Stöd för biodling

I år kan sö­kan­de med per­son­be­teck­ning an­sö­ka om stöd för bi­od­ling i Vipu. Fö­re­tag och sam­man­slut­ning­ar (sö­kan­de med FO-num­mer) kan inte an­sö­ka om stöd i Vipu, ef­ter­som de änd­ring­ar som krävs för dem inte hann bli kla­ra i Vipu till årets an­sö­kan. Fö­re­tag och sam­man­slut­ning­ar ska allt­så än­nu i år fyl­la i en an­sö­kan på pap­per och skicka in an­sö­kan med bi­la­gor för hand­lägg­ning an­ting­en till NTM-cen­tra­len i Nor­ra Sa­vo­lax el­ler till Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

In­logg­ning
Bör­ja log­ga in i Vi­put­jäns­ten ge­nom att trycka på knap­pen El­ekt­ro­nisk iden­ti­fi­e­ring. Via den kom­mer du till Suo­mi.fi där du iden­ti­fi­e­rar dig till tjäns­ten.

Välj öns­kad iden­ti­fi­e­rings­me­tod och ge de upp­gif­ter som be­hövs för iden­ti­fi­e­ring­en. När iden­ti­fi­e­ring­en lyck­as fort­sät­ter du till tjänste­le­ve­ran­tö­rens webb­plats och kom­mer till Vi­put­jäns­tens in­gångs­si­da.

Vill­kor för an­sö­kan om stöd
In­nan du gör upp an­sö­kan ska du stu­de­ra vill­ko­ren för stö­det. Mer in­for­ma­tion om an­sö­kan om stö­det finns ock­så på ad­res­sen  https://www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/sv/od­la­re/stod-och-fi­nan­si­e­ring/Stod-for-bi­od­ling/ .

Val av stöd
Sök stöd för bi­od­ling i Vi­put­jäns­tens El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter se­nast 1.7.2019 kl. 23.59.

På Vi­put­jäns­tens fram­si­da väl­jer du punk­ten An­sök om stöd el­ler läm­na in an­mäl­ning­ar el­ler El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter.  Från län­ken Stöd för bi­od­ling kom­mer du åt att an­sö­ka om stö­det.

Upp­gif­ter om sö­kan­den av stöd

Välj rätt stöd­sö­kan­de i rull­gar­dins­me­nyn på fli­ken Sö­kan­dens upp­gif­ter. För­ut­sätt­ning­ar­na för en sö­kan­de fram­går av an­sök­nings­an­vis­ning­en.

Om stöd­sö­kan­den är yng­re än 18 år ska du fyl­la i punk­ten Stöd­sö­kan­dens myn­dig­het. När du har fyllt i den öpp­nas punk­ten Stöd­sö­kan­dens maka/make ne­dan­för. Här fyl­ler du i ma­kens/ma­kans namn och per­son­be­teck­ning.

An­sök­ning­ens upp­gif­ter

Fyll i alla ob­li­ga­to­ris­ka upp­gif­ter i an­sö­kan så att det går att re­gi­stre­ra den. De ob­li­ga­to­ris­ka punk­ter­na är ut­märk­ta med en röd as­te­risk.

Bör­ja fyl­la i an­sö­kan från punk­ten Jag be­sit­ter bi­sam­häl­len. Välj i vil­ken form sö­kan­den be­sit­ter de bi­sam­häl­len som finns med i stö­dan­sö­kan.

När du väl­jer Kom­mun/kom­mu­ner där verk­sam­hets­stäl­let för bi­od­ling är be­lä­get ska du mata in kom­mu­nens namn i sök­fäl­tet. Un­der sök­fäl­tet öpp­nas en lis­ta över al­ter­na­ti­ven. Välj kom­mun ge­nom att klicka på öns­kad kom­mun på lis­tan. Ef­ter det änd­ras kom­mu­nen till vald kom­mun på grå bot­ten. Du kan ra­de­ra den val­da kom­mu­nen med knap­pen Ra­de­ra. Du kan läg­ga till fler kom­mu­ner med knap­pen Lägg till och då öpp­nas ett nytt sök­fält un­der den val­da kom­mu­nen.

I Stö­dets an­sök­nings­grund väl­jer du det ena av de två al­ter­na­ti­ven (se när­ma­re info i an­sök­nings­an­vis­ning­en).

Al­ter­na­ti­ven är:

Ef­ter det fyl­ler du än­nu i det an­tal bi­sam­häl­len för vil­ka du an­sö­ker om stöd samt an­ta­let för­stör­da bi­sam­häl­len. De här punk­ter­na blir syn­li­ga när du har valt an­sök­nings­grun­den. Om du nyss har bör­jat hål­la bin, re­gi­stre­rar du 0 i punk­ten An­ta­let för­stör­da bi­sam­häl­len.

Om du an­sö­ker om stöd med det an­tal bi­sam­häl­len du an­mäl­de i fjol, kan du ock­så väl­ja al­ter­na­ti­vet ”Jag har an­sökt om stöd ut­gå­en­de från det sed­van­li­ga an­ta­let bi­sam­häl­len un­der de två fö­re­gå­en­de åren”. Här upp­ger du dess­utom or­sa­ken till att an­ta­let bi­sam­häl­len har mins­kat i punk­ten Minsk­ning­en av an­ta­let bon be­ror på.

I punk­ten In­komst från bi­od­ling/an­skaff­nings­ut­gif­ter för in­le­dan­de ska du väl­ja det ena al­ter­na­ti­vet. Be­ro­en­de på ditt val läg­ger du till som bi­la­ga Ut­red­ning av an­skaff­ning­ar el­ler In­komstut­red­ning. Bi­la­gan är ob­li­ga­to­risk.

Att läg­ga till fil­bi­la­gor

Du kan läg­ga till bi­la­gor­na i el­ekt­ro­niskt for­mat till an­sö­kan el­ler skicka in dem på pap­per.

Lägg till bi­la­gor i punk­ten Bi­lage­fil. I punk­ten Din stö­dan­sö­kan krä­ver bi­la­gor upp­da­te­ras de ob­li­ga­to­ris­ka bi­la­gor­na som krävs ut­gå­en­de från upp­gif­ter­na du läm­nat i an­sö­kan. Lägg till de här nöd­vän­di­ga bi­la­gor­na till an­sö­kan i pdf-for­mat.

Bör­ja läg­ga till bi­la­gor ge­nom att trycka på knap­pen Välj fil. Först öpp­nas ett pop­up-föns­ter där du kan leta fram öns­kad fil att läg­ga till som bi­la­ga. Välj fi­len och tryck se­dan på knap­pen Öpp­na. Pop­up-fönst­ret stängs och den val­da fi­len kom­mer fram i punk­ten Bi­fo­ga­de bi­la­gor. Du kan ra­de­ra en bi­fo­gad bi­la­ga med knap­pen Ra­de­ra.

I punk­ten Jag skick­ar an­sök­ning­en till hand­lägg­ning väl­jer du till vil­ken myn­dig­het du skick­ar din an­sö­kan. An­sök­ning­ar­na i Fast­lands­fin­land hand­läggs vid NTM-cen­tra­len i Nor­ra Sa­vo­lax och an­sök­ning­ar­na för sö­kan­de på Åland hand­läggs vid Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

Sam­man­drag och skick­an­de

På fli­ken Sam­man­drag och skick­an­de kan du grans­ka ett sam­man­drag av upp­gif­ter­na i din an­sö­kan, skicka in din an­sö­kan för hand­lägg­ning el­ler åter­ta en an­sö­kan som skick­ats in. För att skicka in an­sö­kan skri­ver du i punk­ten Tilläggs­upp­gif­ter om skick­an­det den e-post­ad­ress el­ler de e-post­ad­res­ser dit du vill ha be­kräf­tel­se­mej­let om att an­sö­kan är in­skick­ad.

I punk­ten An­märk­ning­ar ser du de an­märk­ning­ar som tillämp­ning­en med­de­lar. Grans­ka an­märk­ning­ar­na in­nan du skick­ar in an­sö­kan.

I punk­ten Sam­man­drag ser du ett sam­man­drag av an­sö­kan och de upp­gif­ter som läm­nats i an­sö­kan.

I punk­ten Bi­la­gor ser du bi­la­gor­na som fo­gats till an­sö­kan.

Skicka in an­sö­kan när du har kon­trol­le­rat att upp­gif­ter­na i an­sö­kan stäm­mer, att de nöd­vän­di­ga bi­la­gor­na har fo­gats till den och att en e-post­ad­ress för be­kräf­tel­se­mej­let har lagts till. Du får ett be­kräf­tel­se­mejl till din e-post om att an­sö­kan är in­skick­ad.

Om du vill åter­ta an­sö­kan kan du gö­ra det via knap­pen Åter­ta re­tur­ne­rad an­sö­kan. Kom än­då ihåg att skicka in an­sö­kan för hand­lägg­ning på nytt fö­re an­sök­nings­ti­dens ut­gång.

Stöd för bi­od­lingVipu an­vän­da­rens an­vis­ning20.6.2019