2. NORDLIGA HUSDJURSSTÖD

Nord­ligt hus­djurs­stöd be­ta­las för nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter. Stö­det kan be­ta­las, om går­dens drift­scen­trum är be­lä­get i stöd­re­gi­on C.

Stöd per dju­ren­het (euro/de) be­ta­las för

Stöd per djur (euro/slak­tat djur) be­ta­las för tju­rar och stu­tar som har fötts upp i stöd­re­gi­o­ner­na C3 och C4 och slak­tats un­der 2020.

An­sök­ning av stöd

Du ska ha en gäl­lan­de an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­tio­nel­la stöd­sys­te­men för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter för att kun­na få stöd. Om du åren 2015–2019 inte läm­na­de in en an­mä­lan om del­ta­gan­de till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het, ska du se­nast 15.6.2020 fyl­la i och läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten i punk­ten An­mäl­ning­ar om del­ta­gan­de el­ler på pap­pers­blan­kett 184 An­mä­lan om del­ta­gan­de/an­mä­lan om att del­ta­gan­det åter­tas i frå­ga om EU:s djur­bi­drag och na­tio­nel­la hus­djurs­stöd.

Om du an­sö­ker om för­skott på stö­det, läm­na då in an­mä­lan om del­ta­gan­de se­nast 27.3.2020. Du kan kon­trol­le­ra att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft i punk­ten Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk i Vi­put­jäns­ten el­ler hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

En så­dan an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­tio­nel­la stöd­sys­te­men för nöt­kre­a­tur, tack­or el­ler hon­get­ter som du har gjort år 2015 el­ler se­na­re är i kraft tills du an­mä­ler att du upp­hör att be­dri­va pro­duk­tion och an­nul­le­rar ditt del­ta­gan­de el­ler tills du even­tu­ellt ute­sluts ur sys­te­met.

För att du ska få stöd ska dju­ren vara re­gi­stre­ra­de i djur­re­gist­ret un­der det lä­gen­hets­sig­num som du an­vän­der vid an­sö­kan om stöd.

An­sö­kan om för­skott

Nord­li­ga hus­djurs­stöd be­ta­las en gång el­ler två gång­er per år, be­ro­en­de på om du har an­sökt om år­lig be­tal­ning av för­skott på stö­det. För­skot­tet ut­gör 75 %.

Sök för­skott el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten se­nast 27.3.2020 i sam­band med an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59.

Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sam­ar­bets­om­rå­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt be­sva­rar frå­gor kring an­sö­kan om för­skott. In­for­ma­tion om ifyl­lan­det av an­sö­kan om för­skott hit­tar du ock­så i gui­den An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd år 2020. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu.

Om du an­sö­ker om för­skott på pap­pers­blan­kett, läm­na då in blan­kett 139 An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd se­nast 27.3.2020 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­tens drift­scen­trum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drift­scen­trum ska du läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av din gårds åk­rar lig­ger.

För att du ska få för­skott ska din an­mä­lan om del­ta­gan­de vara i kraft. Om du åren 2015–2019 inte läm­na­de in an­mä­lan om del­ta­gan­de i de na­tio­nel­la stöd­sys­te­men för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter, fyll då i och läm­na in den se­nast 27.3.2020, an­ting­en el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på pap­pers­blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. I punk­ten Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk i Vi­put­jäns­ten el­ler hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het kan du kon­trol­le­ra att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft.

Ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts el­ler ut­vid­gats

Om du har bör­jat be­dri­va hus­djurs­pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat den be­tyd­ligt ska du som bi­la­ga när du an­sö­ker om för­skott läm­na in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het en ut­red­ning om att du be­dri­ver pro­duk­tio­nen i den om­fatt­ning som du an­ger i an­sö­kan. Pro­duk­tio­nen an­ses ha ut­vid­gats be­tyd­ligt om djuran­ta­let 2020 är minst en tred­je­del stör­re än det djuran­tal som god­känts lig­ga till grund för stö­det för 2019. Grun­den för fast­stäl­lan­de av för­skott på hus­djurs­stö­det är det djuran­tal på ba­sis av vil­ket 2019 års na­tio­nel­la hus­djurs­stöd be­ta­la­des. För­skott kan inte be­ta­las till dig om du har bör­jat be­dri­va hus­djurs­pro­duk­tion först år 2020 och du inte läm­nar in nå­gon ut­red­ning om in­le­dan­det.

Ut­red­ning­en om att du bör­jat be­dri­va pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat den be­tyd­ligt kan in­ne­hål­la av t.ex. do­ku­ment över djur som ska an­skaf­fas och upp­gif­ter om pro­duk­tions­lo­ka­ler­na.

Läm­na ut­över ut­red­ning­en in som bi­la­ga till an­sö­kan ock­så en upp­skatt­ning av den mjölk­mängd un­der pe­ri­o­den 1.1–31.12.2020 som är god­tag­bar som grund för fast­stäl­lan­de av stö­det, om du an­sö­ker om för­skott på stöd för hon­get­ter på ba­sis av en upp­skat­tad, be­tyd­ligt ut­vid­gad pro­duk­tion. För­skot­tet på stö­det för hon­get­ter fast­ställs på ba­sis av ditt upp­skat­ta­de an­tal hon­get­ter, om den upp­skat­ta­de mjölk­mäng­den per hong­et är minst 400 li­ter. Om din upp­skat­ta­de mjölk­mängd un­der­sti­ger 400 li­ter per hong­et, fast­ställs för­skot­tet på ba­sis av det an­tal hon­get­ter som fås ge­nom att den upp­skat­ta­de mjölk­mäng­den di­vi­de­ras med 400.

Om du förs­ta gång­en bör­jar be­dri­va pro­duk­tion på en gård med tack­or be­ak­tas inte an­ta­let lamm per tacka när stö­det be­stäms. Un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret kan be­vil­jas bara om du ock­så läm­nar in pap­pers­blan­kett 468 An­mä­lan om an­vänd­ning av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret (se ne­dan). En­bart en ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts är inte en grund för be­vil­jan­de av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret.

Un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het, om din hus­djurs­pro­duk­tion mins­kar be­tyd­ligt jäm­fört med stöd­året 2019. Stöd som be­ta­lats som för­skott kan åter­krä­vas om du har an­sökt om be­tal­ning av för­skott på ba­sis av fjol­års­pro­duk­tio­nen men ditt djuran­tal har mins­kat.

Anmälan av åker

In­ne­ha­vet av åker­skif­ten som är en för­ut­sätt­ning för stö­det ska du an­mä­la i den sam­la­de stö­dan­sö­kan, an­ting­en el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 102B. Stö­dan­sö­kans jord­bruks­skif­tes­blan­kett 2020 ska läm­nas in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.6.2020.

Läm­na vid be­hov in föl­jan­de blan­ket­ter till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het:

Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter hit­tar du på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats:

Förs­ta si­dan > Om oss > Tjäns­ter > Gui­der och blan­ket­ter > Jord­bru­ka­re > Djur­håll­ning > Märk­ning och re­gi­stre­ring av djur

Försenad anmälan om deltagande

Ef­ter an­sök­nings­ti­dens slut kan du läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de för­se­nad på pap­pers­blan­kett 184.  En an­mä­lan om del­ta­gan­de som läm­nas in ef­ter det gäl­ler först år 2021.

Stöd­be­lop­pet mins­kas med 1 % för var­je för­se­nad ar­bets­dag, om an­mä­lan om del­ta­gan­de för­se­nas med 1–25 ka­len­der­da­gar.  Med ar­bets­dag av­ses var­da­gar, med un­dan­tag för lör­da­gar. Som ka­len­der­da­gar be­trak­tas bå­de var­da­gar och helg­da­gar.

En för­se­nad an­mä­lan om del­ta­gan­de le­der till en minsk­ning av det slut­li­ga stö­det bara för det år då an­mä­lan läm­nas in.

För­se­ning­s­på­följ­der (stö­det mins­kas med 1 % per ar­bets­dag) tilläm­pas inte på en an­sö­kan el­ler nå­got an­nat do­ku­ment i an­slut­ning till an­sö­kan om stöd som har bli­vit för­se­nad på grund av for­ce ma­jeu­re.

En anmälan om deltagande som du lämnat in under perioden 17.6.2019 – 15.6.2020 samt under förseningsdagarna 2020 är i kraft från och med stödåret 2020.

Försenad ansökan om förskott

För­skott be­vil­jas inte om an­sö­kan om för­skott läm­nas in för sent. Om an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft, be­ta­las stö­det då i en enda post.

En för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor le­der inte till att an­sö­kan blir för­se­nad. Stöd be­vil­jas än­då inte förr­än du har läm­nat in de bi­la­gor som krävs. Så­da­na bi­la­gor kan till ex­em­pel vara

Bi­la­gor kan inte läm­nas in el­ekt­ro­niskt.

Kor­ri­ge­ring av fel i an­sö­kan

Om du ef­ter att ha skick­at iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort ex­em­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du und­gå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till vä­ga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in. Så­da­na änd­ring­ar som har gjorts ef­ter att du har fått med­de­lan­de om över­vak­ning be­ak­tas inte när över­vak­nings­re­sul­ta­tet fast­ställs.

Nord­ligt hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 202025.2.2020