3 Hakuperusteet

3.1 Uusi viljelijä

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Uu­del­la vil­je­li­jäl­lä (=aloit­ta­va vil­je­li­jä) tar­koi­te­taan luon­nol­lis­ta hen­ki­löä tai oi­keus­hen­ki­löä, joka ei maa­ta­lous­toi­min­nan aloit­ta­mis­ta edel­tä­nei­den vii­den (5) vuo­den ai­ka­na ole har­joit­ta­nut min­kään­lais­ta maa­ta­lous­toi­min­taa omis­sa ni­mis­sään ja omaan lu­kuun­sa tai ole vas­tan­nut maa­ta­lous­toi­min­taa har­joit­ta­van oi­keus­hen­ki­lön toi­min­nas­ta.

Uu­den vil­je­li­jän mää­ri­tel­män täyt­ty­mi­nen pi­tää osoit­taa kir­jal­li­ses­ti. To­dis­tus ha­ki­jan tu­lon­muo­dos­tuk­ses­ta maa­ta­lous­toi­min­nan aloit­ta­mis­ta edel­tä­väl­tä vii­del­tä vuo­del­ta an­ne­taan esi­mer­kik­si ve­rot­ta­jal­ta saa­ta­val­la lau­sun­nol­la tai vero­to­dis­tus­ten jäl­jen­nök­sil­lä.

Maa­ta­lous­toi­min­nal­la tar­koi­te­taan:

Maa­ta­lous­maa, tuo­tan­to­ra­ken­nuk­set, maa­talous­ko­neet ja – ka­lus­to sekä esi­mer­kik­si tuki­oi­keu­det ovat maa­ta­lou­den net­to­va­ral­li­suut­ta. Pel­lon vuok­raa­mis­ta, met­sän tai ko­nei­den ja ra­ken­nus­ten myyn­nis­tä saa­tu­ja tu­lo­ja ei las­ke­ta maa­ta­lous­toi­min­nak­si. Maa­ta­lou­den net­to­va­ral­li­suu­den hal­lin­ta tai ha­ki­jan muut, kuin maa­ta­lou­des­ta pe­räi­sin ole­vat pää­oma­tu­lot ei­vät ole maa­ta­lous­toi­min­taa.

Osal­li­suus osa­ke­yh­ti­ös­sä, yh­ty­mäs­sä, yh­tei­sös­sä tai kuo­lin­pe­säs­sä, joka on har­joit­ta­nut maa­ta­lout­ta edel­tä­vä­nä vii­te­nä (5) vuo­te­na, on ra­joit­ta­va te­ki­jä. Esi­mer­kik­si, jos vil­je­li­jä on päät­tä­väs­sä ase­mas­sa maa­ta­lous­toi­min­taa har­joit­ta­vas­sa osa­ke­yh­ti­ös­sä, hän­tä ei voi­da pi­tää uu­te­na vil­je­li­jä­nä. Vas­taa­vas­ti, uu­dek­si vil­je­li­jäk­si ei pää­sään­töi­ses­ti voi­da kat­soa osa­ke­yh­ti­ö­tä, yh­ty­mää tai kuo­lin­pe­sää, jon­ka osa­kas/osak­kaat ovat har­joit­ta­neet maa­ta­lous­toi­min­taa edel­li­sen vii­den (5) vuo­den ai­ka­na omis­sa ni­mis­sään ja omaan lu­kuun­sa tai ol­leet osak­kaa­na maa­ta­lous­toi­min­taa har­joit­ta­vas­sa yh­tei­sös­sä, yh­ty­mäs­sä tai kuo­lin­pe­säs­sä. Edel­lä mai­ni­tut ta­pauk­set kä­si­tel­lään ELY-kes­kuk­ses­sa kui­ten­kin aina ta­paus­koh­tai­ses­ti.

Voit saa­da tuki­oi­keuk­sia vain yh­den ker­ran joko uu­te­na vil­je­li­jä­nä tai nuo­ren vil­je­li­jä­nä sinä ajan­jak­so­na, kun täy­tät uu­den vil­je­li­jän tai nuo­ren vil­je­li­jän mää­ri­tel­män.

Uu­te­na vil­je­li­jä­nä tuki­oi­keuk­sia on ha­et­ta­va vii­meis­tään tuki­kel­poi­sen maa­ta­lous­maan hal­lin­taan saan­tia seu­raa­vas­sa va­ran­to­haus­sa. Tä­män jäl­keen tuki­oi­keuk­sia ei myön­ne­tä, ell­ei ky­sees­sä ole yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä tai poik­keuk­sel­li­ses­ta olo­suh­tees­ta joh­tu­va ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mi­nen.

Esi­merk­ki 1.
Maan­o­mis­ta­ja lo­pet­ti maa­ta­lous­tuo­tan­non 16.12.2005, kun vii­mei­set lyp­sy­leh­mät pois­tet­tiin ti­lal­ta ja kaik­ki ti­lan pel­lot vuok­rat­tiin naa­pu­ril­le.

Maan­o­mis­ta­ja ha­lu­aa nyt ke­vääl­lä 2020 aloit­taa uu­del­leen pel­to­jen­sa vil­je­lyn. Tuki­oi­keu­det vah­vis­tet­tiin naa­pu­ril­le vuon­na 2006. Täs­sä ta­pauk­ses­sa maan­o­mis­ta­jaa voi­daan pi­tää uu­te­na vil­je­li­jä­nä ja hän on oi­keu­tet­tu ha­ke­maan tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta vuon­na 2020. Pel­lot ovat pa­lau­tu­neet hä­nel­le vuok­ra­so­pi­muk­sen pää­tyt­tyä, jol­loin ky­sees­sä ei ole pel­lon osto tai vuok­raus.


Esi­merk­ki 2.
Maan­o­mis­ta­ja vuok­ra­si pel­ton­sa 1.1.2006 vil­je­li­jäl­le A. Vuok­ra­so­pi­mus päät­tyi 31.12.2019. Tuki­oi­keu­det vah­vis­tet­tiin vil­je­li­jäl­le A vuon­na 2006. Maa­o­mis­ta­jan poi­ka ha­lu­aa aloit­taa maa­ta­lous­tuo­tan­non vuon­na 2020 uu­te­na vil­je­li­jä­nä. Maan­o­mis­ta­ja myy pel­lot po­jal­leen 1.3.2020. Poi­ka voi ha­kea tuki­oi­keu­det kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta vuon­na 2020.

Täs­sä ta­pauk­ses­sa po­jal­le voi­daan myön­tää tuki­oi­keu­det, vaik­ka ky­sees­sä on pel­lon osto ja tuki­oi­keu­det vah­vis­tet­tiin vil­je­li­jäl­le A vuon­na 2006. Tuki­oi­keuk­sia ei vah­vis­tet­tu vuon­na 2006 pel­lon myy­jäl­le vaan vil­je­li­jäl­le A.

Esi­merk­ki 3.
Maan­o­mis­ta­ja vuok­ra­si pel­ton­sa 1.1.2006 vil­je­li­jäl­le A. Vuok­ra­so­pi­mus päät­tyi 31.12.2019. Tuki­oi­keu­det vah­vis­tet­tiin vil­je­li­jäl­le A vuon­na 2006 eikä tuki­oi­keuk­sien omis­tus­ta ole siir­ret­ty sen jäl­keen maan­o­mis­ta­jal­le. Maa­o­mis­ta­jan ei vuok­raa pel­to­ja enää vil­je­li­jäl­le A, vaan vuok­raa ne vil­je­li­jäl­le B. Vil­je­li­jä A ei suos­tu siir­tä­mään vuok­ra­pel­to­jen pe­rus­teel­la vah­vis­tet­tu­ja tuki­oi­keuk­sia vil­je­li­jäl­le B. Vil­je­li­jä B voi ha­kea tuki­oi­keu­det kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta vuon­na 2020, mi­kä­li hän täyt­tää uu­den vil­je­li­jän mää­ri­tel­män.

Täs­sä ta­pauk­ses­sa vil­je­li­jäl­le B voi­daan myön­tää tuki­oi­keu­det, vaik­ka ky­sees­sä on pel­lon vuok­raus ja tuki­oi­keu­det vah­vis­tet­tiin vil­je­li­jäl­le A vuon­na 2006. Tuki­oi­keuk­sia ei vah­vis­tet­tu vuon­na 2006 pel­lon vuok­raa­jal­le eli maan­o­mis­ta­jal­le vaan vil­je­li­jäl­le A. Jos tuki­oi­keu­det oli­si vah­vis­tet­tu vuon­na 2006 maan­o­mis­ta­jal­le (pel­lon vuok­raa­jal­le), ei vil­je­li­jä B:lle voi­tai­si myön­tää tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta 2020.

Tä­män haku­pe­rus­teen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä kir­jal­li­nen sel­vi­tys tuki­kel­poi­sen maa­ta­lous­maan hal­lin­nas­ta (esi­mer­kik­si kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja, vuok­ra­so­pi­mus) sekä kir­jal­li­nen sel­vi­tys ha­ki­jan tu­lon­muo­dos­tuk­ses­ta maa­ta­lous­toi­min­nan aloit­ta­mis­ta edel­tä­väl­tä vii­del­tä vuo­del­ta (esi­mer­kik­si vero­to­dis­tuk­set, ve­rot­ta­jan lau­sun­to sii­tä, että ha­ki­jal­la ei ole ol­lut maa­ta­lous­tu­lo­ja ko. vuo­si­na). Jos ha­ki­ja­na on yh­tei­sö tai kuo­lin­pesä, on tulo­sel­vi­tys jä­tet­tä­vä kaik­kien osak­kai­den osal­ta. Mui­ta mah­dol­li­sia liit­tei­tä ovat mm. kir­jal­li­nen sel­vi­tys yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.2 Nuori viljelijä

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Nuo­rel­la vil­je­li­jäl­lä tar­koi­te­taan ak­tii­vi­vil­je­li­jää, joka on aloit­ta­nut ti­lan­pi­don en­sim­mäis­tä ker­taa sen pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä ja jol­la on maa­ti­lal­la mää­räys­val­ta. Ha­ki­ja saa olla en­sim­mäi­sen pe­rus­tuki­ha­ke­muk­sen jät­tä­mis­vuon­na (31.12.) kor­kein­taan 40-vuo­ti­as.

Voit saa­da tuki­oi­keuk­sia yh­den ker­ran sinä ajan­jak­so­na, kun täy­tät nuo­ren vil­je­li­jän mää­ri­tel­män ts. sa­man ajan­jak­son ai­ka­na, kuin olet oi­keu­tet­tu nuo­ren vil­je­li­jän tu­keen (EU). Jos haet/olet ha­ke­nut tuki­oi­keuk­sia uu­te­na vil­je­li­jä­nä, et voi enää saa­da tuki­oi­keuk­sia nuo­re­na vil­je­li­jä­nä ja päin­vas­toin.

Haku­kel­poi­nen ajan­jak­so mää­ri­tel­lään seu­raa­vas­ti aloi­tus­vuo­sien mu­kaan:

Jos aloi­tit ti­lan­pi­don vuon­na 2014 tai sitä seu­raa­vi­na vuo­si­na, voit ha­kea tuki­oi­keuk­sia yh­den ker­ran sinä 5-vuo­ti­sa­jan­jak­so­na, jol­loin olet oi­keu­tet­tu nuo­ren vil­je­li­jän EU-tu­keen riip­pu­mat­ta sii­tä ha­et­ko nuo­ren vil­je­li­jän EU-tu­kea. Kat­so tuki­kel­poi­sen jak­son mää­räy­ty­mi­nen haku­op­paas­ta (pää­tuki­haun tuet) koh­das­ta nuo­ren vil­je­li­jän tuki (EU) tau­luk­ko 1.

Esi­merk­ki 4.
Vil­je­li­jä aloit­taa ti­lan­pi­don sen pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä 1.3.2019 ja ha­kee myös nuo­ren vil­je­li­jän tu­kea. Hän voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta yh­den ker­ran vuo­sien 2019-2023 vä­lil­lä.

Alla on ku­vat­tu ha­ki­ja­tyy­peit­täin mi­ten ti­lan­pi­don aloit­ta­mis­vuo­si, pää­a­si­al­li­nen yrit­tä­jyys ja mää­räys­val­ta mää­räy­ty­vät eri­lai­sil­la maa­ti­loil­la sekä ker­ro­taan tu­keen liit­ty­vät haku­me­net­te­lyt. Eh­to­jen on täy­tyt­tä­vä haku­vuon­na 15.6.-31.12., jot­ta tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää.

Luon­nol­li­nen hen­ki­lö yk­sin

Maa­ti­lan omis­tus ja hal­lin­ta tai vuok­ra­tun maa­ti­lan hal­lin­ta on yh­del­lä luon­nol­li­sel­la hen­ki­löl­lä.

Omis­tat maa­ti­la­si yk­sin ja se on hal­lin­nas­sa­si tai olet vuok­ran­nut hal­lit­se­ma­si maa­ti­lan toi­min­nan. Täl­löin si­nun kat­so­taan toi­mi­van maa­ti­lan pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä yk­sin luon­nol­li­se­na hen­ki­lö­nä ja voit ha­kea tuki­oi­keuk­sia nuo­re­na vil­je­li­jä­nä kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta.

Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä sekä ni­me­si ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä. Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja), joka osoit­taa ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­den ja maa­ti­lan omis­tuk­sen. Jos maa­ti­la­si on vuok­rat­tu, jätä liit­tee­nä maa­ti­lan kir­jal­li­nen vuok­ra­so­pi­mus.

Avio­puo­li­sot ja avio­puo­li­soik­si rin­nas­tet­ta­vat

Mo­lem­pien puo­li­soi­den on täy­tet­tä­vä nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot, jos mo­lem­mat puo­li­sot ovat omis­ta­ja­na ja hal­ti­ja­na maa­ti­lal­la tai vuok­ra­tun maa­ti­lan hal­lin­ta on mo­lem­mil­la avio­puo­li­soil­la.

Puo­li­sot omis­ta­vat ja hal­lit­se­vat maa­ti­lan yh­des­sä tai ovat vuok­ran­neet hal­lit­se­man­sa maa­ti­lan toi­min­nan. Täl­löin mo­lem­pien puo­li­soi­den kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta nuo­re­na vil­je­li­jä­nä. Mo­lem­pien on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus. Kat­so avio­puo­li­soik­si rin­nas­tet­ta­vat puo­li­sot Vil­je­li­jä­tu­kien haku­op­paas­ta (pää­tuki­haun tuet) koh­das­ta nuo­ren vil­je­li­jän tuki (EU).

Il­moi­ta avio­puo­li­sot yh­des­sä tai toi­nen puo­li­sois­ta tuki­oi­keuk­sien ha­ki­joik­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Jos olet­te aloit­ta­neet ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä eri ajan­koh­ti­na, il­moi­ta se vuo­si, jol­loin puo­li­sois­ta en­sim­mäi­nen aloit­ti ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta puo­li­soi­den ni­met ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä. Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja), joka osoit­taa ti­lan­pi­don aloi­tus­het­ken ja maa­ti­lan omis­tuk­sen. Jos maa­ti­la­si toi­min­ta on vuok­rat­tu, jätä liit­tee­nä maa­ti­lan kir­jal­li­nen vuok­ra­so­pi­mus.

Maa­ta­lous­yh­ty­mät

Kaik­kien yh­ty­män osak­kai­den on täy­tet­tä­vä nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot.

Maa­tila on yh­ty­män osak­kai­den hal­lin­nas­sa. Yh­ty­män osak­kai­den kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä, kun kaik­ki yh­ty­män osal­li­set täyt­tä­vät nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea nuo­re­na vil­je­li­jä­nä yh­ty­män osak­kai­den omis­tuk­seen. Kaik­kien osak­kai­den on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta maa­ta­lous­yh­ty­män osak­kaat/osa­kas tuki­oi­keuk­sien ha­ki­joik­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Jos yh­ty­män osak­kaat ovat aloit­ta­neet ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä eri ai­koi­na, il­moi­ta se vuo­si, jol­loin osak­kais­ta en­sim­mäi­nen aloit­ti ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta yh­ty­män osak­kaat ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja), joka osoit­taa ti­lan­pi­don aloi­tus­het­ken ja maa­ti­lan omis­tuk­sen. Jos maa­tila on vuok­rat­tu, jätä liit­tee­nä maa­ti­lan kir­jal­li­nen vuok­ra­so­pi­mus. Jätä liit­tee­nä myös ajan­ta­sai­nen yh­ty­mä­sel­vi­tys. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti yh­ty­män osal­li­set.

Ja­ka­ma­ton kuo­lin­pesä

Kaik­kien kuo­lin­pe­sän osak­kai­den on täy­tet­tä­vä nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot.

Maa­tila on kuo­lin­pe­sän hal­lin­nas­sa. Kuo­lin­pe­sän osak­kai­den kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä, kun kaik­ki kuo­lin­pe­sän osak­kaat täyt­tä­vät nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot. Tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea kuo­lin­pe­sän tai sen osak­kai­den ni­miin. Kaik­kien osak­kai­den on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta kuo­lin­pesä tai kuo­lin­pe­sän osak­kaat/osa­kas tuki­oi­keuk­sien ha­ki­joik­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Jos kuo­lin­pe­sän osak­kaat ovat aloit­ta­neet ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä eri ai­koi­na, il­moi­ta se vuo­si, jol­loin osak­kais­ta en­sim­mäi­nen aloit­ti ti­lan­pi­don pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta kuo­lin­pe­sän osak­kaat ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä peru­kir­ja tai muu ajan­ta­sai­nen sel­vi­tys kuo­lin­pe­sän osak­kais­ta. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti kuo­lin­pe­sän osak­kaat.

Osa­ke­yh­tiö

Nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot täyt­tä­vil­lä vil­je­li­jöil­lä on ol­ta­va hal­lin­nas­sa yli 50 % osa­ke­yh­ti­ön osak­keis­ta ja hei­dän omis­ta­man­sa osak­kei­den on tuo­tet­ta­va yli 50 % yh­ti­ön osak­kei­den ääni­mää­räs­tä.

Em. eh­don täyt­ty­es­sä osak­kai­den kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea nuo­re­na vil­je­li­jä­nä osa­ke­yh­ti­ön tai eh­dot täyt­tä­vien osak­kai­den ni­miin. Kaik­kien eh­don täyt­tä­vien osak­kai­den on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta osa­ke­yh­tiö tai sen eh­dot täyt­tä­vät osak­kaat/osa­kas tuki­oi­keuk­sien ha­ki­joik­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Tämä on vuo­si, jol­loin eh­dot täyt­tä­vis­tä osak­kais­ta en­sim­mäi­nen on aloit­ta­nut toi­min­nan pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta eh­don täyt­tä­vät osak­kaat ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja). Jätä liit­tee­nä myös kaup­pa­re­kis­te­ri­ote, yh­ti­ö­jär­jes­tys ja osa­kas­lu­et­te­lo. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti osa­ke­yh­ti­ön osak­kai­den ni­met, syn­ty­mä­ajat, osak­kei­den mää­rä ja nii­den ääni­val­ta.

Osuus­kun­ta

Enem­mis­tön (yli puo­let) osuus­kun­nan jä­se­nis­tä on täy­tet­tä­vä nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot.

Em. eh­don täyt­ty­es­sä osuus­kun­nan jä­sen­ten kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea osuus­kun­nan tai eh­dot täyt­tä­vien jä­sen­ten ni­miin. Kaik­kien eh­don täyt­tä­vien jä­sen­ten on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta osuus­kun­ta tai sen eh­dot täyt­tä­vät jä­se­net/jä­sen tuki­oi­keuk­sien ha­ki­jak­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Tämä on vuo­si, jol­loin eh­dot täyt­tä­vis­tä vil­je­li­jöis­tä en­sim­mäi­nen on aloit­ta­nut toi­min­nan pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta eh­don täyt­tä­vät jä­se­net ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja). Jätä liit­tee­nä myös jä­sen- ja omis­ta­ja­lu­et­te­lo. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti osuus­kun­nan jä­sen­ten ni­met ja syn­ty­mä­ajat.

Kom­man­diit­ti­yh­tiö

Nuo­ren vil­je­li­jän eh­dot täyt­tä­vät vil­je­li­jät ovat vas­tuun­a­lai­sia yh­ti­ö­mie­hiä ja hei­tä on enem­mis­tö (yli puo­let) yh­ti­ön vas­tuun­a­lai­sis­ta yh­ti­ö­mie­his­tä.

Em. eh­don täyt­ty­es­sä yh­ti­ö­mies­ten kat­so­taan toi­mi­van pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea kom­man­diit­ti­yh­ti­ön tai sen eh­dot täyt­tä­vien yh­ti­ö­mies­ten ni­miin. Kaik­kien eh­don täyt­tä­vien yh­ti­ö­mies­ten on täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta kom­man­diit­ti­yh­tiö tai sen eh­dot täyt­tä­vät yh­ti­ö­mie­het/yh­ti­ö­mies tuki­oi­keuk­sien ha­ki­jak­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Tämä on vuo­si, jol­loin eh­dot täyt­tä­vis­tä yh­ti­ö­mie­his­tä en­sim­mäi­nen on aloit­ta­nut toi­min­nan pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta eh­don täyt­tä­vät yh­ti­ö­mie­het ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja). Jätä liit­tee­nä myös kaup­pa­re­kis­te­ri­ote ja yh­ti­ö­so­pi­mus. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti kaik­kien yh­ti­ö­mies­ten ni­met ja syn­ty­mä­ajat sekä yh­ti­ön vas­tuun­a­lai­set yh­ti­ö­mie­het.

Avoin yh­tiö

Kaik­kien yh­ti­ö­mies­ten on täy­tet­tä­vä nuo­ren vil­je­li­jän tuen eh­dot.

Avoi­men yh­ti­ön yh­ti­ö­mie­het toi­mi­vat pää­a­si­al­li­si­na yrit­tä­ji­nä, kun kaik­ki osak­kaat täyt­tä­vät nuo­ren vil­je­li­jän tuen eh­dot ja tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea avoi­men yh­ti­ön tai sen osak­kai­den ni­miin. Hei­dän on kaik­kien täy­tet­tä­vä ikä­vaa­ti­mus.

Il­moi­ta avoin yh­tiö tai sen osak­kaat/osa­kas tuki­oi­keuk­sien ha­ki­jak­si. Il­moi­ta ha­ke­muk­sel­la ti­lan­pi­don aloi­tus­vuo­si pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Tämä on vuo­si, jol­loin yh­ti­ö­mie­his­tä en­sim­mäi­nen on aloit­ta­nut toi­min­nan pää­a­si­al­li­se­na yrit­tä­jä­nä. Il­moi­ta kaik­ki yh­ti­ö­mie­het ti­laan liit­ty­vis­sä hen­ki­löis­sä.

Jätä ha­ke­muk­sen liit­tee­nä luo­vu­tus­kir­ja (kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja). Jätä liit­tee­nä myös kaup­pa­re­kis­te­ri­ote ja yh­ti­ö­so­pi­mus. Liit­teis­tä on sel­vit­tä­vä ajan­ta­sai­ses­ti kaik­kien yh­ti­ö­mies­ten ni­met ja syn­ty­mä­ajat.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.3 Tilusjärjestelyt

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää ti­lus­jär­jes­te­ly­jen pe­rus­teel­la kas­va­neel­le tuki­kel­poi­sel­le pin­ta-alal­le, vaik­ka tä­män li­sään­ty­neen alan pe­rus­teel­la oli­si vah­vis­tet­tu tuki­oi­keu­det vuon­na 2006 toi­sel­le vil­je­li­jäl­le. Tuki­oi­keuk­sia voi ha­kea ai­kai­sin­taan sen jäl­keen kun ti­lus­jär­jes­te­lyi­den koh­tee­na ol­lut ala täyt­tää maa­ta­lous­maan kri­tee­rit koko ka­len­te­ri­vuo­den.

Ti­lus­jär­jes­te­lyil­lä tar­koi­te­taan:

  1. kiin­teis­tön­muo­dos­ta­mis­lain (554/1995) 8 lu­vun mu­kais­ta ti­lus­vaih­toa ja 9 lu­vun mu­kais­ta uus­ja­koa
  2. kiin­te­än omai­suu­den ja eri­tyis­ten oi­keuk­sien lu­nas­tuk­ses­ta an­ne­tun lain (603/1977, nk. lu­nas­tus­laki) 23 §:n mu­kais­ta ti­lus­jär­jes­te­lyä
  3. maan­tie­lain (503/2005) 63 §:n mu­kais­ta ti­lus­jär­jes­te­lyä
  4. yk­si­tyis­tie­lain (560/2018) 75§:n mu­kais­ta ti­lus­jär­jes­te­lyä
  5. ve­sis­tö­hank­kei­den joh­dos­ta suo­ri­tet­ta­vis­ta ti­lus­jär­jes­te­lyis­tä an­ne­tun lain (451/1988) 2 §:n mu­kais­ta ti­lus­jär­jes­te­lyä
  6. rata­lain (110/2007) 53 §:n mu­kais­ta ti­lus­jär­jes­te­lyä

Kiin­teis­tön­muo­dos­ta­mis­lain 8 lu­vun mu­kai­sel­la ti­lus­vaih­dol­la tar­koi­te­taan va­paa­eh­tois­ta tai pa­kol­lis­ta ti­lus­vaih­toa.

Kiin­teis­tön­muo­dos­ta­mis­lain 9 lu­vun mu­kai­sel­la uus­ja­ol­la tar­koi­te­taan kiin­teis­tö­jen ja nii­den ja­o­tuk­sen pa­ran­ta­mis­ta. Uus­ja­ko­ja voi­daan teh­dä myös tie- ja kui­va­tus­o­lo­ja pa­ran­ta­maan. Tuki­oi­keuk­sia voi­daan ha­kea va­ran­nos­ta sen jäl­keen, kun uus­ja­os­sa teh­tä­vä uus­jako­suun­ni­tel­ma on saa­nut lain­voi­man ja ti­luk­set on otet­tu hal­tuun uus­jako­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. Tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää uus­jako­suun­ni­tel­mas­sa pää­tet­ty­jen ti­lus­jär­jes­te­lyi­den pe­rus­teel­la. Kiin­teis­tön­muo­dos­ta­mis­lain mu­kai­set kiin­teis­tö­toi­mi­tuk­set ovat maan­mit­taus­toi­mis­to­jen tai ase­ma­kaa­va-alu­eel­la ko. alu­een kiin­teis­tö­re­kis­te­rin pi­tä­jän toi­mit­ta­mia.

Kiin­te­än omai­suu­den ja eri­tyis­ten oi­keuk­sien lu­nas­tuk­ses­ta an­ne­tun lain 23 § mu­kai­nen ti­lus­jär­jes­te­ly voi­daan suo­rit­taa il­man omis­ta­jan tai vas­taa­van suos­tu­mus­ta. Täl­löin alue lu­nas­te­taan val­ti­o­neu­vos­ton pää­tök­sel­lä ja toi­mi­val­tai­nen vi­ran­o­mai­nen on se maan­mit­taus­toi­mis­to, jon­ka toi­mi­a­lu­eel­la lu­nas­tet­ta­va omai­suus on.

Maan­tie- ja rata­lain mu­kai­nen ti­lus­jär­jes­te­ly voi­daan suo­rit­taa il­man omis­ta­jan tai vas­taa­van suos­tu­mus­ta. Tei­tä var­ten tar­vit­ta­vat alu­eet ja oi­keu­det lu­nas­te­taan maan­tie­toi­mi­tuk­ses­sa. Ra­dan­pi­don tar­pei­siin tar­vit­ta­vat alu­eet ja oi­keu­det lu­nas­te­taan sekä taso­ris­teyk­siin liit­ty­vät oi­keu­det muu­te­taan rata­toi­mi­tuk­ses­sa. Sekä maan­tie­toi­mi­tuk­ses­sa että rata­toi­mi­tuk­ses­sa on sel­vi­tet­tä­vä ti­lus­jär­jes­te­ly­jen suo­rit­ta­mi­sen tar­peel­li­suus. Ti­lus­jär­jes­te­lyn tar­peel­li­suus sel­vi­te­tään ja rat­kais­taan kui­ten­kin eril­lis­ten maan­tie- tai rata­toi­mi­tuk­sen si­jas­ta kiin­teis­tön­muo­dos­ta­mis­lain (554/1995) 68 §:n 2 mo­men­tis­sa tai 67 §:n 4 mo­men­tis­sa tar­koi­te­tuis­sa uus­jako­toi­mi­tuk­ses­sa, jos toi­mi­tuk­sen ajan­koh­ta­na sel­lai­nen on vi­reil­lä.

Yk­si­tyis­tie­toi­mi­tuk­sen (yk­si­tyis­tie­laki 560/2018 75§) yh­tey­des­sä toi­mi­tus­mie­het voi­vat il­man eri mää­räys­tä suo­rit­taa sel­lai­sen ti­lus­vaih­don tai alu­een siir­tä­mi­sen, jon­ka suo­rit­ta­mis­tar­ve joh­tuu tien te­ke­mi­ses­tä, tien tai tie­oi­keu­den lak­kaut­ta­mi­ses­ta taik­ka tie­oi­keu­den muus­ta muut­ta­mi­ses­ta, jos yk­si­tyis­tie­toi­mi­tuk­sen ha­ki­ja tai asi­an­o­mai­sen alu­een omis­ta­ja sitä vaa­tii, taik­ka ti­lus­vaih­to tai alu­een siir­tä­mi­nen on tär­ke­ää tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sen kiin­teis­tö­ja­o­tuk­sen ai­kaan­saa­mi­sek­si, eikä sii­tä ai­heu­du ke­nel­le­kään huo­mat­ta­vaa hait­taa

Ve­sis­tö­hank­kei­den yh­tey­des­sä voi­daan suo­rit­taa ti­lus­jär­jes­te­ly­jä, jos vesi­lain (587/2011) mu­kai­ses­ta vesi­ta­lous­hank­kees­ta ai­heu­tuu

Tä­män haku­pe­rus­teen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä ko­pi­ot ti­lus­jär­jes­te­lyyn liit­ty­vis­tä asia­kir­jois­ta, ku­ten esim. lain­voi­mai­nen jako­suun­ni­tel­ma ja lii­te­kar­tat. Ha­ke­muk­sen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä myös va­paa­muo­toi­nen kir­jal­li­nen sel­vi­tys sii­tä, että mis­tä tuki­kel­poi­sen pin­ta-alan kas­vu on syn­ty­nyt (esim. hal­lin­taan tul­lei­den ja hal­lin­nas­ta pois­tu­nei­den pe­rus­loh­ko­jen tun­nuk­set, val­ta­ojan put­ki­tus, pel­to­tien siir­to, met­sän kul­man rai­vaus jne.)

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.4 LUEL- ja LUTU- sitoumusten alat

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Pe­rus­tees­sa tar­koi­te­tul­la luo­pu­mis­e­läk­keel­lä tar­koi­te­taan luo­pu­mis­e­lä­ke­lain 16/1974 (LUEL) mu­kaan mak­set­tua elä­ket­tä. Vii­mei­set tä­män lain mu­kai­set elä­ke­pää­tök­set, joi­hin si­säl­tyi vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus, teh­tiin vuon­na 1992 (31.12.1992). Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­ses­ta voi­daan jois­sa­kin asia­kir­jois­sa käyt­tää myös ni­mi­tys­tä ”maa­ta­lous­tuo­tan­nos­ta luo­pu­mis­si­tou­mus” tai ”si­tou­mus maa­ta­lous­tuo­tan­nos­ta luo­pu­mi­ses­ta ja pel­lon myyn­ti­ra­joi­tuk­ses­ta” tai MA-si­tou­mus. So­vel­let­tu sää­dös on LUEL 6 § 2 mo­ment­ti koh­ta 3.

Pe­rus­tees­sa tar­koi­te­tul­la luo­pu­mis­tu­el­la tar­koi­te­taan lain 1293/1994 (Laki maa­ta­lous­y­rit­tä­jien luo­pu­mis-tu­es­ta, LUTU) mu­kais­ta tu­kea. Vii­mei­set tä­män lain mu­kai­set tuen­mak­sun pää­tök­set, joi­hin si­säl­tyi vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus, on teh­ty vuon­na 1999 (31.12.1999). Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­ses­ta voi­daan jois­sa­kin asia­kir­jois­sa käyt­tää myös ni­mi­tys­tä ”si­tou­mus maa­ta­lous­tuo­tan­nos­ta luo­pu­mi­ses­ta ja pel­lon luo­vu­tus­ra­joi­tuk­sis­ta”. So­vel­let­tu sää­dös on LUTU 12 §.

Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen luo­pu­jal­la tar­koi­te­taan luo­pu­mus­e­lä­ke­lais­sa sekä lais­sa maa­ta­lous­y­rit­tä­jän luo­pu­mis­tu­es­ta maa­ti­lan tai sen osan omis­ta­jaa tai hä­nen puo­li­so­aan, joka luo­puu py­sy­väs­ti maa­ta­lou­den har­joit­ta­mi­ses­ta. Luo­pu­jak­si kut­su­taan myös maa­ta­lou­den har­joit­ta­mi­ses­ta luo­pu­vaa ti­lan tai sen osan omis­ta­vaa maa­ta­lous­y­rit­tä­jää, maa­ta­lous­y­rit­tä­jän avio­puo­li­soa tai les­keä.

Täs­sä yh­tey­des­sä Maa­ta­lous­y­rit­tä­jäin elä­ke­lai­tok­ses­ta käy­te­tään ly­hen­net­tä Mela.

3.4.1 Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­nen luo­pu­jan kuo­le­maan tai 65 ikä-vuo­teen

Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus voi päät­tyä use­al­la eri ta­val­la. LUTU-vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­set päät­ty­vät, kun luo­pu­ja täyt­tää 65 vuot­ta tai kuo­lee tätä en­nen. LUEL-vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus päät­tyy, kun luo­pu­ja kuo­lee. Si­tou­mus päät­tyy au­to­maat­ti­ses­ti eikä Mela anna asi­as­ta pää­tös­tä. To­dis­teet em. päät­ty­mis­ta­vois­ta on esi­tet­tä­vä va­ran­to­ha­ke­muk­sen liit­tee­nä, esim. vir­ka­to­dis­tus. So­vel­le­tut sää­dök­set ovat LUTU 26 ja 27 §, ja LUEL 13 §.

Tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää em. ta­voil­la päät­ty­nei­den vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus­ten pe­rus­teel­la vil­je­li­jäl­le, jon­ka hal­lin­taan tuki­kel­poi­nen ala on tul­lut tai tu­lee vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­sen jäl­keen. Jos tämä vil­je­li­jä ei hae tuki­oi­keuk­sia, voi joku alan seu­raa­vis­ta hal­ti­jois­ta ne ha­kea.

Tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää, vaik­ka ko. alan pe­rus­teel­la oli­si ai­kai­sem­min myön­net­ty tuki­oi­keuk­sia. Kui­ten­kin sa­mal­le vil­je­li­jäl­le voi­daan sa­mas­ta alas­ta myön­tää tuki­oi­keu­det LUEL- ja LUTU-va­ran­to­pe­rus­teel­la vain yh­den ker­ran.

Esi­merk­ki 5.
LUEL-elä­ke­läi­sen vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus päät­tyi 1.9.2013, kun hän kuo­li. Hän oli vuok­ran­nut vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen­a­lai­set pel­ton­sa (10 ha) vil­je­li­jäl­le A 1.1.2010 lisä­maak­si. LUEL-elä­ke­läi­sen ja vuok­raa­jan vä­li­nen vuok­ra­so­pi­mus päät­tyi 31.12.2019. Peri­kun­ta myi pel­lot 1.3.2020 vil­je­li­jäl­le B. Vil­je­li­jä B voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta 10 heh­taa­rin pe­rus­teel­la.

Myös peri­kun­ta oli­si voi­nut ha­kea tuki­oi­keu­det kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta. Vil­je­li­jä A ei oli­si voi­nut ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta vuon­na 2012–2019, kos­ka tuki­oi­keu­det voi ha­kea se vil­je­li­jä, jon­ka hal­lin­taan tuki­kel­poi­nen ala tu­lee vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­sen jäl­keen. Mi­kä­li vil­je­li­jä A oli­si jat­ka­nut pel­to­jen vil­je­lyä uu­del­la vuok­ra­so­pi­muk­sel­la vuon­na 2020, oli­si hän voi­nut ha­kea tuki­oi­keu­det kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta tänä vuon­na.

Esi­merk­ki 6.
Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus (LUTU) päät­tyi luo­pu­jan täy­tet­tyä 65 vuot­ta 15.10.2012. Hän myi vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­seen kuu­lu­neet pel­lot (15 ha) po­jal­leen 1.1.2020. Poi­ka aloit­taa vil­je­ly­kun­nos­sa ole­vien pel­to­jen vil­je­lyn sa­ma­na vuon­na. Poi­ka voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta 15 heh­taa­rin pe­rus­teel­la vuon­na 2020. Luo­pu­ja ei oli­si voi­nut itse ha­kea tuki­oi­keuk­sia, kos­ka tuki­oi­keu­det voi ha­kea se vil­je­li­jä, jon­ka hal­lin­taan tuki­kel­poi­nen ala tu­lee vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­sen jäl­keen.

Tä­män päät­ty­mis­ta­van liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä sel­vi­tys vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­ses­tä (esim. vir­ka­to­dis­tus), sel­vi­tys tuki­kel­poi­sen alan hal­lin­nas­ta (esim. kaup­pa­kir­ja, vuok­ra­so­pi­mus, peru­kir­ja) sekä ko­pio vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­ses­ta.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ven­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.4.2 Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­nen si­tou­mus­alan luo­vu­tuk­seen tai vuok­rauk­seen

Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­set voi­vat päät­tyä myös si­tou­mus­a­lo­jen luo­vu­tuk­seen tai vuok­rauk­seen. Luo­vu­tuk­sel­la tar­koi­te­taan täs­sä yh­tey­des­sä myyn­tiä, lah­joi­tus­ta tai muu­ta vas­taa­vaa py­sy­vää luo­vu­tus­ta. Kun vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus päät­tyy luo­vu­tuk­seen tai vuok­rauk­seen, tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää vain, jos ko. alal­le ei ole myön­net­ty tuki­oi­keuk­sia ai­kai­sem­min.

LUTU-vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus päät­tyy kun luo­pu­ja myy, lah­joit­taa tai vuok­raa si­tou­muk­sen alais­ta maa­ta­lous­maa­ta lisä­maak­si vil­je­li­jäl­le. Vil­je­li­jän pi­tää teh­dä Me­lan kans­sa vä­hin­tään vii­si­vuo­ti­nen vil­je­ly­si­tou­mus, jot­ta hän voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta. Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus kat­so­taan päät­ty­neek­si vil­je­ly­si­tou­muk­sen al­ka­mis­päi­vä­nä. Ko­pio vil­je­ly­si­tou­muk­ses­ta pa­lau­te­taan ha­ke­muk­sen liit­tee­nä. Päät­ty­mis­ta­vas­sa so­vel­let­tu sää­dös on LUTU 9 § tai 10 § 1 tai 2 mo­ment­ti. Liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä myös sel­vi­tys tuki­kel­poi­sen alan hal­lin­nas­ta (esim. kaup­pa- ja tai lah­ja­kir­ja, vuok­ra­so­pi­mus).

LUEL-vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus päät­tyy kun luo­pu­ja myy, lah­joit­taa tai vuok­raa si­tou­muk­sen alais­ta maa­ta­lous­maa­ta vil­je­li­jäl­le maa­ta­lous­käyt­töön. Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­mus kat­so­taan päät­ty­neek­si luo­vut­ta­mis- tai vuok­raus­päi­vä­nä. Mela ei anna asi­as­ta pää­tös­tä eikä vaa­di vil­je­li­jäl­tä vil­je­ly­si­tou­mus­ta. Vil­je­li­jä voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta. To­dis­te vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen päät­ty­mi­ses­tä on si­tou­mus­alan vuok­ra­so­pi­mus, kaup­pa- tai lah­ja­kir­ja. Ko­pio sii­tä pa­lau­te­taan ha­ke­muk­sen liit­tee­nä. Myös pää­tös­ko­pio LUEL-eläk­keen myön­tä­mi­ses­tä pa­lau­te­taan ha­ke­muk­sen liit­tee­nä. Päät­ty­mis­ta­vas­sa so­vel­let­tu sää­dös on LUEL 13 § 1 mo­ment­ti, niin kuin se on ol­lut voi­mas­sa 1.1.2011 läh­tien.

Vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­set voi­vat päät­tyä myös muil­la ta­voil­la, mut­ta nämä päät­ty­mi­set ei­vät ole ko. haku­pe­rus­teen täyt­ty­mi­sen mu­kai­sia eikä nii­den pe­rus­teel­la voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia.

Esi­merk­ki 7.
Maan­o­mis­ta­ja on an­ta­nut vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen (LUTU). Hän vuok­ra­si vil­je­ly­kun­nos­sa ole­vat pel­ton­sa (15 ha) 1.1.2016–31.12.2020 naa­pu­ri­vil­je­li­jäl­le lisä­maak­si. Maan­o­mis­ta­ja ei ha­ke­nut tuki­oi­keuk­sien vah­vis­ta­mis­ta vuon­na 2006. Vuok­raa­ja teki Me­lan kans­sa vii­den vuo­den mit­tai­sen vil­je­ly­si­tou­muk­sen maan­o­mis­ta­jan pel­lois­ta ajal­le 1.1.2016–31.12.2020. Naa­pu­ri­vil­je­li­jä voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta 15 heh­taa­rin pe­rus­teel­la

Esi­merk­ki 8.
Maan­o­mis­ta­ja on an­ta­nut vil­je­le­mät­tö­myys­si­tou­muk­sen (LUEL). Maa­o­mis­ta­ja ei ha­ke­nut tuki­oi­keuk­sien vah­vis­ta­mis­ta vuon­na 2006. Hän myi vil­je­ly­kun­nos­sa ole­vat pel­ton­sa (10 ha) vil­je­li­jäl­le A 1.3.2020. Vil­je­li­jä A voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta 10 heh­taa­rin pe­rus­teel­la. Vil­je­li­jä A:n ei tar­vit­se teh­dä Me­lan kans­sa vii­den vuo­den vil­je­ly­si­tou­mus­ta eikä Mela anna myyn­nis­tä pää­tös­tä, kos­ka myyn­ti on ta­pah­tu­nut 31.12.2010 jäl­keen.

Tä­män päät­ty­mis­ta­van liit­tei­nä on jä­tet­tä­vä päät­ty­mis­ta­van mu­kai­ses­ti yllä mai­ni­tut asia­kir­jat.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.5 Ympäristötuen 20-vuotiset erityisympäristötukisopimukset

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Ym­pä­ris­tö­tuen 20-vuo­ti­sel­le eri­tyis­tuki­so­pi­mus­a­lal­le ei vah­vis­tet­tu tuki­oi­keuk­sia vuon­na 2006. Kun so­pi­mus­aika päät­tyy tai so­pi­mus pu­re­taan, va­pau­tu­val­le tuki­kel­poi­sel­le maa­ta­lous­maal­le voi­daan myön­tää tuki­oi­keu­det kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta.

Tuki­oi­keuk­sia on ha­et­ta­va vii­meis­tään eri­tyis­tuki­so­pi­muk­sen päät­ty­mis­tä seu­raa­vas­sa va­ran­to­haus­sa. Myö­hem­min ha­et­ta­es­sa tuki­oi­keuk­sia ei voi­da enää myön­tää, ell­ei ky­sees­sä ole yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä tai poik­keuk­sel­li­ses­ta olo­suh­tees­ta joh­tu­va ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mi­nen.

Tä­män haku­pe­rus­teen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä kir­jal­li­sen sel­vi­tys päät­ty­neen eri­tyis­tuki­so­pi­mus­alan hal­lin­nas­ta (esim. kaup­pa­kir­ja, vuok­ra­so­pi­mus) sekä kir­jal­li­nen sel­vi­tys eri­tyis­ym­pä­ris­tö­tuki­so­pi­muk­sen päät­ty­mi­ses­tä.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.6 Tuomioistuimen päätös tai viranomaisen hallinnollinen määräys

*Tu­los­ta kuva pdf:nä

Tuki­oi­keu­det on ha­et­ta­va vii­meis­tään tuo­mi­o­is­tui­men lain­voi­mais­ta pää­tös­tä tai lain­voi­mais­ta vi­ran­o­mai­sen hal­lin­nol­lis­ta mää­räys­tä seu­raa­vas­sa va­ran­to­haus­sa.

Tä­män haku­pe­rus­teen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä ko­pio lain­voi­mai­ses­ta tuo­mi­o­is­tui­men pää­tök­ses­tä tai vi­ran­o­mai­sen hal­lin­nol­li­ses­ta mää­räyk­ses­tä.

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

3.7. Ylivoimainen este

Yli­voi­mai­set es­teet ja poik­keuk­sel­li­set olo­suh­teet on mää­ri­tel­ty Eu­roo­pan par­la­men­tin ja neu­vos­ton ase­tuk­ses­sa (EU) N:o 1306/2013. Lis­ta on esi­mer­kin­o­mai­nen ja jo­kai­nen ta­paus pi­tää ar­vi­oi­da erik­seen. Yli­voi­mai­sik­si es­teik­si ja poik­keuk­sel­li­sik­si olo­suh­teik­si ovat mää­ri­tel­ty mm. seu­raa­vat ta­pauk­set:

  1. tuen­saa­jan kuo­le­ma;
  2. tuen­saa­jan pit­kä­ai­kai­nen työ­ky­vyt­tö­myys har­joit­taa am­mat­ti­aan;
  3. ti­laan mer­kit­tä­väl­lä ta­val­la vai­kut­ta­va an­ka­ra luon­non­mul­lis­tus
  4. ti­lan koti­e­läin­ra­ken­nus­ten tu­hou­tu­mi­nen on­net­to­muu­des­sa;
  5. eläin­kul­ku­tau­ti tai kas­vi­tau­ti, joka va­hin­goit­taa vil­je­li­jän koko kar­jaa tai osaa sii­tä, tai vas­taa­via vil­je­ly­kas­ve­ja
  6. koko ti­lan tai sen mer­kit­tä­vän osan pak­ko­lu­nas­tus, jos ky­sei­nen pak­ko­lu­nas­tus ei ol­lut en­na­koi­ta­vis­sa ha­ke­mi­sen jät­tö­päi­vä­nä

Jos tuki­haus­ta 2015 jat­ku­neen yli­voi­mai­sen es­teen ai­ka­na tuki­oi­keuk­sia on mi­tä­töi­ty, on mah­dol­lis­ta ha­kea uu­sia tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta. Tuki­oi­keuk­sien mi­tä­töin­ti on voi­nut ta­pah­tua seu­raa­val­la ta­val­la voi­mas­sa ol­leen yli­voi­mai­sen es­teen ta­kia:

  1. Yli­voi­nen este on al­ka­nut tuki­kel­poi­sen maa­ta­lous­maan il­moit­ta­mi­sen ja tuki­haun osal­ta vii­meis­tään 12.5.2015 ja on jat­ku­nut kes­key­tyk­set­tä sii­tä läh­tien
  2. Yli­voi­mai­nen este on al­ka­nut tuki­oi­keuk­sien­siir­ron osal­ta vii­meis­tään 15.6.2015 ja on jat­ku­nut kes­key­tyk­set­tä sii­tä läh­tien

Kun edel­lä mai­nit­tu yli­voi­mai­nen este päät­tyy, vil­je­li­jä voi ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta.

Tä­män haku­pe­rus­teen liit­tee­nä on jä­tet­tä­vä kir­jal­li­nen sel­vi­tys yli­voi­mai­ses­ta es­tees­tä tai poik­keuk­sel­li­ses­ta olo­suh­tees­ta (esim. lää­kä­rin­to­dis­tus) sekä tuki­kel­poi­sen maa­ta­lous­maan hal­lin­nas­ta (esim. kaup­pa­kir­ja).

Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa

Tuki­oi­keuk­sien haku kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­taHaku­eh­dot ja -oh­jeet vuon­na 2020