1.1. Ansökningsblanketten, mottagaren av ansökan och sista inlämningsdag
för ansökan
Ansök om stödrättigheter ur den nationella reserven på blankett 289. Lämna in ansökan till den närings-, trafik- och miljöcentral (NTM-central) inom vars område gårdens driftscentrum ligger. Om gården inte har något driftscentrum ska ansökan lämnas in till den NTM-central inom vars område merparten av åkrarna ligger. På Åland lämnas ansökan in till Statens ämbetsverk på Åland.
Lämna in ansökan med tillhörande bilagor senast 15.6.2020. Ansökningsblanketten kan skrivas ut på adressen livsmedelsverket.fi/jordbrukarblanketter.
En ansökan som har skickats per post och som är adresserad till den behöriga NTM-centralen eller till Statens ämbetsverk på Åland har lämnats in i tid om den är poststämplad den sista ansökningsdagen.
1.2. Arealens stödberättigande och innehav
Du kan under vissa förutsättningar ansöka om stödrättigheter ur den nationella reserven. Ett grundläggande villkor är att den areal på basis av vilken stödrättigheter söks är stödberättigande åtminstone under tiden 1.1–31.12.2020. Undantag från kravet på att arealen ska vara stödberättigande hela kalenderåret kan göras bara med hänvisning till ett oöverstigligt hinder (force majeure) eller en exceptionell omständighet.
Stödberättigande areal för grundstöd är all jordbruksmark, dvs. åkrar, permanenta grödor samt permanenta gräsmarker och permanenta betesmarker. De arealer som berättigar till grundstöd och som betalas stöd fastställs via en växtkod. Mer information om stödberättigande areal finns i ansökningsguiden (stöden i den samlade stödansökan, kapitlet om grundstöd).
Den areal som ligger till grund för ansökan om stödrättigheter ska senast 15.6.2020 besittas av den som ansöker om stödrättigheterna. Med besittning av stödberättigande areal avses ägande eller arrendering av mark. Ägandet ska bevisas med ett köpebrev eller något annat motsvarande dokument. Arrendeavtalet kan vara antingen skriftligt eller muntligt. En skriftlig utredning om förekomsten av ett muntligt arrendeavtal ska fogas till ansökan.
1.3. Krav på sökanden samt anmälan av arealerna
Den som ansöker om stödrättigheter ska vara aktiv jordbrukare. Aktiva jordbrukare preciseras i kapitel 4 i basguiden till stödansökan. Du måste även ansöka om grundstöd för att uppfylla definitionen för en aktiv jordbrukare. Stödrättigheterna kan beviljas till en fysisk person, en grupp fysiska personer, en juridisk person eller en grupp juridiska personer, om den sökande uppfyller definitionen för en aktiv jordbrukare.
Ensam fysisk person
När den som ansöker om stöd är en fysisk person och uppfyller definitionen för en aktiv jordbrukare kan man bevilja stödrättigheter i personens ägo och/eller innehav.
Äkta makar/med makar jämförbara, som ansöker om grundstöd tillsammans
Stödrättigheter kan sökas för makarnas samägande eller till vardera maken/makan/partnern separat. Om stödrättigheter ansöks för samägande ska makarna tillsammans uppfylla definitionen av aktiv jordbrukare. Om stödrättigheter söks i bara den ena makens/makans/partnerns namn ska denna person vara en aktiv jordbrukare.
Jordbrukssammanslutning
En sammanslutning kan inte vara ägare till stödrättigheter. Stödrättigheterna kan registreras som sammanslutningens delägares gemensamma egendom. Om stödrättigheter ansöks i en delägares namn ska denna person vara en aktiv jordbrukare.
Exempel 1
En jordbrukssammanslutning kan inte äga stödrättigheter, men medlemmarna i sammanslutningen kan som grupp äga stödrättigheter.
Aktiebolag, kommanditbolag, öppet bolag eller andelslag
Stödrättigheter kan ansökas i ett bolags namn eller till var och en av delägarna i ett bolag eller ett andelslag separat. Det är rekommendabelt att stödrättigheterna ansöks i bolagets eller andelslagets namn. Då ska bolaget eller andelslaget uppfylla definitionen för en aktiv jordbrukare. Om stödrättigheter ansöks i en delägares namn ska denna person vara en aktiv jordbrukare.
Oskiftat dödsbo, som ansöker om grundstöd
Stödrättigheter kan sökas till ett dödsbo, dvs. till samägande av alla delägare eller till varje delägare i dödsboet separat. Det är rekommendabelt att stödrättigheterna söks i dödsboets namn. Om stödrättigheter söks i en delägares namn ska denna person vara en aktiv jordbrukare.
När det gäller alla personer eller juridiska personer som önskas bli ägare till stödrättigheter ska deras underskrifter eller fullmakter ingå i ansökan eller fogas till den.
Uppge de arealer på basis av vilka du ansöker om stödrättigheter, även i skiftesuppgifterna i huvudstödansökan i Viputjänsten eller på jordbruksskiftesblanketten 102B samt vid behöv på basskiftesblanketten 102A. Ansök om grundstöd i Viputjänsten vid den samlade stödansökan eller på blankett 101B senast 15.6.2020, så att det kan kontrolleras att definitionen för aktiv jordbrukare uppfylls
1.4. Ansökningstid för stödrättigheter ur den nationella reserven
Ansökan om stödrättigheter ur den nationella reserven löper ut 15.6.2020. Oberoende av vilken grunden för ansökan är ska stödrättigheter sökas ur reserven inom en viss tid. Denna tid fastställs i de närmare villkor som anges i samband med respektive ansökningsgrund.
Om någon av ansökningsgrunderna 3.1–3.6 uppfylls för din del, men du på grund av ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet inte har kunnat ansöka om stödrättigheter under rätt ansökningsomgång, kan stödrättigheter sökas i den ansökningsomgång som följer efter det att det oöverstigliga hindret/den exceptionella omständigheten har upphört. Mer om oöverstigliga hinder och exceptionella omständigheter berättas det i punkt 3.7.
1.5. Ifyllning av ansökningsblanketten och bilagor
Ansökan består av ansökningsblanketten (289) och de bilagor som behövs. Läs noga igenom ansökningsanvisningarna innan du fyller i ansökan. Fyll sedan i blanketten omsorgsfullt, så tryggar du dina rättigheter. Lämna in ansökan med tillhörande bilagor inom utsatt tid. Fyll i ansökningsblanketten med kulspetspenna eller på annat bestående sätt och underteckna ansökningsblanketten.
Anteckna i punkt 1 ”Uppgifter om sökanden” namnen på samt adresserna och telefonnumren till alla sökande som önskas bli ägare till de stödrättigheter som söks. Anteckna också lägenhetssignumet i punkt 1. Om lägenheten saknar lägenhetssignum ska du fylla i blankett 456 och lämna in den till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Se definitionen på aktiva jordbrukare i punkt 1.3 och i kapitel 4 i basguiden till stödansökan och kryssa i punkten ”Den sökande uppfyller definitionen för en aktiv jordbrukare” då villkoret uppfylls.
Kryssa i punkt 2 ”Grund för ansökan om stödrättigheter ur reserven” för den grund på basis av vilken du ansöker om stödrättigheter. Kryssa för en enda ansökningsgrund och skriv in övriga uppgifter som behövs i punkten. Om du ansöker om stödrättigheter ur reserven på flera grunder ska du lämna in en separat blankett jämte bilagor för varje grund.
Skriv i punkt 3 ”På basis av grunden i punkt 2 ansöker jag om stödrättigheter på grundval av följande skiften” hela signumet (10 siffror) för varje basskifte på basis av vilket du ansöker om stödrättigheter. Om skiftena inte har något basskiftessignum ska du anmäla ett nytt basskifte elektroniskt i Viputjänsten i delen Basskiftesändringar, eller lämna in ändringsblanketten för basskiften 102C och de kartor som behövs till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Använd vid behov samma U-skiftessignum på denna ansökningsblankett som i Viputjänsten eller på blankett 102B.
Skriv i punkt 4 hur många hektar du ansöker om stödrättigheter för. Skriv antalet hektar med två decimalers noggrannhet.
Skriv i punkterna 5 och 6 i enlighet med kraven för respektive ansökningsgrund tilläggsuppgifter eller bilagor med vars hjälp du kan styrka att villkoren för ansökningsgrunden uppfylls. Skriv sökandens namn och lägenhetssignum på varje bilaga. Om du är osäker på vilka bilagor du ska foga till ansökan, kontakta alltid NTM-centralen/Statens ämbetsverk på Åland och fråga råd.
De olika ansökningsgrunderna är förknippade med olika villkor och det gäller att med hjälp av bilagor bevisa att villkoren uppfylls. De bilagor som krävs nämns bland de närmare villkoren för respektive ansökningsgrund.
Underteckna och datera varje ansökan och varje sida för sig. Skriv dessutom lägenhetssignumet högst upp på varje sida. Skriv sökandens namn och lägenhetssignum på varje bilaga.
I egenskap av sökande är du ansvarig för att ansökningsblanketterna har fyllts i med de uppgifter som behövs samt undertecknats och lämnats in inom utsatt tid till NTM-centralen för ditt område/Statens ämbetsverk på Åland.
1.6. Komplettering, ändring och återtagande av ansökan
Du kan komplettera och/eller ändra ansökan fram till 15.6.2020. Du kan komplettera och/eller ändra din ansökan också efter ansökningstiden, men då anses ansökan vara försenad och förseningsreglerna tillämpas på den.
Du kan återta en del av eller hela ansökan skriftligen när som helst innan beslut har fattats eller innan det har meddelats om en kontroll på plats eller administrativ kontroll.
Den som handlägger ansökan kan be den sökande om komplettering eller närmare utredningar beträffande ansökan. De begärda uppgifterna bör lämnas in inom utsatt tid. I annat fall avgörs ansökan utan dem.
1.7. Försenad ansökan
Ansökan om tilldelning ur reserven och tillhörande bilagor ska lämnas in senast 15.6.2020. Om ansökan om tilldelning ur reserven försenas minskas grundstödet. Det gårdsstöd som ska betalas på basis av stödrättigheter som beviljats ur reserven minskas med 3 % för varje försenad arbetsdag, och det stöd som beviljas på basis av sökandens övriga stödrättigheter minskas med 1 % för varje försenad arbetsdag. Med arbetsdag avses vardagar från måndag till fredag. Ansökan om tilldelning ur reserven avslås, om den försenas över 25 kalenderdagar (alla veckodagar inberäknade).
Om ansökan om tilldelning ur reserven, ansökan om grundstöd eller jordbruksskiftesblankett 102B lämnas in för sent, leder förseningen till minskningar av grundstödet och ansökan om tilldelning ur reserven. Förseningspåföljden bestäms i enlighet med vilket av de ovan nämnda dokumenten som är mest försenat.
En ansökan som har försenats på grund av ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet kan handläggas retroaktivt. Ansökan handläggs även om den försenats mer än 25 kalenderdagar. Ansökan måste dock lämnas in inom 15 arbetsdagar från det att det oöverstigliga hindret eller den exceptionella omständigheten har upphört. Bevis för ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet måste framläggas i form av lämpliga bilagor.
1.8. Antalet stödrättigheter som beviljas och deras värde
När stödrättigheter beviljas beaktas dels den stödberättigande areal som är i jordbrukarens ägo och besittning 15.6.2020, dels antalet stödrättigheter som är i jordbrukarens ägo och besittning 15.6.2020. Stödrättigheter kan beviljas bara för den del av den stödberättigande arealen som jordbrukaren inte har stödrättigheter för. Ett undantag utgörs av domstolsbeslut eller administrativ bestämmelse. Det innebär att jämförelsen mellan stödberättigande areal och stödrättigheter som är i sökandens besittning och ägo endast görs bara om det genom beslutet i fråga inte har bestämts direkt för hur många hektar stödrättigheter ska beviljas.
Om stödrättigheter har sökts på flera olika ansökningsgrunder men de arealer/skiften som ansökan gäller är desamma, kan stödrättigheter beviljas på basis av den ansökningsgrund som medför det största antalet stödrättigheter. Det är dock aldrig möjligt att bevilja fler stödrättigheter än vad som har sökts.
En arealövervakning på plats kan inverka på antalet stödrättigheter som beviljas, t.ex. när det vid övervakningen konstateras att de skiften som ligger till grund för ansökan om tilldelning ur reserven är mindre än den areal som sökts.
Värdet av en stödrättighet år 2020 är 124,39 €/ha i AB-regionen och 108,14 €/ha i C-regionen. Stödrättigheternas värden ändras ännu en aning till år 2020 jämfört med de uppskattade värdena, eftersom det regionala förhållandet mellan stödrättigheterna avstäms efter beviljandet ur reserven.
Beviljandet av stödrättigheter kan begränsas, om den mängd som söks överskrider den nationella reserven. I så fall beviljas stödrättigheter i enlighet med en företrädesordning som fastställts genom statsrådets förordning om användning av den nationella reserven inom systemet med grundstöd (59/2015).
1.9. Beslut och begäran om omprövning
Stödrättigheterna anses ha beviljats 15.6 under ansökningsåret. Med anledning av ansökan meddelar NTM-centralen eller Statens ämbetsverk på Åland ett beslut i vilket omprövning får begäras. Omprövning av beslutet kan sökas hos den NTM-central som fattat beslutet eller hos Statens ämbetsverk på Åland.
Stödrättigheter beviljas inte, om sökanden på artificiell väg har skapat förutsättningar som krävs för erhållandet av stödrättigheter. Om det konstateras att stödrättigheter ursprungligen har beviljats utan grund, kan dessa beviljade stödrättigheter senare dras in till den nationella reserven. Dessutom återkrävs stöd som utan grund har betalats ut på basis av de beviljade stödrättigheterna.
Ansökan om stödsrättigheter ur den nationella reservenVillkor och anvisningar för ansökan 2020