3. Användarkoder till e-tjänsten och avaktivera inloggningsuppgifter

För att ett fö­re­tag ska kun­na an­sö­ka om elekt­ro­nis­ka ko­der krävs det att fö­re­ta­get har re­gist­re­rat sig som Livs­me­dels­ver­kets kund inom ex­port el­ler im­port och fått ett in­di­vi­du­ellt åt­ta­siff­rigt re­gist­re­rings­num­mer. Des­su­tom ska kun­den fyl­la i blan­ket­ten för an­sö­kan om an­vän­dar­ko­der till an­sök­ningst­jäns­ten för im­port- och ex­port­li­cen­ser och läm­na in den till Livs­me­dels­ver­ket.

Du upp­märk­sam­mar väl att änd­rin­gar i EU:s rätt­sak­ter har lett till att från och med 6.11.2016 mås­te fö­re­tag som an­sö­ker om ex­port- och im­port­li­cen­ser också ha ett av Tul­len be­vil­jat EORI-num­mer.
Yt­ter­li­ga­re in­for­ma­ti­on om EORI-num­ret får du på Tul­lens webbp­lats: http://tul­li.fi/sv/elekt­ro­nis­ka-tjans­ter/sok-och-forf­rag­ningst­jans­ter/eori

An­vis­nin­gar om hur du re­gist­re­rar dig som kund och re­gist­re­rar dig i an­sök­ningst­jäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser finns på www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/sv/ag­rim och i vår an­sök­nings­gui­de. Re­gist­re­ring som kund görs med blan­kett nr 561000 och an­vän­dar­ko­der till an­sök­ningst­jäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser söks med blan­kett nr 561027. Med sam­ma blan­kett kan du också söka änd­ring i dina be­fint­li­ga upp­gif­ter. Blan­ket­ter­na finns att få på vår webb­si­da: https://www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/sv/om-oss/tjans­ter/gui­der-och-blan­ket­ter/fo­re­tag/im­port-och-ex­port/im­port-fran-lan­der-utan­for-eu/ Blan­ket­ter­na un­der­teck­nas och skan­nas in och skic­kas till oss på ad­res­sen tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi.

An­vän­dar­namn, lö­se­nord och nyc­kel­tals­lis­ta till an­sök­ningst­jäns­ten för ex­port- och im­port­li­cen­ser skic­kas från Livs­me­dels­ver­ket till kun­den med e-post.

Avaktivera inloggningsuppgifter

Om kon­takt­per­so­nen vid fö­re­ta­get byts ut, kan Livs­me­dels­ver­ket avak­ti­ve­ra den gam­la an­vän­da­rens be­hö­rig­he­ter. Det­ta fö­rut­sät­ter att an­vän­da­ren själv el­ler nå­gon med rätt att teck­na fö­re­ta­gets fir­ma med­de­lar om sa­ken i ett fritt for­mu­le­rat e-post­med­de­lan­de till Livs­me­dels­ver­ket på tuo­vi(at)ruo­ka­vi­ras­to.fi. Be­hö­rig­he­ter för den nya kon­takt­per­so­nen ska sö­kas med ovan­nämn­da blan­kett nr 561027.

An­vän­dar­ma­nu­al till an­sök­ningst­jäns­ten för im­port- och ex­port­li­cen­serAp­ril 202015.8.2019