Innehav av djur
Nordligt husdjursstöd kan sökas bara för djur som stödsökanden eller stödsökandens familjemedlemmar besitter under perioden för fastställande av stöd. Djuren ska vara registrerade på det lägenhetssignum som stödsökanden använder vid ansökan om stöd, de ska inte vara registrerade på ett kundsignum eller på ett eventuellt annat lägenhetssignum som sökanden har tilldelats.
Överföring av besittningen av djur
Överföring av besittningen av djur från en stödsökande till en annan (t.ex. genom hyrning/leasing) ska kunna bevisas med ett skriftligt avtal mellan parterna samt med tillhörande kvitton. Den stödsökande som har djuren i sin besittning är ekonomiskt ansvarig för de djur som omfattas av avtalet.
Djurens skötsel
Om en stödsökande åtar sig att mot ersättning sköta om (t.ex. i avsikt att föda upp) djur som är i en annan djurhållares besittning, ska ett skriftligt avtal göras upp om djurens skötsel. Avtalet ska visa att den stödsökande som mottagit djuren endast sköter om dem, och inte bär det ekonomiska ansvaret för de djur som omfattas av avtalet.
Den person som bara sköter djuren kan inte ansöka om stöd. Den som innehar (äger/hyr) djuren kan ansöka om och betalas stöd.
Den stödsökande som äger djuren eller annars har dem i sin besittning är ansvarig för journalföringen över de djur han eller hon sköter.
Registrering som djurhållare
En förutsättning för beviljandet av nordliga husdjursstöd är att du har registrerat dig som djurhållare i Livsmedelsverkets register över djurhållare i fråga om nötkreatur, får och/eller getter. Registrera dig som djurhållare innan du börjar hålla djur. Gör registreringen med Livsmedelsverkets blanketter för anmälan till registret över djurhållare och registret över djurhållningsplatser, som du lämnar in till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där din gårdsbruksenhets driftscentrum är beläget eller där din bostad ligger.
Märkning och registrering av djur
Märk och registrera djuren enligt Livsmedelsverkets anvisningar.
Registrera de djur som är föremål för stödansökan alltid under det lägenhetssignum som du använder när du ansöker om stöd för djuren.
Djurregister
Gör anmälningarna om djur till djurregistren korrekt och inom utsatt tid. Håll alltid uppgifterna om djuren uppdaterade i registren.
Nötdjursregistret
Du kan göra anmälningar om nötkreatur samt beställningar av öronmärken via följande anmälningskanaler:
- Via djurregistrets webbtillämpning, t.ex. Min Gård eller Nettifarmi,
- Med Livsmedelsverkets blanketter per post till adressen Nötdjursregistret, PB 63, 01301 Vanda,
- per e-post till adressen NRlomakepalautus@mtech.fi eller
- via nötdjursregistrets kundtjänst per telefon 09 85 666 000 närmast för korrigering av uppgifter och i särskilda situationer.
Korrigera felaktiga uppgifter som du observerat i nötdjursregistret, t.ex. fel i djurets födelseidentifikation eller datum för födelse, köp eller avlägsnande
Om slaktade djur saknas i slaktdjursrapporten, eller om det finns fel i de uppgifter som slakteriet har anmält, ska du skicka tillbaka den korrigerade rapporten direkt till nötdjursregistret. Sådana fel är t.ex. fel i djurets EU- signum, slaktvikt, slaktdatum eller slaktnummer. Korrigera felen direkt i slaktdjursrapporten och skicka till nötdjursregistret också en kopia av slakteriets kvitto som gäller djuren i fråga.
Två gånger om året skickar Livsmedelsverket ett utdrag ur nötdjursregistret till dem som håller nötkreatur, om djurhållaren inte har annullerat sändandet. Uppgifterna hämtas från nötdjursregistret på basis av de uppgifter som djurhållaren anmält och de slaktuppgifter som slakterierna anmält.
Utdragen skickas i januari och september, och det datum då korrigeringar senast måste göras har antecknats i dem.
Får- och getregistret
Du kan göra anmälningar om får och getter samt beställningar av öronmärken via följande anmälningskanaler:
- Via djurregistrets kundtillämpning,
- Via en kommersiell tillämpning, t.ex. Weblammas,
- Med Livsmedelsverkets blanketter per post till adressen Får- och getregistret, PB 63, 01301 Vanda eller
- Via får- och getregistrets kundtjänst per e-post (lammasvuohi(at)mtech.fi) eller per telefon 09 85 666 002.
Livsmedelsverket skickar en gång om året ett registerutdrag ur får- och getregistret till dem som håller får och getter. Uppgifterna hämtas från får- och getregistret på basis av de uppgifter som sökanden lämnat.
Bokföring/djurförteckningar
För en djurförteckning över nötkreatur, får eller getter i din ägo eller besittning enligt djurart och djurhållningsplats. Förteckningen ska hållas uppdaterad antingen på en pappersblankett eller i elektroniskt format så att den vid behov kan visas upp för tillsynsmyndigheten. För in uppgifterna i djurförteckningen inom 3 dagar från händelsen.
Du behöver inte upprätthålla en skild djurförteckning, om du registrerar händelserna elektroniskt direkt i registret över nötkreatur, får eller getter inom 7 dagar. Du kan uppdatera djurförteckningen genom att föra in de nya uppgifterna om djuren i den djurförteckning som djurregistret skickar till lägenheten.
Observera i fråga om tackor och hongetter
Gör en lamningsanmälan inom 6 månader från djurets födelse. Märk och registrera djuret innan det flyttas från den plats där det föddes. Antalet stödberättigande djur bestäms på basis av de lamningsanmälningar som senast 31.1.2021 förts in i får- och getregistret.
Hongetternas mjölkproduktion och användningen av mjölken ska bokföras.
Närmare anvisningar om djurförteckningarna för olika djurslag finns i Livsmedelsverkets guider om märkning och registrering av djur.
Gör upp ett skriftligt avtal, kvitto eller motsvarande dokument om djurköp mellan gårdar.
Här ska åtminstone nämnas:
- djurets EU-signum
- datum för förflyttningen mellan gårdarna
- datum för avtalet
- avtalspartnernas lägenhetssignum
- huruvida det är fråga om köp eller hyrning
- namn, adresser och underskrifter.
De ovan nämnda avtalen och kvittona kontrolleras vid övervakningen. Med hjälp av dessa avtal och kvitton kan man säkerställa att anteckningarna i djurförteckningarna och i djurregistren stämmer.
Kravet på bokföring gäller alla djurslag som är stödberättigande i fråga om nordligt husdjursstöd.
Att återta ansökan
Genom att återta din anmälan om deltagande kan du annullera stödet i sin helhet. Då betalas stöd inte för ett enda djur. Du kan inte annullera stödet för bara ett djur eller bara en djurgrupp, eftersom annulleringen gäller allt stöd som söks genom anmälan om deltagande. Annulleringen gäller allt stöd som beviljas/betalas för stödåret.
Anmälan om deltagande kan du återta när som helst i Viputjänsten under Anmälningar om deltagande eller genom att lämna in pappersblankett 184 till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
En anmälan om deltagande som du har lämnat in under perioden 17.6.2019–15.6.2020 och under förseningsdagarna gäller från och med stödåret 2020.
- Om du senast 15.6.2020 återtar en anmälan om deltagande som du lämnat in år 2020, inrättas ansökan inte alls och återtagandet hänförs genast till stödåret 2020.
- Om du efter 15.6.2020 återtar en anmälan om deltagande som du har lämnat in åren 2015–2019, betalas hela stödet till dig ännu år 2020.
Giltighetstiden för anmälan om deltagande syns i Viputjänsten i punkten Husdjursproduktion och mjölk på skärmen Gård. Där kan du se att i fråga om stöd för vars del du har återtagit anmälan om deltagande har giltighetsårets sista dag (t.ex. 31.12.2020) angetts. För en gällande anmälan om deltagande som du har annullerat beviljas du stöd ännu för året i fråga. I fråga om stöd där anmälan om deltagande är i kraft ser du texten ”tills vidare” i punkten för giltighet. Här ser du också sådana anmälningar om deltagande som du annullerat tidigare.
Ansökan om förskott på nordligt husdjursstöd kan du återta också efter den sista dagen för inlämning av ansökan. Då annulleras inte hela det nordliga husdjursstödet utan bara förskottet för året i fråga.
Om du redan har underrättats om övervakning och den genomförda övervakningen föranleder övervakningspåföljder, kan du inte återta stödansökan. I övriga fall kan ansökan återtas fram till den första utbetalning som grundar sig på ansökan i fråga.
Upphörande med husdjursproduktionen
När du upphör med nötkreaturs-, får- eller getskötsel ska du återta deltagandet i nordliga husdjursstöd och EU:s djurbidrag elektroniskt via Viputjänsten eller på blankett 184.
Bevarande av handlingar
Du ska under ansökningsåret och de fyra påföljande kalenderåren bevara sådana handlingar i original som hänför sig till ansökan om stöd och som inte ges in till den stödbeviljande myndigheten i form av bilagor till stödansökan. Sådana handlingar är djurförteckningarna i anslutning till bokföringen, hyresavtalen om djur, fullmakter, köpe- och försäljningskvitton m.fl. verifikat.
Gängse produktionssätt
Du ska bedriva husdjursskötsel i enlighet med det gängse produktionssättet. Det betyder att t.ex. dikor hålls för produktion av kalvar som föds upp på gården för köttproduktion och tackor hålls för produktion av lamm som föds upp på gården för köttproduktion.
Du ska sörja för djurens välbefinnande i enlighet med djurskyddsbestämmelserna
Övervakning
Information om övervakningen av nordliga husdjursstöd finns i guiden om övervakning av djurstöd.
Nordligt husdjursstöd – anvisningar för ansökan år 202025.2.2020