1 Haku

1.1 Hakemuslomake, hakemuksen vastaanottaja ja hakemuksen viimeinen palautuspäivä

Hae tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta lo­mak­keel­la 289. Toi­mi­ta ha­ke­mus sii­hen elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­seen (ELY-kes­kus), jon­ka alu­eel­la maa­ti­lan ta­lous­kes­kus si­jait­see.  Jos ti­lal­la ei ole ta­lous­kes­kus­ta, toi­mi­ta ha­ke­mus sii­hen ELY-kes­kuk­seen, jon­ka alu­eel­la pää­osa pel­lois­ta si­jait­see. Ah­ve­nan­maal­la ha­ke­mus toi­mi­te­taan Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­tol­le.

Toi­mi­ta ha­ke­mus liit­tei­neen vii­meis­tään 15.6.2020. Haku­lo­ma­ke on tu­los­tet­ta­vis­sa osoit­tees­ta ruo­ka­vi­ras­to.fi/vil­je­li­ja­lo­mak­keet.

 Pos­tit­se lä­he­tet­ty ha­ke­mus on saa­pu­nut ajois­sa, jos se on lei­mat­tu pos­tis­sa vii­mei­se­nä haku­päi­vä­nä ja osoi­tet­tu toi­mi­val­tai­sel­le ELY-kes­kuk­sel­le tai Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­tol­le.

1.2 Pinta-alan tukikelpoisuus ja hallinta

Voit ha­kea tuki­oi­keuk­sia kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta tie­tyin edel­ly­tyk­sin. Pe­rus­e­del­ly­tys on, että pin­ta-ala, jon­ka pe­rus­teel­la tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan, on tuki­kel­pois­ta vä­hin­tään 1.1.–31.12.2020 vä­li­sen ajan. Koko ka­len­te­ri­vuo­den tuki­kel­poi­suus­vaa­ti­muk­ses­ta voi poi­ke­ta vain yli­voi­mai­seen es­tee­seen tai poik­keuk­sel­li­seen olo­suh­tee­seen ve­do­ten.

Tuki­kel­pois­ta alaa on kaik­ki maa­ta­lous­maa eli pel­lot, py­sy­vät kas­vit sekä py­sy­vät nur­met ja py­sy­vät lai­tu­met. Pe­rus­tu­es­sa tuki­kel­poi­set alat, jois­ta mak­se­taan tu­kea, mää­ri­tel­lään kas­vi­koo­din pe­rus­teel­la. Tuki­kel­poi­ses­ta alas­ta ker­ro­taan tar­kem­min haku­op­paas­sa (pää­tuki­haun tuet) koh­das­sa pe­rus­tuki.

Pin­ta-alan, jon­ka pe­rus­teel­la tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan, tu­lee olla tuki­oi­keuk­sien ha­ki­jan hal­lin­nas­sa vii­meis­tään 15.6.2020.

Tuki­kel­poi­sen pin­ta-alan hal­lin­nal­la tar­koi­te­taan maan omis­ta­mis­ta tai vuok­raa­mis­ta. Omis­ta­mi­nen on to­dis­tet­ta­va kaup­pa­kir­jal­la tai muul­la vas­taa­val­la asia­kir­jal­la. Vuok­ra­so­pi­mus voi olla joko kir­jal­li­nen tai suul­li­nen. Suul­li­sen vuok­ra­so­pi­muk­sen ole­mas­sa­o­los­ta on teh­tä­vä kir­jal­li­nen sel­vi­tys ha­ke­muk­sen liit­teek­si.

1.3 Hakijan kelpoisuus ja pinta-alojen ilmoittaminen

Tuki­oi­keuk­sien ha­ki­jan on ol­ta­va ak­tii­vi­vil­je­li­jä. Ak­tii­vi­vil­je­li­jäs­tä on ker­rot­tu tar­kem­min tuen­ha­ki­jan perusop­paan lu­vus­sa 4. Si­nun on myös ha­et­ta­va pe­rus­tu­kea, jot­ta täy­tät ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män. Tuki­oi­keu­det voi­daan myön­tää luon­nol­li­sel­le hen­ki­löl­le, luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den ryh­mäl­le, oi­keus­hen­ki­löl­le tai oi­keus­hen­ki­löi­den ryh­mäl­le, kun ha­ki­ja täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män.

Luon­nol­li­nen hen­ki­lö yk­sin

Kun ha­ki­ja­na on yksi luon­nol­li­nen hen­ki­lö, ja hän täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män, hä­nen omis­tuk­seen­sa ja/tai hal­lin­taan­sa voi­daan myön­tää tuki­oi­keuk­sia.

Avio­puo­li­sot/puo­li­soik­si rin­nas­tet­ta­vat, jot­ka ha­ke­vat yh­des­sä pe­rus­tu­kea

Tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea puo­li­soi­den yh­teis­o­mis­tuk­seen tai kum­mal­le­kin puo­li­sol­le erik­seen. Jos tuki­oi­keu­det ha­e­taan yh­tei­seen omis­tuk­seen, puo­li­soi­den tu­lee yh­des­sä täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mä. Jos tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan vain toi­sen puo­li­son ni­miin, tä­män hen­ki­lön pi­tää olla ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Maa­ta­lous­yh­ty­mä (MTY)

Yh­ty­mä ei voi olla tuki­oi­keuk­sien omis­ta­ja. Tuki­oi­keu­det voi­daan kir­ja­ta yh­ty­män osak­kai­den yh­tei­seen omis­tuk­seen. Jos tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan yh­den osak­kaan ni­miin, tä­män hen­ki­lön pi­tää olla ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Esi­merk­ki 1.
Maa­ta­lous­yh­ty­mä ei voi omis­taa tuki­oi­keuk­sia, mut­ta maa­ta­lous­yh­ty­män jä­se­net voi­vat ryh­mä­nä omis­taa tuki­oi­keuk­sia.

Osa­ke­yh­tiö, kom­man­diit­ti­yh­tiö, avoin yh­tiö tai osuus­kun­ta

Tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea yh­ti­ön ni­mis­sä tai erik­seen kul­le­kin yh­ti­ön tai osuus­kun­nan osak­kaal­le. Suo­si­tel­ta­vaa on, että tuki­oi­keu­det ha­e­taan yh­ti­ön tai osuus­kun­nan ni­miin. Täl­löin yh­ti­ön tai osuus­kun­nan on täy­tet­tä­vä ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­mä. Jos tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan yh­den osak­kaan ni­miin, tä­män hen­ki­lön pi­tää olla ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Ja­ka­ma­ton kuo­lin­pesä, joka ha­kee pe­rus­tu­kea

Tuki­oi­keu­det voi­daan ha­kea kuo­lin­pe­säl­le eli kai­kil­le osak­kail­le yh­teis­o­mis­tuk­seen tai erik­seen kul­le­kin kuo­lin­pe­sän osak­kaal­le. Suo­si­tel­ta­vaa on, että tuki­oi­keu­det ha­e­taan kuo­lin­pe­sän ni­miin. Jos tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan yh­den osak­kaan ni­miin, tä­män hen­ki­lön pi­tää olla ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Kaik­kien hen­ki­löi­den tai oi­keus­hen­ki­löi­den, joi­den omis­tuk­seen tuki­oi­keu­det ha­e­taan, alle­kir­joi­tuk­set on ol­ta­va ha­ke­muk­ses­sa tai val­ta­kir­jat sen liit­tee­nä.

Il­moi­ta pin­ta-alat, joi­den pe­rus­teel­la haet tuki­oi­keuk­sia, myös pää­tuki­haun loh­ko­tie­dois­sa Vipu-pal­ve­lus­sa tai kas­vu­loh­ko­lo­mak­keel­la 102B sekä tar­vit­ta­es­sa pe­rus­loh­ko­lo­mak­keel­la 102A. Hae pe­rus­tu­kea Vipu-pal­ve­lus­sa pää­tuki­haus­sa tai lo­mak­keel­la 101B vii­meis­tään 15.6.2020, jot­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män täyt­ty­mi­nen voi­daan tar­kis­taa.

1.4 Hakuaika kansallisesta varannosta

Tuki­oi­keuk­sien haku kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta päät­tyy 15.6.2020. Haku­pe­rus­tees­ta riip­pu­en tuki­oi­keuk­sia on ha­et­ta­va kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­ta tie­tyn ajan­jak­son si­säl­lä. Tämä aika on mää­ri­tel­ty eri haku­pe­rus­tei­den tar­kem­mis­sa eh­dois­sa.

Jos täy­tät jon­kin haku­pe­rus­teis­ta 3.1–3.6, mut­ta et ole voi­nut ha­kea tuki­oi­keuk­sia mää­rä­tys­sä va­ran­to­haus­sa yli­voi­mai­sen es­teen tai poik­keuk­sel­li­sen olo­suh­teen ta­kia, voi tuki­oi­keu­det ha­kea yli­voi­mai­sen es­teen/poik­keuk­sel­li­sen olo­suh­teen päät­ty­mi­sen jäl­kei­ses­sä va­ran­to­haus­sa alku­pe­räi­sel­lä va­ran­to­pe­rus­teel­la. Yli­voi­mai­set es­teet ja poik­keuk­sel­li­set olo­suh­teet on ker­rot­tu koh­das­sa 3.7.

1.5 Hakulomakkeen täyttäminen ja liitteet

Ha­ke­mus muo­dos­tuu haku­lo­mak­kees­ta (289) ja tar­vit­ta­vis­ta liit­teis­tä. Pe­reh­dy haku­oh­jei­siin huo­lel­li­ses­ti en­nen ha­ke­muk­sen täyt­tä­mis­tä. Täy­tä lo­ma­ke huo­lel­li­ses­ti, jol­loin tur­vaat oi­keu­te­si.  Pa­lau­ta ha­ke­mus liit­tei­neen mää­rä­ai­kaan men­nes­sä. Täy­tä haku­lo­ma­ke kuu­la­kär­ki­ky­näl­lä tai muul­la py­sy­väl­lä ta­val­la ja alle­kir­joi­ta haku­lo­ma­ke.

Mer­kit­se koh­taan 1 Ha­ki­jan tie­dot kaik­kien nii­den ha­ki­joi­den ni­met, osoit­teet ja pu­he­lin­nu­me­rot, joi­den omis­tuk­seen tuki­oi­keuk­sia ha­e­taan. Mer­kit­se li­säk­si koh­taan 1 tila­tun­nus. Jos ti­lal­la ei ole tila­tun­nus­ta, täy­tä myös lo­ma­ke 456 Uu­den maa­ti­lan tie­dot ja val­tuu­tus vil­je­li­jä­tuki­a­si­oin­tiin ja pa­lau­ta se kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Kat­so ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män täyt­ty­mi­sen eh­dot koh­das­ta 1.3 ja tuen­ha­ki­jan perusop­paan lu­vus­ta 4 ja mer­kit­se eh­don täyt­ty­es­sä ras­ti koh­taan Ha­ki­ja täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän mää­ri­tel­män.

Va­lit­se koh­das­ta 2 tuki­oi­keuk­sien va­ran­to­haun pe­rus­te ras­tit­ta­mal­la mil­lä pe­rus­teel­la tuki­oi­keuk­sia haet. Ras­ti­ta haku­lo­mak­keel­ta vain yksi pe­rus­te ja mer­kit­se muut tar­vit­ta­vat tie­dot tar­vit­ta­viin koh­tiin. Jos haet tuki­oi­keuk­sia va­ran­nos­ta use­am­mal­la pe­rus­teel­la, jätä jo­kai­ses­ta pe­rus­tees­ta eril­li­nen lo­ma­ke tar­vit­ta­vi­ne liit­tei­neen.

Mer­kit­se koh­taan 3 Haen koh­dan 2 va­ran­to­pe­rus­teel­la tuki­oi­keuk­sia seu­raa­vien loh­ko­jen pe­rus­teel­la nii­den pe­rus­loh­ko­jen tun­nuk­set (10-nu­me­roi­nen) ko­ko­naan, joi­den pe­rus­teel­la haet tuki­oi­keuk­sia. Jos loh­koil­la ei ole pe­rus­loh­ko­tun­nus­ta, il­moi­ta uusi pe­rus­loh­ko säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa Pe­rus­loh­ko­muu­tok­set -osi­os­sa tai pa­lau­ta kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le pe­rus­loh­ko­jen muu­tos­lo­ma­ke 102C ja tar­vit­ta­vat kar­tat. Käy­tä va­ran­to­ha­ke­muk­sel­la tar­vit­ta­es­sa sa­mo­ja U-loh­ko­tun­nuk­sia kuin Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la 102B.

Mer­kit­se koh­taan 4, kuin­ka mo­nel­le heh­taa­ril­le haet tuki­oi­keuk­sia. Mer­kit­se heh­taa­rit kah­den de­si­maa­lin tark­kuu­del­la.

Mer­kit­se koh­tiin 5 ja 6 haku­pe­rus­teen vaa­ti­mus­ten mu­kai­ses­ti lisä­tie­to­ja tai liit­tei­tä, joil­la voit to­dis­taa, että va­ran­to­pe­rus­teen eh­dot täyt­ty­vät. Mer­kit­se jo­kai­seen liit­tee­seen ha­ki­jan nimi ja tila­tun­nus. Jos olet epä­var­ma mitä liit­tei­tä si­nun tu­lee liit­tää ha­ke­muk­seen, ota aina yh­teys ELY-kes­kuk­seen/Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon ja kysy neu­voa.

Eri haku­pe­rus­tei­siin liit­tyy eri­lai­sia eh­to­ja, joi­den täyt­ty­mi­nen pi­tää to­dis­taa liit­teil­lä. Vaa­dit­ta­vat liit­teet on mai­nit­tu kun­kin haku­pe­rus­teen tar­kem­mis­sa eh­dois­sa.

Alle­kir­joi­ta ja päi­vää jo­kai­nen eril­li­nen ha­ke­mus ja ha­ke­muk­sen sivu erik­seen. Mer­kit­se li­säk­si jo­kai­sen si­vun ylä­reu­naan tila­tun­nus. Mer­kit­se jo­kai­seen liit­tee­seen ha­ki­jan nimi ja tila­tun­nus.

Olet ha­ki­ja­na vas­tuus­sa sii­tä, että haku­lo­mak­keet on täy­tet­ty tar­vit­ta­vin tie­doin, alle­kir­joi­tet­tu ja toi­mi­tet­tu oman alu­een ELY-kes­kuk­seen / Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­toon mää­rä­a­jas­sa.

1.6 Hakemuksen täydentäminen, muuttaminen ja peruminen

Voit täy­den­tää ja/tai muut­taa ha­ke­mus­ta 15.6.2020 asti. Voit täy­den­tää ja/tai muut­taa ha­ke­mus­ta­si myös haku­ajan jäl­keen, mut­ta sil­loin ha­ke­mus kat­so­taan myö­häs­ty­neek­si ja ha­ke­muk­seen so­vel­le­taan myö­häs­ty­mis­sään­tö­jä.

Voit pe­rua osan tai koko ha­ke­muk­sen kir­jal­li­ses­ti mil­loin ta­han­sa en­nen pää­tök­sen­te­koa tai en­nen kuin pai­kan pääl­lä teh­tä­väs­tä tai hal­lin­nol­li­ses­ta val­von­nas­ta on il­moi­tet­tu.

Ha­ke­muk­sen kä­sit­te­li­jä voi pyy­tää täy­den­nys­tä tai lisä­sel­vi­tyk­siä ha­ke­muk­seen. Pyy­de­tyt tie­dot tu­lee jät­tää an­net­tuun mää­rä­ai­kaan men­nes­sä.  Muus­sa ta­pauk­ses­sa ha­ke­mus rat­kais­taan il­man lisä­tie­to­ja.

1.7 Hakemuksen myöhästyminen

Va­ran­to­ha­ke­mus on jä­tet­tä­vä liit­tei­neen 15.6.2020 men­nes­sä. Ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mi­nen ai­heut­taa tuki­me­ne­tyk­siä. Jo­kais­ta myö­häs­ty­nyt­tä työ­päi­vää koh­ti vä­hen­ne­tään va­ran­nos­ta myön­net­ty­jen tuki­oi­keuk­sien pe­rus­teel­la mak­set­ta­vaa pe­rus­tu­kea 3 % ja ha­ki­jan mui­den tuki­oi­keuk­sien pe­rus­teel­la myön­net­tä­vää pe­rus­tu­kea 1 %. Työ­päi­vil­lä tar­koi­te­taan arki­päi­viä maa­nan­tais­ta per­jan­tai­hin. Va­ran­to­ha­ke­mus hy­lä­tään, jos se on myö­häs­sä yli 25 ka­len­te­ri­päi­vää (kaik­ki vii­kon­päi­vät huo­mi­oi­den).

Jos va­ran­to­ha­ke­mus, pe­rus­tuki­ha­ke­mus tai kas­vu­loh­ko­lo­ma­ke 102B pa­lau­te­taan myö­häs­sä, ai­heu­tuu myö­häs­ty­mi­ses­tä me­ne­tyk­siä pe­rus­tu­keen ja va­ran­to­ha­ke­muk­seen. Myö­häs­ty­mis­seu­raa­mus mää­räy­tyy sen mu­kaan, mikä edel­lä mai­ni­tuis­ta on eni­ten myö­häs­sä.

Yli­voi­mai­sen es­teen tai poik­keuk­sel­li­sen olo­suh­teen ta­kia myö­häs­ty­nyt ha­ke­mus voi­daan kä­si­tel­lä ta­kau­tu­vas­ti. Ha­ke­mus kä­si­tel­lään, vaik­ka se oli­si myö­häs­sä yli 25 ka­len­te­ri­päi­vää.  Ha­ke­mus on kui­ten­kin jä­tet­tä­vä 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa sii­tä, kun yli­voi­mai­nen este pois­tuu. Yli­voi­mai­nen este tai poik­keuk­sel­li­nen olo­suh­de tu­lee to­dis­taa asi­an­mu­kai­sin liit­tein.

1.8 Myönnettävien tukioikeuksien määrä ja arvo

Tuki­oi­keuk­sia myön­net­tä­es­sä ote­taan huo­mi­oon vil­je­li­jän omis­tuk­ses­sa ja hal­lin­nas­sa 15.6.2020 ole­van tuki­kel­poi­sen pin­ta-alan li­säk­si vil­je­li­jän omis­tuk­ses­sa ja hal­lin­nas­sa 15.6.2020 ole­vien tuki­oi­keuk­sien mää­rä. Tuki­oi­keuk­sia voi­daan myön­tää vain sil­le osal­le tuki­kel­pois­ta alaa, jol­le vil­je­li­jäl­lä ei ole tuki­oi­keuk­sia. Poik­keuk­se­na ovat tuo­mi­o­is­tui­men pää­tös tai hal­lin­nol­li­nen mää­räys, jol­loin ver­tai­lu tuki­kel­poi­sen pin­ta-alan sekä hal­lin­nas­sa ja omis­tuk­ses­sa ole­vien tuki­oi­keuk­sien vä­lil­lä teh­dään vain sil­loin, jos em. pää­tök­sel­lä ei ole suo­raan mää­ri­tel­ty myön­net­tä­vien heh­taa­rien mää­rää.

Jos tuki­oi­keuk­sia on ha­et­tu use­am­mal­la eri haku­pe­rus­teel­la, mut­ta ha­et­ta­vat pin­ta-alat/loh­kot ovat sa­mat, voi­daan tuki­oi­keuk­sia myön­tää vain kor­keim­man tuki­oi­keus­mää­rän an­ta­van haku­pe­rus­teen pe­rus­teel­la. Tuki­oi­keuk­sia ei kui­ten­kaan kos­kaan voi­da myön­tää enem­pää kuin mitä on ha­et­tu.

Pai­kan pääl­lä teh­ty pin­ta-ala­val­von­ta voi vai­kut­taa myön­net­tä­vien tuki­oi­keuk­sien mää­rään esim. sil­loin, kun va­ran­to­haun pe­rus­tee­na ole­vat loh­kot to­de­taan val­von­nas­sa ha­et­tua alaa pie­nem­mik­si.

Tuki­oi­keu­den arvo on vuon­na 2020 AB-alu­eel­la 124,39 €/ha ja C-alu­eel­la 108,14 €/ha. Tuki­oi­keuk­sien ar­vot muut­tu­vat ar­vi­oi­duis­ta ar­vois­ta vie­lä jon­kin ver­ran vuo­del­le 2020, kos­ka tuki­oi­keuk­sien alu­eel­li­nen suh­de täs­mäy­te­tään va­ran­nos­ta myön­tö­jen jäl­keen.

Tuki­oi­keuk­sien myön­tä­mis­tä voi­daan ra­joit­taa, jos ha­et­ta­va mää­rä ylit­tää kan­sal­li­sen va­ran­non mää­rän. Täl­löin tuki­oi­keuk­sia myön­ne­tään etu­sija­jär­jes­tyk­sen mu­kaan, jos­ta on sää­det­ty val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sel­la pe­rus­tuki­jär­jes­tel­män kan­sal­li­sen va­ran­non käy­tös­tä (59/2015).

 1.9 Päätös ja oikaisun pyytäminen

Tuki­oi­keu­det kat­so­taan myön­ne­tyk­si 15.6. haku­vuon­na. ELY-kes­kus tai Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­to an­taa ha­ke­muk­ses­ta oi­kai­su­vaa­ti­mus­kel­poi­sen pää­tök­sen. Pää­tök­seen voi ha­kea oi­kai­sua pää­tök­sen teh­nees­tä ELY-kes­kuk­ses­ta tai Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­tos­ta.

Tuki­oi­keuk­sia ei myön­ne­tä, jos ha­ki­ja on kei­no­te­koi­ses­ti luo­nut tuki­oi­keuk­sien saa­mi­seen vaa­di­tut edel­ly­tyk­set. Myön­net­ty­jä tuki­oi­keuk­sia voi­daan myö­hem­min vie­dä kan­sal­li­seen va­ran­toon, jos to­de­taan, että ne on alun pe­rin pe­rus­teet­to­mas­ti myön­net­ty. Li­säk­si pe­rus­teet­to­mas­ti myön­net­ty­jen tuki­oi­keuk­sien pe­rus­teel­la mak­se­tut tuet pe­ri­tään ta­kai­sin.

Tuki­oi­keuk­sien haku kan­sal­li­ses­ta va­ran­nos­taHaku­eh­dot ja -oh­jeet vuon­na 2020