7. ÖVERFÖRING AV BESITTNINGEN AV HELA GÅRDEN

Med över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den av­ses en si­tu­a­tion där går­dens jord­bruks­mark över­går till en ny in­ne­ha­va­re. Den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren kan läm­na kvar högst 10 % av åker­are­a­len som träd­gårds­land, men inte mer än en hek­tar. Det re­kom­men­de­ras att över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den ut­förs in­nan för­skot­tet på stö­det be­ta­las ut.

Över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den kan gö­ras se­nast 31.8.2020. An­mäl be­sitt­nings­över­fö­ring­en av en hel gård till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från be­sitt­nings­över­fö­ring­en på blan­kett 156 (An­mä­lan om över­fö­ring av hela går­dens be­sitt­ning) och vid be­hov på blan­kett 462 (An­mä­lan om del­ta­gan­de i EU:s djur­bi­drag och na­tio­nel­la hus­djurs­stöd vid be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård). På blan­kett 156 finns en sär­skild punkt där över­ta­ga­ren an­sö­ker om att den över­för­da går­dens re­fe­renskvan­ti­tet för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning ska över­fö­ras på ho­nom el­ler hen­ne.

Med sam­man­slag­ning av går­dar av­ses en si­tu­a­tion där hela går­den över­går i en an­nan gårds be­sitt­ning via köp el­ler ar­ren­de­ring. Den över­ta­gan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num för­blir van­li­gen oför­änd­rat och lä­gen­hets­sig­nu­met för den gård som upp­hör tas ur bruk. Sam­man­slag­ning av går­dar kan ock­så in­ne­bä­ra en si­tu­a­tion där två el­ler fler går­dar bil­dar en lant­bruks­sam­man­slut­ning etc. för att be­dri­va jord­bruk. I des­sa fall får den nya går­den i all­män­het den ena sam­man­slag­na går­dens lä­gen­hets­sig­num.

Det går inte läng­re att byta stöd­sö­kan­de om be­sitt­ning­en av hela går­den över­förs ef­ter det att för­skot­tet be­ta­lats ut. Om sö­kan­den har be­talts för­skott och be­sitt­ning­en av hela går­den över­förs ef­ter ut­be­tal­ning­en av för­skot­tet, be­ta­las det slut­li­ga stö­det till den sö­kan­de som för­skot­tet be­ta­la­des till, dvs. den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren. Då bör par­ter­na i av­ta­len om köp el­ler an­nan be­sitt­nings­över­fö­ring av går­den kom­ma över­ens om hur de de­lar upp det stöd som be­talts/ska be­ta­las till går­den.

Om sö­kan­den inte har be­talts för­skott kan går­dens ti­di­ga­re och nya in­ne­ha­va­re kom­ma över­ens sins­e­mel­lan om till vem det fri­kopp­la­de stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning ska be­ta­las. Om par­ter­na kom­mer över­ens om att de slut­li­ga stö­den be­ta­las till den nya in­ne­ha­va­ren ska den­ne in­nan stö­den be­ta­las ut ge in en ko­pia på av­ta­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Dess­utom ska han el­ler hon på­vi­sa att be­sitt­ning­en av hela går­den över­förts ge­nom att läm­na in blan­kett 156 och kö­pe­bre­vet el­ler ar­ren­de­av­ta­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från hän­del­sen.

Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning 202024.2.2020