hand­lat dju­ren i strid med djur­skydds­la­gen el­ler be­stäm­mel­ser el­ler fö­re­skrif­ter som med­de­lats med stöd av den, un­der­rät­tas kom­mu­nal­ve­te­ri­nä­ren, häl­so­in­spek­tö­ren och/el­ler po­li­sen ome­del­bart om upp­täck­ten.

I frå­ga om det fri­kopp­la­de stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning räk­nar stöd­för­valt­ning­en ut djur­tät­he­ten på sö­kan­dens gård ut­gå­en­de från de djuran­tal som fås ur re­gist­ren och an­mälts till för­valt­ning­en.

I fall där djur­skydds­för­se­el­ser el­ler djur­skydds­brott har be­gåtts be­ak­tar stöd­för­valt­ning­en inte djuran­ta­len för det el­ler de djur­slag som gär­ning­en gäl­ler en­ligt föl­jan­de:

– Vid be­räk­ning­en av djur­tät­he­ten be­ak­tas inte djuran­ta­len för djur­sla­get el­ler djur­sla­gen, när åtal­s­pröv­ning har in­letts.

– Om sö­kan­den el­ler en med­lem i sö­kan­dens fa­mil­je­fö­re­tag har dömts för djur­skydds­brott, grovt djur­skydds­brott, lind­rigt djur­skydds­brott el­ler djur­skydds­för­se­el­se och sam­ti­digt har med­de­lats djur­håll­nings­för­bud, be­ak­tas vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten inte djuran­ta­let för djur­sla­get el­ler djur­sla­gen för gär­nings­året.

– Vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten be­ak­tas djuran­ta­len för djur­sla­get el­ler djur­sla­gen inte hel­ler för ti­den mel­lan gär­nings­året och med­de­lan­det av den la­ga­kraft­vun­na do­men el­ler för den tid som djur­håll­nings­för­bu­det om­fat­tar.

Om stöd har hun­nit be­ta­las för det år då brot­tet be­gicks och/el­ler för ti­den mel­lan gär­nings­året och med­de­lan­det av den la­ga­kraft­vun­na do­men (och even­tu­ellt för den tid som djur­håll­nings­för­bu­det om­fat­tar) och man vid be­räk­ning­en av djur­tät­he­ten har be­ak­tat det djuran­tal som inte skul­le ha fått be­ak­tas, åter­krävs de stöd som be­ta­lats ut för den nämn­da ti­den.

Stöd kan be­vil­jas el­ler be­hö­ver inte åter­krä­vas, om går­dens djur­tät­het är till­räck­lig utan att man vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten be­ak­tar djuran­ta­len för så­da­na djur­slag som inte får be­ak­tas vid be­räk­ning­en.

Förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen

Du får inte an­vän­da till­växt­främ­jan­de äm­nen som av­ses i EG:s ve­te­ri­när­lag­stift­ning för att fö­da upp el­ler gö­da dina djur. Du får inte hel­ler in­ne­ha så­da­na äm­nen, om inte en ve­te­ri­när har för­skri­vit dem för be­hand­ling av djur. En lis­ta över för­bjud­na äm­nen finns i stats­rå­dets för­ord­ning om för­bud mot an­vänd­ning­en av vis­sa lä­ke­me­dels­sub­stan­ser för djur (1054/2014).

Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning 202024.2.2020