1.1 Hakemuslomake, hakemuksen vastaanottaja ja hakemuksen viimeinen palautuspäivä
Hae tukioikeuksia kansallisesta varannosta lomakkeella 289. Toimita hakemus siihen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus), jonka alueella maatilan talouskeskus sijaitsee. Jos tilalla ei ole talouskeskusta, toimita hakemus siihen ELY-keskukseen, jonka alueella pääosa pelloista sijaitsee. Ahvenanmaalla hakemus toimitetaan Ahvenanmaan valtionvirastolle.
Toimita hakemus liitteineen viimeistään 15.6.2020. Hakulomake on tulostettavissa osoitteesta ruokavirasto.fi/viljelijalomakkeet.
Postitse lähetetty hakemus on saapunut ajoissa, jos se on leimattu postissa viimeisenä hakupäivänä ja osoitettu toimivaltaiselle ELY-keskukselle tai Ahvenanmaan valtionvirastolle.
1.2 Pinta-alan tukikelpoisuus ja hallinta
Voit hakea tukioikeuksia kansallisesta varannosta tietyin edellytyksin. Perusedellytys on, että pinta-ala, jonka perusteella tukioikeuksia haetaan, on tukikelpoista vähintään 1.1.–31.12.2020 välisen ajan. Koko kalenterivuoden tukikelpoisuusvaatimuksesta voi poiketa vain ylivoimaiseen esteeseen tai poikkeukselliseen olosuhteeseen vedoten.
Tukikelpoista alaa on kaikki maatalousmaa eli pellot, pysyvät kasvit sekä pysyvät nurmet ja pysyvät laitumet. Perustuessa tukikelpoiset alat, joista maksetaan tukea, määritellään kasvikoodin perusteella. Tukikelpoisesta alasta kerrotaan tarkemmin hakuoppaassa (päätukihaun tuet) kohdassa perustuki.
Pinta-alan, jonka perusteella tukioikeuksia haetaan, tulee olla tukioikeuksien hakijan hallinnassa viimeistään 15.6.2020.
Tukikelpoisen pinta-alan hallinnalla tarkoitetaan maan omistamista tai vuokraamista. Omistaminen on todistettava kauppakirjalla tai muulla vastaavalla asiakirjalla. Vuokrasopimus voi olla joko kirjallinen tai suullinen. Suullisen vuokrasopimuksen olemassaolosta on tehtävä kirjallinen selvitys hakemuksen liitteeksi.
1.3 Hakijan kelpoisuus ja pinta-alojen ilmoittaminen
Tukioikeuksien hakijan on oltava aktiiviviljelijä. Aktiiviviljelijästä on kerrottu tarkemmin tuenhakijan perusoppaan luvussa 4. Sinun on myös haettava perustukea, jotta täytät aktiiviviljelijän määritelmän. Tukioikeudet voidaan myöntää luonnolliselle henkilölle, luonnollisten henkilöiden ryhmälle, oikeushenkilölle tai oikeushenkilöiden ryhmälle, kun hakija täyttää aktiiviviljelijän määritelmän.
Luonnollinen henkilö yksin
Kun hakijana on yksi luonnollinen henkilö, ja hän täyttää aktiiviviljelijän määritelmän, hänen omistukseensa ja/tai hallintaansa voidaan myöntää tukioikeuksia.
Aviopuolisot/puolisoiksi rinnastettavat, jotka hakevat yhdessä perustukea
Tukioikeudet voidaan hakea puolisoiden yhteisomistukseen tai kummallekin puolisolle erikseen. Jos tukioikeudet haetaan yhteiseen omistukseen, puolisoiden tulee yhdessä täyttää aktiiviviljelijän määritelmä. Jos tukioikeuksia haetaan vain toisen puolison nimiin, tämän henkilön pitää olla aktiiviviljelijä.
Maatalousyhtymä (MTY)
Yhtymä ei voi olla tukioikeuksien omistaja. Tukioikeudet voidaan kirjata yhtymän osakkaiden yhteiseen omistukseen. Jos tukioikeuksia haetaan yhden osakkaan nimiin, tämän henkilön pitää olla aktiiviviljelijä.
Esimerkki 1.
Maatalousyhtymä ei voi omistaa tukioikeuksia, mutta maatalousyhtymän jäsenet voivat ryhmänä omistaa tukioikeuksia.
Osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö tai osuuskunta
Tukioikeudet voidaan hakea yhtiön nimissä tai erikseen kullekin yhtiön tai osuuskunnan osakkaalle. Suositeltavaa on, että tukioikeudet haetaan yhtiön tai osuuskunnan nimiin. Tällöin yhtiön tai osuuskunnan on täytettävä aktiiviviljelijän määritelmä. Jos tukioikeuksia haetaan yhden osakkaan nimiin, tämän henkilön pitää olla aktiiviviljelijä.
Jakamaton kuolinpesä, joka hakee perustukea
Tukioikeudet voidaan hakea kuolinpesälle eli kaikille osakkaille yhteisomistukseen tai erikseen kullekin kuolinpesän osakkaalle. Suositeltavaa on, että tukioikeudet haetaan kuolinpesän nimiin. Jos tukioikeuksia haetaan yhden osakkaan nimiin, tämän henkilön pitää olla aktiiviviljelijä.
Kaikkien henkilöiden tai oikeushenkilöiden, joiden omistukseen tukioikeudet haetaan, allekirjoitukset on oltava hakemuksessa tai valtakirjat sen liitteenä.
Ilmoita pinta-alat, joiden perusteella haet tukioikeuksia, myös päätukihaun lohkotiedoissa Vipu-palvelussa tai kasvulohkolomakkeella 102B sekä tarvittaessa peruslohkolomakkeella 102A. Hae perustukea Vipu-palvelussa päätukihaussa tai lomakkeella 101B viimeistään 15.6.2020, jotta aktiiviviljelijän määritelmän täyttyminen voidaan tarkistaa.
1.4 Hakuaika kansallisesta varannosta
Tukioikeuksien haku kansallisesta varannosta päättyy 15.6.2020. Hakuperusteesta riippuen tukioikeuksia on haettava kansallisesta varannosta tietyn ajanjakson sisällä. Tämä aika on määritelty eri hakuperusteiden tarkemmissa ehdoissa.
Jos täytät jonkin hakuperusteista 3.1–3.6, mutta et ole voinut hakea tukioikeuksia määrätyssä varantohaussa ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisen olosuhteen takia, voi tukioikeudet hakea ylivoimaisen esteen/poikkeuksellisen olosuhteen päättymisen jälkeisessä varantohaussa alkuperäisellä varantoperusteella. Ylivoimaiset esteet ja poikkeukselliset olosuhteet on kerrottu kohdassa 3.7.
1.5 Hakulomakkeen täyttäminen ja liitteet
Hakemus muodostuu hakulomakkeesta (289) ja tarvittavista liitteistä. Perehdy hakuohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä. Täytä lomake huolellisesti, jolloin turvaat oikeutesi. Palauta hakemus liitteineen määräaikaan mennessä. Täytä hakulomake kuulakärkikynällä tai muulla pysyvällä tavalla ja allekirjoita hakulomake.
Merkitse kohtaan 1 Hakijan tiedot kaikkien niiden hakijoiden nimet, osoitteet ja puhelinnumerot, joiden omistukseen tukioikeuksia haetaan. Merkitse lisäksi kohtaan 1 tilatunnus. Jos tilalla ei ole tilatunnusta, täytä myös lomake 456 Uuden maatilan tiedot ja valtuutus viljelijätukiasiointiin ja palauta se kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Katso aktiiviviljelijän määritelmän täyttymisen ehdot kohdasta 1.3 ja tuenhakijan perusoppaan luvusta 4 ja merkitse ehdon täyttyessä rasti kohtaan Hakija täyttää aktiiviviljelijän määritelmän.
Valitse kohdasta 2 tukioikeuksien varantohaun peruste rastittamalla millä perusteella tukioikeuksia haet. Rastita hakulomakkeelta vain yksi peruste ja merkitse muut tarvittavat tiedot tarvittaviin kohtiin. Jos haet tukioikeuksia varannosta useammalla perusteella, jätä jokaisesta perusteesta erillinen lomake tarvittavine liitteineen.
Merkitse kohtaan 3 Haen kohdan 2 varantoperusteella tukioikeuksia seuraavien lohkojen perusteella niiden peruslohkojen tunnukset (10-numeroinen) kokonaan, joiden perusteella haet tukioikeuksia. Jos lohkoilla ei ole peruslohkotunnusta, ilmoita uusi peruslohko sähköisesti Vipu-palvelussa Peruslohkomuutokset -osiossa tai palauta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle peruslohkojen muutoslomake 102C ja tarvittavat kartat. Käytä varantohakemuksella tarvittaessa samoja U-lohkotunnuksia kuin Vipu-palvelussa tai lomakkeella 102B.
Merkitse kohtaan 4, kuinka monelle hehtaarille haet tukioikeuksia. Merkitse hehtaarit kahden desimaalin tarkkuudella.
Merkitse kohtiin 5 ja 6 hakuperusteen vaatimusten mukaisesti lisätietoja tai liitteitä, joilla voit todistaa, että varantoperusteen ehdot täyttyvät. Merkitse jokaiseen liitteeseen hakijan nimi ja tilatunnus. Jos olet epävarma mitä liitteitä sinun tulee liittää hakemukseen, ota aina yhteys ELY-keskukseen/Ahvenanmaan valtionvirastoon ja kysy neuvoa.
Eri hakuperusteisiin liittyy erilaisia ehtoja, joiden täyttyminen pitää todistaa liitteillä. Vaadittavat liitteet on mainittu kunkin hakuperusteen tarkemmissa ehdoissa.
Allekirjoita ja päivää jokainen erillinen hakemus ja hakemuksen sivu erikseen. Merkitse lisäksi jokaisen sivun yläreunaan tilatunnus. Merkitse jokaiseen liitteeseen hakijan nimi ja tilatunnus.
Olet hakijana vastuussa siitä, että hakulomakkeet on täytetty tarvittavin tiedoin, allekirjoitettu ja toimitettu oman alueen ELY-keskukseen / Ahvenanmaan valtionvirastoon määräajassa.
1.6 Hakemuksen täydentäminen, muuttaminen ja peruminen
Voit täydentää ja/tai muuttaa hakemusta 15.6.2020 asti. Voit täydentää ja/tai muuttaa hakemustasi myös hakuajan jälkeen, mutta silloin hakemus katsotaan myöhästyneeksi ja hakemukseen sovelletaan myöhästymissääntöjä.
Voit perua osan tai koko hakemuksen kirjallisesti milloin tahansa ennen päätöksentekoa tai ennen kuin paikan päällä tehtävästä tai hallinnollisesta valvonnasta on ilmoitettu.
Hakemuksen käsittelijä voi pyytää täydennystä tai lisäselvityksiä hakemukseen. Pyydetyt tiedot tulee jättää annettuun määräaikaan mennessä. Muussa tapauksessa hakemus ratkaistaan ilman lisätietoja.
1.7 Hakemuksen myöhästyminen
Varantohakemus on jätettävä liitteineen 15.6.2020 mennessä. Hakemuksen myöhästyminen aiheuttaa tukimenetyksiä. Jokaista myöhästynyttä työpäivää kohti vähennetään varannosta myönnettyjen tukioikeuksien perusteella maksettavaa perustukea 3 % ja hakijan muiden tukioikeuksien perusteella myönnettävää perustukea 1 %. Työpäivillä tarkoitetaan arkipäiviä maanantaista perjantaihin. Varantohakemus hylätään, jos se on myöhässä yli 25 kalenteripäivää (kaikki viikonpäivät huomioiden).
Jos varantohakemus, perustukihakemus tai kasvulohkolomake 102B palautetaan myöhässä, aiheutuu myöhästymisestä menetyksiä perustukeen ja varantohakemukseen. Myöhästymisseuraamus määräytyy sen mukaan, mikä edellä mainituista on eniten myöhässä.
Ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisen olosuhteen takia myöhästynyt hakemus voidaan käsitellä takautuvasti. Hakemus käsitellään, vaikka se olisi myöhässä yli 25 kalenteripäivää. Hakemus on kuitenkin jätettävä 15 työpäivän kuluessa siitä, kun ylivoimainen este poistuu. Ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde tulee todistaa asianmukaisin liittein.
1.8 Myönnettävien tukioikeuksien määrä ja arvo
Tukioikeuksia myönnettäessä otetaan huomioon viljelijän omistuksessa ja hallinnassa 15.6.2020 olevan tukikelpoisen pinta-alan lisäksi viljelijän omistuksessa ja hallinnassa 15.6.2020 olevien tukioikeuksien määrä. Tukioikeuksia voidaan myöntää vain sille osalle tukikelpoista alaa, jolle viljelijällä ei ole tukioikeuksia. Poikkeuksena ovat tuomioistuimen päätös tai hallinnollinen määräys, jolloin vertailu tukikelpoisen pinta-alan sekä hallinnassa ja omistuksessa olevien tukioikeuksien välillä tehdään vain silloin, jos em. päätöksellä ei ole suoraan määritelty myönnettävien hehtaarien määrää.
Jos tukioikeuksia on haettu useammalla eri hakuperusteella, mutta haettavat pinta-alat/lohkot ovat samat, voidaan tukioikeuksia myöntää vain korkeimman tukioikeusmäärän antavan hakuperusteen perusteella. Tukioikeuksia ei kuitenkaan koskaan voida myöntää enempää kuin mitä on haettu.
Paikan päällä tehty pinta-alavalvonta voi vaikuttaa myönnettävien tukioikeuksien määrään esim. silloin, kun varantohaun perusteena olevat lohkot todetaan valvonnassa haettua alaa pienemmiksi.
Tukioikeuden arvo on vuonna 2020 AB-alueella 124,39 €/ha ja C-alueella 108,14 €/ha. Tukioikeuksien arvot muuttuvat arvioiduista arvoista vielä jonkin verran vuodelle 2020, koska tukioikeuksien alueellinen suhde täsmäytetään varannosta myöntöjen jälkeen.
Tukioikeuksien myöntämistä voidaan rajoittaa, jos haettava määrä ylittää kansallisen varannon määrän. Tällöin tukioikeuksia myönnetään etusijajärjestyksen mukaan, josta on säädetty valtioneuvoston asetuksella perustukijärjestelmän kansallisen varannon käytöstä (59/2015).
1.9 Päätös ja oikaisun pyytäminen
Tukioikeudet katsotaan myönnetyksi 15.6. hakuvuonna. ELY-keskus tai Ahvenanmaan valtionvirasto antaa hakemuksesta oikaisuvaatimuskelpoisen päätöksen. Päätökseen voi hakea oikaisua päätöksen tehneestä ELY-keskuksesta tai Ahvenanmaan valtionvirastosta.
Tukioikeuksia ei myönnetä, jos hakija on keinotekoisesti luonut tukioikeuksien saamiseen vaaditut edellytykset. Myönnettyjä tukioikeuksia voidaan myöhemmin viedä kansalliseen varantoon, jos todetaan, että ne on alun perin perusteettomasti myönnetty. Lisäksi perusteettomasti myönnettyjen tukioikeuksien perusteella maksetut tuet peritään takaisin.
Tukioikeuksien haku kansallisesta varannostaHakuehdot ja -ohjeet vuonna 2020