5.2.2 Täydentävien ehtojen rehukirjanpitovaatimukset

Re­huis­ta sekä niis­tä otet­tu­jen näyt­tei­den ana­lyy­si­tu­lok­sis­ta ja kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den sekä bi­o­si­dien käy­tös­tä on pi­det­tä­vä kir­jaa. Kir­jan­pito­vaa­ti­mus kos­kee myös lää­ke­re­hu­ja sekä lisä­ai­nei­ta ja esi­se­ok­sia, esi­mer­kik­si säi­lö­re­hun säi­lön­tä­ai­nei­ta. Kir­jan­pito on pe­rus­e­del­ly­tys re­hu­jen jäl­ji­tet­tä­vyy­del­le ja se kos­kee kaik­kia re­hun tuot­ta­jia ja koti­e­läin­tuot­ta­jia. Re­hu­jen jäl­ji­tet­tä­vyys on tar­peen, jot­ta re­hu­ja voi­daan mah­dol­li­ses­sa vaa­ra­ti­lan­tees­sa ve­tää koh­den­ne­tus­ti mark­ki­noil­ta (käy­tös­tä). Tuot­ta­jan tu­lee pi­tää kir­jaa seu­raa­vis­ta tie­dois­ta:

Li­säk­si vil­je­li­jän on nou­da­tet­ta­va kan­sal­li­sen rehu­lain­sää­dän­nön vaa­ti­mus­ta rehu­va­ras­to­jen tun­nis­tei­den mer­kit­se­mis­tä rehu­kir­jan­pi­toon, vaik­ka täy­den­tä­vät eh­dot ei­vät edel­ly­tä rehu­va­ras­to­jen tun­nis­tei­den mer­kit­se­mis­tä rehu­kir­jan­pi­toon. Lisä­tie­to­ja rehu­va­ras­to­jen mer­kin­näs­tä löy­tyy Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­si­vul­ta.

Tie­dot re­hui­hin liit­ty­en voi kir­ja­ta esi­mer­kik­si Ruo­ka­vi­ras­ton net­ti­sivuilta löy­ty­vään mal­li­lo­mak­kee­seen (rehu­kir­jan­pi­don mal­li­lo­ma­ke).

Re­hu­jen kir­jan­pito­vaa­ti­muk­sek­si riit­tää myös re­hu­jen osto/myyn­ti­to­sit­tei­den (vero­kir­jan­pito), luo­mu­ti­lan tuo­te­vir­ta­kir­jan­pito, lää­ke­re­huis­ta lää­ki­tys­kir­jan­pi­don ja/ tai ti­lal­la tuo­tet­tu­jen re­hu­jen osal­ta ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen si­tou­mus­eh­to­jen mu­kai­sen loh­ko­kir­jan­pi­don säi­lyt­tä­mi­nen, kun niis­tä käy sel­vil­le kir­jan­pi­dos­sa vaa­dit­ta­vat asi­at.

Re­huis­ta, esi­mer­kik­si vi­ran­o­mais­val­von­nas­sa tai myyn­ti­ti­lan­tees­sa, otet­tu­jen näyt­tei­den ana­lyy­si­tu­los­ten kir­jan­pito­vaa­ti­muk­sek­si riit­tää niis­tä saa­tu­jen ana­lyy­si­to­dis­tus­ten säi­lyt­tä­mi­nen.

Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den kir­jan­pito­vaa­ti­muk­set on ku­vat­tu op­paan osas­sa 5.1.2 Kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö maa­ti­lal­la. Jos vil­je­li­jä on si­tou­tu­nut ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen, sen eh­to­jen mu­kai­ses­ti teh­dyt muis­tiin­pa­not kas­vin­suo­je­lus­ta ovat riit­tä­vät myös rehu­vaa­ti­mus­ten osal­ta. Bi­o­si­dien käyt­tö­kir­jan­pi­don tu­lee si­säl­tää käy­tet­ty­jen bi­o­si­dien ni­met, mää­rät ja käyt­tö­ajat. Tie­to­jen tu­lee olla tar­vit­ta­es­sa val­vo­van vi­ran­o­mai­sen saa­ta­vil­la. Rehu­kir­jan­pi­toa tu­lee säi­lyt­tää vä­hin­tään vii­si vuot­ta ja kir­jan­pi­toa bi­o­si­dien käy­tös­tä vä­hin­tään kol­me vuot­ta.

Lää­ke­re­hu­jen kir­jan­pi­dol­le on täy­den­tä­vis­sä eh­dois­sa myös lää­ki­tys­kir­jan­pito­vaa­ti­muk­sia. Lue li­sää lää­ke­re­hu­jen lää­ki­tys­kir­jan­pito­vaa­ti­muk­sis­ta op­paan osas­ta 5.3.2 Kiel­le­tyt ai­neet, sal­litut eläin­lääk­keet ja lää­ki­tys­kir­jan­pito.

Täy­den­tä­vät eh­dot2020