1 Ansökan

1.1. Ansökningsblanketten, mottagaren av ansökan och sista inlämningsdag
för ansökan

An­sök om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven på blan­kett 289. Läm­na in an­sö­kan till den nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tral (NTM-cen­tral) inom vars om­rå­de går­dens drift­scen­trum lig­ger.   Om går­den inte har nå­got drift­scen­trum ska an­sö­kan läm­nas in till den NTM-cen­tral inom vars om­rå­de mer­par­ten av åk­rar­na lig­ger. På Åland läm­nas an­sö­kan in till Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

Läm­na in an­sö­kan med till­hö­ran­de bi­la­gor se­nast 15.6.2020. An­sök­nings­blan­ket­ten kan skri­vas ut på ad­res­sen livs­me­dels­ver­ket.fi/jord­bru­kar­blan­ket­ter.

En an­sö­kan som har skick­ats per post och som är ad­res­se­rad till den be­hö­ri­ga NTM-cen­tra­len el­ler till Sta­tens äm­bets­verk på Åland har läm­nats in i tid om den är post­stämp­lad den sis­ta an­sök­nings­da­gen.

1.2. Arealens stödberättigande och innehav

Du kan un­der vis­sa för­ut­sätt­ning­ar an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven. Ett grund­läg­gan­de vill­kor är att den are­al på ba­sis av vil­ken stöd­rät­tig­he­ter söks är stöd­be­rät­ti­gan­de åt­min­sto­ne un­der ti­den 1.1–31.12.2020. Un­dan­tag från kra­vet på att are­a­len ska vara stöd­be­rät­ti­gan­de hela ka­len­der­året kan gö­ras bara med hän­vis­ning till ett oöver­stig­ligt hin­der (for­ce ma­jeu­re) el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het.

Stöd­be­rät­ti­gan­de are­al för grund­stöd är all jord­bruks­mark, dvs. åk­rar, per­ma­nen­ta grö­dor samt per­ma­nen­ta gräs­mar­ker och per­ma­nen­ta be­tes­mar­ker. De are­a­ler som be­rät­ti­gar till grund­stöd och som be­ta­las stöd fast­ställs via en växt­kod. Mer in­for­ma­tion om stöd­be­rät­ti­gan­de are­al finns i an­sök­nings­gui­den (stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan, ka­pit­let om grund­stöd).

Den are­al som lig­ger till grund för an­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ska se­nast 15.6.2020 be­sit­tas av den som an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter­na. Med be­sitt­ning av stöd­be­rät­ti­gan­de are­al av­ses ägan­de el­ler ar­ren­de­ring av mark. Ägan­det ska be­vi­sas med ett kö­pe­brev el­ler nå­got an­nat mot­sva­ran­de do­ku­ment.  Ar­ren­de­av­ta­let kan vara an­ting­en skrift­ligt el­ler munt­ligt. En skrift­lig ut­red­ning om fö­re­koms­ten av ett munt­ligt ar­ren­de­av­tal ska fo­gas till an­sö­kan.

1.3. Krav på sökanden samt anmälan av arealerna

Den som an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter ska vara ak­tiv jord­bru­ka­re. Ak­ti­va jord­bru­ka­re pre­ci­se­ras i ka­pi­tel 4 i bas­gui­den till stö­dan­sö­kan. Du mås­te även an­sö­ka om grund­stöd för att upp­fyl­la de­fi­ni­tio­nen för en ak­tiv jord­bru­ka­re. Stöd­rät­tig­he­ter­na kan be­vil­jas till en fy­sisk per­son, en grupp fy­sis­ka per­so­ner, en ju­ri­disk per­son el­ler en grupp ju­ri­dis­ka per­so­ner, om den sö­kan­de upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen för en ak­tiv jord­bru­ka­re.

En­sam fy­sisk per­son

När den som an­sö­ker om stöd är en fy­sisk per­son och upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen för en ak­tiv jord­bru­ka­re kan man be­vil­ja stöd­rät­tig­he­ter i per­so­nens ägo och/el­ler in­ne­hav.

Äk­ta ma­kar/med ma­kar jäm­för­ba­ra, som an­sö­ker om grund­stöd till­sam­mans

Stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas för ma­kar­nas sam­ägan­de el­ler till var­de­ra ma­ken/ma­kan/part­nern se­pa­rat. Om stöd­rät­tig­he­ter an­söks för sam­ägan­de ska ma­kar­na till­sam­mans upp­fyl­la de­fi­ni­tio­nen av ak­tiv jord­bru­ka­re. Om stöd­rät­tig­he­ter söks i bara den ena ma­kens/ma­kans/part­nerns namn ska den­na per­son vara en ak­tiv jord­bru­ka­re.

Jord­bruks­sam­man­slut­ning

En sam­man­slut­ning kan inte vara äga­re till stöd­rät­tig­he­ter. Stöd­rät­tig­he­ter­na kan re­gi­stre­ras som sam­man­slut­ning­ens del­äga­res ge­men­sam­ma egen­dom. Om stöd­rät­tig­he­ter an­söks i en del­äga­res namn ska den­na per­son vara en ak­tiv jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 1
En jord­bruks­sam­man­slut­ning kan inte äga stöd­rät­tig­he­ter, men med­lem­mar­na i sam­man­slut­ning­en kan som grupp äga stöd­rät­tig­he­ter.

Ak­tie­bo­lag, kom­man­dit­bo­lag, öp­pet bo­lag el­ler an­delslag

Stöd­rät­tig­he­ter kan an­sö­kas i ett bo­lags namn el­ler till var och en av del­ägar­na i ett bo­lag el­ler ett an­delslag se­pa­rat. Det är re­kom­men­da­belt att stöd­rät­tig­he­ter­na an­söks i bo­la­gets el­ler an­delsla­gets namn. Då ska bo­la­get el­ler an­delsla­get upp­fyl­la de­fi­ni­tio­nen för en ak­tiv jord­bru­ka­re. Om stöd­rät­tig­he­ter an­söks i en del­äga­res namn ska den­na per­son vara en ak­tiv jord­bru­ka­re.

Oskif­tat döds­bo, som an­sö­ker om grund­stöd

Stöd­rät­tig­he­ter kan sö­kas till ett döds­bo, dvs. till sam­ägan­de av alla del­äga­re el­ler till var­je del­äga­re i döds­bo­et se­pa­rat. Det är re­kom­men­da­belt att stöd­rät­tig­he­ter­na söks i döds­bo­ets namn. Om stöd­rät­tig­he­ter söks i en del­äga­res namn ska den­na per­son vara en ak­tiv jord­bru­ka­re.

När det gäl­ler alla per­so­ner el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner som öns­kas bli äga­re till stöd­rät­tig­he­ter ska de­ras un­der­skrif­ter el­ler full­mak­ter in­gå i an­sö­kan el­ler fo­gas till den.

Upp­ge de are­a­ler på ba­sis av vil­ka du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter, även i skif­te­s­upp­gif­ter­na i hu­vud­stö­dan­sö­kan i Vi­put­jäns­ten el­ler på jord­bruks­skif­tes­blan­ket­ten 102B samt vid be­höv på bas­skif­tes­blan­ket­ten 102A. An­sök om grund­stöd i Vi­put­jäns­ten vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan el­ler på blan­kett 101B se­nast 15.6.2020, så att det kan kon­trol­le­ras att de­fi­ni­tio­nen för ak­tiv jord­bru­ka­re upp­fylls

1.4. Ansökningstid för stödrättigheter ur den nationella reserven

An­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­ven lö­per ut 15.6.2020. Obe­ro­en­de av vil­ken grun­den för an­sö­kan är ska stöd­rät­tig­he­ter sö­kas ur re­ser­ven inom en viss tid. Den­na tid fast­ställs i de när­ma­re vill­kor som an­ges i sam­band med re­spek­ti­ve an­sök­nings­grund.

Om nå­gon av an­sök­nings­grun­der­na 3.1–3.6 upp­fylls för din del, men du på grund av ett oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het inte har kun­nat an­sö­ka om stöd­rät­tig­he­ter un­der rätt an­sök­nings­om­gång, kan stöd­rät­tig­he­ter sö­kas i den an­sök­nings­om­gång som föl­jer ef­ter det att det oöver­stig­li­ga hind­ret/den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten har upp­hört. Mer om oöver­stig­li­ga hin­der och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter be­rät­tas det i punkt 3.7.

1.5. Ifyllning av ansökningsblanketten och bilagor

An­sö­kan be­står av an­sök­nings­blan­ket­ten (289) och de bi­la­gor som be­hövs.  Läs noga ige­nom an­sök­nings­an­vis­ning­ar­na in­nan du fyl­ler i an­sö­kan. Fyll se­dan i blan­ket­ten om­sorgs­fullt, så tryg­gar du dina rät­tig­he­ter.  Läm­na in an­sö­kan med till­hö­ran­de bi­la­gor inom ut­satt tid.  Fyll i an­sök­nings­blan­ket­ten med kul­spets­pen­na el­ler på an­nat be­stå­en­de sätt och un­der­teck­na an­sök­nings­blan­ket­ten.

An­teck­na i punkt 1 ”Upp­gif­ter om sö­kan­den” nam­nen på samt ad­res­ser­na och te­le­fon­num­ren till alla sö­kan­de som öns­kas bli äga­re till de stöd­rät­tig­he­ter som söks. An­teck­na ock­så lä­gen­hets­sig­nu­met i punkt 1. Om lä­gen­he­ten sak­nar lä­gen­hets­sig­num ska du fyl­la i blan­kett 456 och läm­na in den till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Se de­fi­ni­tio­nen på ak­ti­va jord­bru­ka­re i punkt 1.3 och i ka­pi­tel 4 i bas­gui­den till stö­dan­sö­kan och krys­sa i punk­ten ”Den sö­kan­de upp­fyl­ler de­fi­ni­tio­nen för en ak­tiv jord­bru­ka­re” då vill­ko­ret upp­fylls.

Krys­sa i punkt 2 ”Grund för an­sö­kan om stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven” för den grund på ba­sis av vil­ken du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter. Krys­sa för en enda an­sök­nings­grund och skriv in öv­ri­ga upp­gif­ter som be­hövs i punk­ten. Om du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter ur re­ser­ven på fle­ra grun­der ska du läm­na in en se­pa­rat blan­kett jäm­te bi­la­gor för var­je grund.

Skriv i punkt 3 ”På ba­sis av grun­den i punkt 2 an­sö­ker jag om stöd­rät­tig­he­ter på grund­val av föl­jan­de skif­ten” hela sig­nu­met (10 siff­ror) för var­je bas­skif­te på ba­sis av vil­ket du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter. Om skif­te­na inte har nå­got bas­skif­tes­sig­num ska du an­mä­la ett nytt bas­skif­te el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten i de­len Bas­skif­te­s­änd­ring­ar, el­ler läm­na in änd­rings­blan­ket­ten för bas­skif­ten 102C och de kar­tor som be­hövs till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.  An­vänd vid be­hov sam­ma U-skif­tes­sig­num på den­na an­sök­nings­blan­kett som i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 102B.

Skriv i punkt 4 hur många hek­tar du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter för. Skriv an­ta­let hek­tar med två de­ci­ma­lers nog­grann­het.

Skriv i punk­ter­na 5 och 6 i en­lig­het med kra­ven för re­spek­ti­ve an­sök­nings­grund tilläggs­upp­gif­ter el­ler bi­la­gor med vars hjälp du kan styr­ka att vill­ko­ren för an­sök­nings­grun­den upp­fylls.  Skriv sö­kan­dens namn och lä­gen­hets­sig­num på var­je bi­la­ga. Om du är osä­ker på vil­ka bi­la­gor du ska foga till an­sö­kan, kon­tak­ta all­tid NTM-cen­tra­len/Sta­tens äm­bets­verk på Åland och frå­ga råd.

De oli­ka an­sök­nings­grun­der­na är för­knip­pa­de med oli­ka vill­kor och det gäl­ler att med hjälp av bi­la­gor be­vi­sa att vill­ko­ren upp­fylls. De bi­la­gor som krävs nämns bland de när­ma­re vill­ko­ren för re­spek­ti­ve an­sök­nings­grund.

Un­der­teck­na och da­te­ra var­je an­sö­kan och var­je sida för sig. Skriv dess­utom lä­gen­hets­sig­nu­met högst upp på var­je sida. Skriv sö­kan­dens namn och lä­gen­hets­sig­num på var­je bi­la­ga.

I egen­skap av sö­kan­de är du an­sva­rig för att an­sök­nings­blan­ket­ter­na har fyllts i med de upp­gif­ter som be­hövs samt un­der­teck­nats och läm­nats in inom ut­satt tid till NTM-cen­tra­len för ditt om­rå­de/Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

1.6. Komplettering, ändring och återtagande av ansökan

Du kan kom­plet­te­ra och/el­ler änd­ra an­sö­kan fram till 15.6.2020. Du kan kom­plet­te­ra och/el­ler änd­ra din an­sö­kan ock­så ef­ter an­sök­nings­ti­den, men då an­ses an­sö­kan vara för­se­nad och för­se­nings­reg­ler­na tilläm­pas på den.

Du kan åter­ta en del av el­ler hela an­sö­kan skrift­li­gen när som helst in­nan be­slut har fat­tats el­ler in­nan det har med­de­lats om en kon­troll på plats el­ler ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll.

Den som hand­läg­ger an­sö­kan kan be den sö­kan­de om kom­plet­te­ring el­ler när­ma­re ut­red­ning­ar be­träf­fan­de an­sö­kan. De be­gär­da upp­gif­ter­na bör läm­nas in inom ut­satt tid.  I an­nat fall av­görs an­sö­kan utan dem.

1.7. Försenad ansökan

An­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven och till­hö­ran­de bi­la­gor ska läm­nas in se­nast 15.6.2020. Om an­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven för­se­nas mins­kas grund­stö­det. Det gårds­stöd som ska be­ta­las på ba­sis av stöd­rät­tig­he­ter som be­vil­jats ur re­ser­ven mins­kas med 3 % för var­je för­se­nad ar­bets­dag, och det stöd som be­vil­jas på ba­sis av sö­kan­dens öv­ri­ga stöd­rät­tig­he­ter mins­kas med 1 % för var­je för­se­nad ar­bets­dag. Med ar­bets­dag av­ses var­da­gar från mån­dag till fre­dag. An­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven av­slås, om den för­se­nas över 25 ka­len­der­da­gar (alla vecko­da­gar in­be­räk­na­de).

Om an­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven, an­sö­kan om grund­stöd el­ler jord­bruks­skif­tes­blan­kett 102B läm­nas in för sent, le­der för­se­ning­en till minsk­ning­ar av grund­stö­det och an­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven. För­se­ning­s­på­följ­den be­stäms i en­lig­het med vil­ket av de ovan nämn­da do­ku­men­ten som är mest för­se­nat.

En an­sö­kan som har för­se­nats på grund av ett oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het kan hand­läg­gas ret­ro­ak­tivt. An­sö­kan hand­läggs även om den för­se­nats mer än 25 ka­len­der­da­gar.  An­sö­kan mås­te dock läm­nas in inom 15 ar­bets­da­gar från det att det oöver­stig­li­ga hind­ret el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten har upp­hört. Be­vis för ett oöver­stig­ligt hin­der el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het mås­te fram­läg­gas i form av lämp­li­ga bi­la­gor.

1.8. Antalet stödrättigheter som beviljas och deras värde

När stöd­rät­tig­he­ter be­vil­jas be­ak­tas dels den stöd­be­rät­ti­gan­de are­al som är i jord­bru­ka­rens ägo och be­sitt­ning 15.6.2020, dels an­ta­let stöd­rät­tig­he­ter som är i jord­bru­ka­rens ägo och be­sitt­ning 15.6.2020. Stöd­rät­tig­he­ter kan be­vil­jas bara för den del av den stöd­be­rät­ti­gan­de are­a­len som jord­bru­ka­ren inte har stöd­rät­tig­he­ter för. Ett un­dan­tag ut­görs av dom­stols­be­slut el­ler ad­mi­ni­stra­tiv be­stäm­mel­se. Det in­ne­bär att jäm­fö­rel­sen mel­lan stöd­be­rät­ti­gan­de are­al och stöd­rät­tig­he­ter som är i sö­kan­dens be­sitt­ning och ägo en­dast görs bara om det ge­nom be­slu­tet i frå­ga inte har be­stämts di­rekt för hur många hek­tar stöd­rät­tig­he­ter ska be­vil­jas.

Om stöd­rät­tig­he­ter har sökts på fle­ra oli­ka an­sök­nings­grun­der men de are­a­ler/skif­ten som an­sö­kan gäl­ler är de­sam­ma, kan stöd­rät­tig­he­ter be­vil­jas på ba­sis av den an­sök­nings­grund som med­för det störs­ta an­ta­let stöd­rät­tig­he­ter. Det är dock ald­rig möj­ligt att be­vil­ja fler stöd­rät­tig­he­ter än vad som har sökts.

En are­al­över­vak­ning på plats kan in­ver­ka på an­ta­let stöd­rät­tig­he­ter som be­vil­jas, t.ex. när det vid över­vak­ning­en kon­sta­te­ras att de skif­ten som lig­ger till grund för an­sö­kan om till­del­ning ur re­ser­ven är mind­re än den are­al som sökts.

Vär­det av en stöd­rät­tig­het år 2020 är 124,39 €/ha i AB-re­gi­o­nen och 108,14 €/ha i C-re­gi­o­nen. Stöd­rät­tig­he­ter­nas vär­den änd­ras än­nu en aning till år 2020 jäm­fört med de upp­skat­ta­de vär­de­na, ef­ter­som det re­gi­o­na­la för­hål­lan­det mel­lan stöd­rät­tig­he­ter­na av­stäms ef­ter be­vil­jan­det ur re­ser­ven.

Be­vil­jan­det av stöd­rät­tig­he­ter kan be­grän­sas, om den mängd som söks över­skri­der den na­tio­nel­la re­ser­ven. I så fall be­vil­jas stöd­rät­tig­he­ter i en­lig­het med en fö­re­trä­des­ord­ning som fast­ställts ge­nom stats­rå­dets för­ord­ning om an­vänd­ning av den na­tio­nel­la re­ser­ven inom sys­te­met med grund­stöd (59/2015).

1.9. Beslut och begäran om omprövning

Stöd­rät­tig­he­ter­na an­ses ha be­vil­jats 15.6 un­der an­sök­nings­året. Med an­led­ning av an­sö­kan med­de­lar NTM-cen­tra­len el­ler Sta­tens äm­bets­verk på Åland ett be­slut i vil­ket om­pröv­ning får be­gä­ras. Om­pröv­ning av be­slu­tet kan sö­kas hos den NTM-cen­tral som fat­tat be­slu­tet el­ler hos Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

Stöd­rät­tig­he­ter be­vil­jas inte, om sö­kan­den på ar­ti­fi­ci­ell väg har ska­pat för­ut­sätt­ning­ar som krävs för er­hål­lan­det av stöd­rät­tig­he­ter. Om det kon­sta­te­ras att stöd­rät­tig­he­ter ur­sprung­li­gen har be­vil­jats utan grund, kan des­sa be­vil­ja­de stöd­rät­tig­he­ter se­na­re dras in till den na­tio­nel­la re­ser­ven. Dess­utom åter­krävs stöd som utan grund har be­ta­lats ut på ba­sis av de be­vil­ja­de stöd­rät­tig­he­ter­na.

An­sö­kan om stöds­rät­tig­he­ter ur den na­tio­nel­la re­ser­venVill­kor och an­vis­ning­ar för an­sö­kan 2020