1. Tuen hakeminen

Voit ha­kea poro­ta­lou­den eläin­koh­tais­ta tu­kea säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa koh­das­sa Poro­ta­lou­den tuki tai lo­mak­keel­la 227 Ha­ke­mus poro­ta­lou­den tu­es­ta. Tee kuo­lin­pe­sän ha­ke­mus pa­pe­ril­la.

Hae tu­kea vii­meis­tään 1.9.2020. Säh­köi­nen haku on tuol­loin avoin­na klo 23.59 asti. Jos jä­tät hake-muk­se­si pa­pe­ril­la, pa­lau­ta lo­ma­ke 227 vii­meis­tään 1.9.2020 pos­tit­se tai säh­kö­pos­tit­se kel­lo 23.59 men­nes­sä La­pin ELY-kes­kuk­seen. Kel­lon­aika mää­räy­tyy Suo­men aika­vyö­hyk­keen mu­kaan, joka on UTC+2 ja kesä­ai­ka­na UTC+3.

Pos­tit­se saa­pu­nut ha­ke­mus kat­so­taan oi­ke­aan ai­kaan pa­lau­te­tuk­si, jos ha­ke­muk­sen si­säl­tä­vä pos­ti-lä­he­tys on lei­mat­tu pos­tis­sa vii­meis­tään vii­mei­se­nä haku­päi­vä­nä 1.9.2020 ja lä­he­tys on osoi­tet­tu La­pin ELY-kes­kuk­seen.

Haku- ja täyttöohjeet

Voit lu­kea haku­oh­jeet ja tu­los­taa sekä oh­jeen että pa­pe­ri­sen haku­lo­mak­keen Ruo­ka­vi­ras­ton net­ti­sivuilta  tai pyy­tää haku­lo­mak­keen La­pin ELY-kes­kuk­ses­ta. Ha­ke­muk­sen täyt­tö­ohje löy­tyy lo­mak­keel­ta.

Säh­köi­sen ha­ke­muk­sen täyt­tö­oh­jeet löy­ty­vät Poro­ta­lou­den tuki – Vipu-käyt­tä­jän ohje. Ohje löy­tyy myös Vipu-pal­ve­lun Säh­köi­nen asi­oin­ti – Poro­ta­lou­den eläin­koh­tai­nen tuki -si­vun ylä­reu­nas­sa ole­vas­ta Täyt­tö­oh­jeet-lin­kis­tä.

Kuolinpesän asiointi

Kuo­lin­pesä kat­so­taan ruo­ka­kun­nak­si ja se voi ha­kea poro­ta­lou­den tu­kea. Kuo­lin­pe­sän ha­ke­mus on teh­tä­vä pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 227. Ha­ke­muk­sen liit­teek­si on lii­tet­tä­vä kuo­lin­pe­sän peru­kir­ja sekä val­ta­kir­jat kuo­lin­pe­sän osak­kail­ta. Il­moi­ta ha­ki­jan tie­dois­sa kuo­lin­pe­sän nimi ja Y-tun­nus. Ha­ke­muk­sen tie­dois­sa, il­moi­ta kuo­lin­pesä ruo­ka­kun­nan tie­dois­sa joko hen­ki­lö­tun­nuk­sel­la tai Y-tun­nuk­sel­la, riip­pu­en sii­tä kum­mal­la tun­nuk­sel­la poro­mää­rät ovat il­moi­tet­tu poro­lu­et­te­lol­la.

Hakemuksen myöhästyminen

Myö­häs­ty­nyt ha­ke­mus hy­lä­tään.

Liit­tei­den pa­laut­ta­mi­nen myö­häs­sä ei ai­heu­ta ha­ke­muk­sen hyl­kää­mis­tä. Tu­kea ei kui­ten­kaan myön­ne­tä ja mak­se­ta en­nen kuin pa­lau­tat vaa­di­tut liit­teet. Poro­ta­lou­den eläin­koh­tai­ses­sa tu­es­sa pa­kol­li­nen lii­te on poro­ta­lou­den tu­los­las­kel­ma (POMU).

Hakemuksen virheiden korjaaminen

Voit haku­ai­ka­na muut­taa ja kor­ja­ta ha­ke­mus­ta­si tar­vit­ta­es­sa. Kun kor­jaat säh­köi­ses­ti lä­he­tet­tyä ha­ke­mus­ta, peru en­sin ai­kai­sem­pi lä­he­tys, ja kor­jaa tie­dot. Muis­ta lä­het­tää ha­ke­mus uu­des­taan.

Pa­pe­ril­la jä­te­tyn ha­ke­muk­sen voit kor­ja­ta haku­ai­ka­na jät­tä­mäl­lä uu­den ha­ke­muk­sen. Uusi ha­ke­mus kor­vaa ai­em­man.

Jos huo­maat haku­ajan päät­ty­mi­sen jäl­keen, että ha­ke­mus on vir­heel­li­nen tai muut­tu­nut vir­heel­li­sek­si, il­moi­ta sii­tä vii­vy­tyk­set­tä kir­jal­li­ses­ti La­pin ELY-kes­kuk­seen.

Hakemuksen peruminen

Voit pe­rua säh­köi­sen ha­ke­muk­sen Vipu-pal­ve­lus­sa haku­ajan ku­lu­es­sa. Pa­pe­ril­la jä­te­tyn ha­ke­muk­sen voit pe­rua haku­ai­ka­na il­moit­ta­mal­la pe­ru­mi­ses­ta va­paa­muo­toi­sel­la kir­jal­li­sel­la il­moi­tuk­sel­la.

Haku­ajan jäl­keen voit pe­rua sekä säh­köi­sen että pa­pe­ril­la toi­mi­te­tun ha­ke­muk­sen va­paa­muo­toi­sel­la kir­jal­li­sel­la il­moi­tuk­sel­la La­pin ELY-kes­kuk­seen. Ha­ke­muk­sen pe­ru­mi­sen taka­ra­ja­na on tuen mak­su­ta­pah­tu­ma.

Muutosten ilmoittaminen

Si­nun tu­lee il­moit­taa toi­min­nas­sa ta­pah­tu­neis­ta muu­tok­sis­ta 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­nees­ta kir­jal­li­ses­ti La­pin ELY-kes­kuk­seen

Poro­ta­lou­den eläin­koh­tai­nen tuki 2020Haku­ohje17.4.2020