Ansök om stöd

Stöd som ansöks

I an­sök­nings­gui­den finns det när­ma­re be­skri­vit om an­sö­kan om stö­den och de­ras vill­kor i punk­ten An­sö­kan om stöd

På mel­lan­bla­det Stöd som an­söks  väljs först stöd­sö­kan­den. I rull­garns­me­nyn finns går­dens del­ak­ti­ga lis­ta­de.

Om stöd­sö­kan­den är ett sam­fund (t.ex döds­bo,  lant­bruks­sam­man­slut­ning el­ler ak­tie­bo­lag), skall du väl­ja från går­dens del­ak­ti­ga en per­son, som är över 18 år. Den­na ål­ders­gräns är ett vill­kor i na­tio­nel­la och EU:s del­fi­na­si­e­ra­de stöd. I na­tio­nel­la stö­den skall den­na per­son själv be­dri­va jord- el­ler träd­gårds­od­ling. Om som stöd­sö­kan­den är ett of­fent­lig­trätts­ligt sam­fund (t.ex fäng­el­se- el­ler skollä­gen­het), re­gi­stre­rad för­e­ning el­ler vat­ten­rätts­ligt sam­man­slut­ning, då väljs al­ter­na­ti­vet Ål­der­s­kra­vet gäl­ler inte of­fent­li­grätts­lig sam­man­slut­ning, re­gi­stre­rad för­e­ning el­ler vat­ten­rätts­lig sam­man­slut­ning.

Ta se­dan ställ­ning till ak­tiv od­la­re frå­gan. Om du inte ad­mi­ni­stre­rar flyg­fält, järn­vägs­bo­lag, vat­ten­bo­lag, fas­tig­hets­bo­lag, be­stå­en­de sport­pla­ner el­ler fri­tids­om­rå­den välj ”Jag ad­mi­ni­stre­rar inte, jag är ak­tiv od­la­re”.

Välj som föl­jan­de stöd, som du sö­ker

Om din gård är en eko­lo­gisk gård, har du au­to­ma­tiskt rätt till för­grö­nings­stö­det utan att du be­hö­ver iakt­ta kra­ven om för­grö­ning­en för gård som har eko­lo­gisk­pro­duk­tion. Se när­ma­re an­vis­ning­ar från an­sök­nings­gui­den

Om du väl­jer EU:s fi­nan­si­e­ra­de Stöd till unga jord­bru­ka­re el­ler na­tio­nellt fi­nan­si­e­ra­de Stöd för unga od­la­re, öpp­nas ett skilt föns­ter, i vil­ket du skall med­de­la gårds­bru­kets be­gyn­nel­se­år som fö­re­ta­ga­re i förs­ta hand och per­so­ner som hör till stö­det. Spa­ra upp­gif­ter­na.

Om du fö­re­gå­en­de år har sökt om stöd för unga od­la­re och/el­ler Unga od­la­re stö­det öpp­nas i ett skilt föns­ter, i vil­ket det finns för­hand­si­fyllt gårds­bru­kets be­gyn­nel­sår samt de per­so­ner som hör till stö­det. Ifall det kom­mit änd­ring­ar till be­gyn­nel­se­året, med­de­la om det­ta skilt till kom­mu­nen.  Mo­ti­ve­ra din gjor­da änd­ring till Sam­man­drag och in­skick­an­de Tilläggs­upp­gif­ter -fäl­tet. Ifall det kom­mit änd­ring­ar till per­so­ner­na, lägg till de nya som kom­mit till de­ras per­son­upp­gif­ter och ra­de­ra de per­so­ner som skall tas bort med skärp­kor­gen.

Som föl­jan­de välj För­bin­del­se/av­tals er­fo­der­li­ga stöd, ifall du har en mil­jö­för­bin­del­se/ – av­tal, eko­lo­gisk­för­bin­del­se el­ler spe­ci­al­stöds­av­tal,  som är ikraft.

Ut­be­tal­ning av eko­lo­gis­ka er­sätt­ning­en kan du an­sö­ka om på stö­dan­sö­kan, om du har en för­bin­del­se ikraft. För eko­lo­gis­ka för­bin­del­sen och tilläggs­are­a­ler­nas tillägg till för­bin­del­sen söks på blan­kett 215, som läm­nas in till NTM – cen­tra­len i sam­band med hu­vud­stöds­an­sö­kan se­nast 15.6.

På 2018 kan du inte sö­ka om en mil­jö­för­bin­del­se. Se an­sök­nings­gui­den punk­ten Mil­jö­er­sätt­ning­en när­ma­re om mil­jö­för­bin­del­sen /-av­ta­lets åt­gär­der och de­ras krav.

Om du väl­jer från stöd­lis­tan mil­jö­er­sätt­ning,  lis­tas dina val­da åt­gär­der i mil­jö­för­bin­del­sen  på si­dans ned­re del. Gå ige­nom åt­gär­der­na för skif­ten och de­tal­jer­na ge­nom att klicka på den grö­na pa­ne­len. Du kan än­nu vid be­hov änd­ra i An­mäl upp­gif­ter – de­len för bas­skif­tet an­mäl­da jord­bruks­skif­tens are­al el­ler väx­ter.

Be­ar­bet­ning av han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten  i Vi­put­jäns­ten. Ifall du har valt som mil­jö­för­bin­del­sens åt­gärd han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten, syns det­ta på lis­tan på sam­ma sätt som dina öv­ri­ga val­da åt­gär­der. Läs när­ma­re om be­ar­bet­ning av åt­gärds­are­a­len för Han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten i el­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens – an­vis­ning.

Obs! Om du har valt som mil­jö­er­sätt­ning­ens åt­gärd åker­na­tu­rens mång­fald,  or­ga­nisk mark­täck­ning på träd­gårds­väx­ter och sätt­po­ta­tis el­ler al­ter­na­tivt växt­skydd för träd­gårds­väx­ter, an­mäl på jord­bruks­skif­tet upp­gif­ten om åt­gär­dens för­verk­li­gan­de i punk­ten Mil­jö­för­bin­del­sens val­fria åt­gärd. Mil­jö­er­sätt­ning­ens val­fria åt­gärd- al­ter­na­tiv­föns­ter öpp­nas för jord­bruks­skif­ten, för vil­ka det är möj­ligt att väl­ja Mil­jö­för­bin­del­sens åt­gärd Fång­grö­dor.

För bas­skif­ten, som har för­verk­li­gats un­der växt­pe­ri­o­den pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker, åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al och  åk­rar­nas växt­täcke vin­ter­tid – åt­gär­den, görs på hös­ten en skild an­mä­lan om sprid­ning­en av göd­sel­mäng­den och/el­ler or­ga­nis­ka äm­nens sprid­nings­are­al, göd­sel – och göd­sel­slag, mängd och sprid­nings­da­tum.

Stöd som er­sät­ter för­lo­rad höst­sådd är ett stöd av en­gångs­na­tur, som an­söks om en­dast 2018. När man väl­jer stö­det med krys­set för stöd som er­sät­ter för­lo­rad höst­sådd, öpp­nas ett skilt föns­ter, i vil­ket finns upp­gif­ten om den störs­ta höst­såd­da väx­tens are­al för de tre se­nas­te åren. Om ta­let är noll (0,00 ha) hek­tar, kan du än­då sö­ka om stö­det, men du mås­te mo­ti­ve­ra i tilläggs­upp­gif­ter­na var­för stö­det än­då skall be­vil­jas. Ett vill­kor för att be­vil­ja stö­det  är att du inte har fått el­ler har an­sökt an­nat na­tio­nellt stöd, för­säk­rings­er­sätt­ning el­ler av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens fi­nan­se­rings­an­del fi­nan­si­e­rat stöd. För­utom stö­dan­sö­kans krys­set skall du krys­sa i punk­ten Jag för­säk­rar att jag inte har fått el­ler an­sökt an­nat stöd.

Du kan sän­da in bi­la­gor i sam­band med hu­vud­stöds­an­sö­kan, som är t.ex i vill­ko­ren för be­vil­jan­de av ett spe­ci­ellt stöd. Typ av bi­la­ga väljs från rull­garns­me­nyn och där­ef­ter häm­tas bi­la­gan ge­nom att klicka på Blädd­ra (Se­laa) – knap­pen. När den rät­ta bi­la­gan har valts, läggs bi­la­ga till ge­nom att klicka på Lägg till bi­la­ga – knap­pen. Bi­la­gor som lagts till syns som lis­ta­de. I det­ta ske­de kan du än­nu ra­de­ra bi­la­gor, med Ra­de­ra bi­la­ga – knap­pen.

Gå se­dan till mel­lan­bla­det Vi­pur­åd­gi­va­ren.

Vipurådgivaren

Vi­pur­åd­gi­va­ren in­ne­hål­ler kon­trol­ler som hör till de an­mäl­da upp­gif­ter samt an­sök­ta stö­dens kon­trol­ler samt even­tu­el­la an­märk­ning­ar. Till mel­lan­bla­det Vi­pur­åd­gi­va­ren är det ob­li­ga­to­riskt att gå, så att först där­ef­ter kom­mer man till mel­lan­bla­det Sam­man­drag och skick­an­de.

Vi­pur­åd­gi­va­rens an­märk­ning­ar har ut­märkts med oli­ka fär­ger be­ro­en­de på det, vil­ka åt­gär­der det krävs av dig fö­re an­sö­kans skick­an­de. An­märk­ning­ar med röd färg skall kor­ri­ge­ras, fö­re skick­an­de av an­sö­kan kan gö­ras. Gula an­märk­ning­ar är det skäl att kon­trol­le­ra, men des­sa för­hind­rar inte skick­an­de av an­sö­kan.

Vi­pur­åd­gi­va­rens kon­trol­ler hit­tar du på ma­vis nät­si­da el­ler med knap­pen Vi­pur­åd­gi­va­rens kon­trol­ler.

Förgröningen

Vi­pur­åd­gi­va­ren häm­tar ock­så oli­ka be­räk­ning­ars kon­trol­ler, med hjälp av dem kan du kon­trol­le­ra, upp­fylls t.ex för­grö­nings­stö­dets mångssi­di­ga od­ling el­ler kra­vet på eko­lo­gisk are­al på din gård.

Här ser du ett ex­em­pel, vil­ka an­märk­ning­ar vi­pur­åd­gi­va­ren ger. Med gula an­märk­ning­ar an­mäls, att vill­ko­ret inte upp­fylls och med grö­na an­mäls, att skyl­dig­he­ten upp­fylls.

Vi­pur­åd­gi­va­ren an­mär­ker ex­em­pel­vis, om du har an­mält hu­vud­s­väx­ter över 75% el­ler den eko­lo­gis­ka are­a­len inte upp­fylls. Dess­utom an­mär­ker Vi­pur­åd­gi­va­ren, ifall för­grö­nings­stö­det be­skärs.

Någ­ra väx­ter räk­nas inte med som mång­si­di­ga od­ling­ens väx­ter.  Des­sa finns i an­sök­nings­gui­den punk­ten För­grö­nings­stö­det.  Om des­sa väx­ter väljs för skif­ten, med­de­lar vi­pur­åd­gi­va­ren  i be­räk­ning­en av mång­si­di­ga od­ling­en för des­sa are­a­ler to­talt grupp­vis. Des­sa tas dock inte i be­ak­tan­de i går­dens förs­ta, and­ra el­ler tred­je växt.

Stödrättigheter

På Vi­pur­åd­gi­va­rens Stöd­rät­tig­he­ter – mel­lan­bla­det vi­sas nya upp­gif­ter. För­utom den kän­da skill­nads are­al  finns en ny ta­bell som vi­sar stöd­rät­tig­he­ter­nas an­vänd­ning på år 2016.

Skill­nad – ko­lum­men vi­sar, om du har för många el­ler för få stöd­rät­tig­he­ter på 2018 i för­hål­lan­de till den an­mäl­da stöd­d­ug­li­ga are­a­len.  Kom ihåg, att Stöd­rät­tig­he­ter­nas are­al ko­lum­mens upp­gif­ter inte upp­da­te­ras i re­al­tid. Ifall det på den upp­da­te­ra­de 103A står, att går­den har an­sök­ning­ar i obe­hand­lad si­tu­a­tion, be­ty­der det­ta of­tast det att över­fö­ring­en än­nu inte har god­känts. Upp­da­te­rad 103A blan­kett kan du skri­va ut från Vi­put­jäns­ten.

Stöd­rät­tig­he­ter mel­lan­bla­det sis­ta ta­bell vi­sar för se­nas­te år el­ler för år 2017. Ifall hela går­dens stöd­rät­tig­he­ter på år 2017 an­vänds, vi­sas ing­en egent­lig ta­bell. Då vi­sas en­dast tex­ten ”Går­dens alla stöd­rät­tig­he­ter är ak­ti­ve­ra­de 2017”.   Om stöd­rät­tig­he­ter­na har läm­nats oak­ti­ve­ra­de, vi­sas ta­bel­len, som har ko­lum­mer­na: Ak­ti­ve­ra­de stöd­rät­tig­hets­hek­tarr 2017 och Icke ak­ti­ve­ra­de stöd­rät­tig­hets­hek­tar 2017. Icke ak­ti­ve­ra­de stöd­rät­tig­het­hek­ta­rens an­tal vi­sar an­ting­en det att du har haft för många stöd­rät­tig­he­ter i för­hål­lan­de till stöd­d­ug­lig are­al el­ler att du an­mält icke stöd­d­ug­li­ga are­a­ler på 2017. Des­sa are­a­ler är till­fäl­ligt icke od­la­de are­a­ler och per­ma­nen­ta icke od­la­de are­a­ler. På år 2018 mås­te du an­ting­en över­fö­ra alla stöd­rät­tig­he­ter bort från dig själv el­ler an­mä­la för all stöd­d­ug­lig are­al så­da­na väx­ter el­ler åker­an­vänd­nings­sätt, som ak­ti­ve­rar stöd­rät­tig­he­ter­nas an­vänd­ning, så att du kan und­vi­ka för­lo­ran­de av stöd­rät­tig­he­tern på grund av att den inte an­vänts på två år. Du kan kon­trol­le­ra stöd­d­ug­lig­he­ten på ad­res­sen http://www.mavi.fi/sv/gui­der-och-an­vis­ning­ar/od­la­re/Do­cu­ments/stod­ber­at­ti­gan­de.pdf.

Går­dens alla stöd­rät­ter ak­ti­ve­rad 2017

För­ra året inte ak­ti­ve­ra­de stöd­rät­tig­hets­hek­tar

Kontroller av fleråriga åtgärder

På Kon­trol­ler av fler­åri­ga åt­gär­der – mel­lan­bla­det kan du kon­trol­le­ra mil­jö­för­bin­del­sens fler­åri­ga åt­gär­ders krav på be­va­ran­de el­ler åt­gär­dens längs­ta tid för be­va­ran­de på bas­skif­tet. Från Tilläggs­upp­gif­ter – punk­ten hit­tar du nog­gran­na­re skif­tes­vi­sa upp­gif­ter. I Tilläggs­upp­gif­ter – punk­ten för de mar­ke­ra­de skif­tens del kra­vet på be­va­ran­de är inte möj­lig att upp­fyl­la el­ler det över­skrids. Kon­trol­le­ra upp­gif­ter­na från ta­bel­len.

Stöduppskattning

Till Vi­pur­åd­gi­va­ren har ska­pats som en ny egen­skap Pre­li­mi­när stöd­upp­skatt­ning € – mel­lan­bla­det. Du kan se den pre­li­mi­nä­ra stöd­upp­skatt­ning för dina val­da stöd, som du äm­nar sö­ka. Stöd­upp­skatt­ning­gen in­ne­hål­ler för var­je stöd en upp­skat­ta­de to­tal­sum­ma samt stöd­sum­mor en­ligt växtsorts­grupp. Dess­utom på stöd­upp­skatt­nings­skär­men vi­sas an­märk­ning­ar som hör till stö­dets be­räk­ning. Stöd­sum­man är en upp­skatt­ning, som grun­dar sig på upp­gif­ter­na som getts i stö­dan­sö­kan. Den slut­li­ga sum­man på­ver­kas av änd­ring­ar i stöd­ni­vå­er­na, ob­li­ga­to­ris­ka av­drag samt even­tu­el­la över­vak­ning­s­på­följ­der och öv­ri­ga av­drag.

På det Pre­li­mi­nä­ra stöd­upp­skatt­ning – mel­lan­bla­det an­märks ex­em­pel­vis om stöd­rät­tig­he­ter­na be­grän­sar stö­det som be­ta­las, om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ens be­gräns­ning för trä­dan har över­skri­dits el­ler na­tur­vårds­åker har an­mälts för myck­et.

Sammandrag och skickande

Skriv till e-post fäl­tet  e-post­ad­res­sen, till vil­ken du vill få upp­gift om den in­skick­a­de el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan till kom­mu­nen.  Du kan skri­va till fäl­tet fle­ra e-post­ad­res­ser, då du skil­jer dem åt med kom­ma­teck­en.  Till din an­mäl­da e-post­ad­ress skick­as med­de­lan­de om att in­skick­an­de av el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan har lyck­ats.  Knap­pen Skicka till hand­lägg­ning ak­ti­ve­ras ef­ter att e-post­ad­res­sen skri­vits.  Kon­trol­le­ra upp­gif­ter­na som re­gi­stre­rats till an­sö­kan och skicka an­sö­kan till hand­lägg­ning.

Efter inskickande

Kon­trol­le­ra ef­ter att du skick­at din an­sö­kan din e-post, så att du har fått en kvit­te­ring över in­skick­an­det. Klicka på Skriv ut an­sök­nings­upp­gif­ter – knap­pen. Kon­trol­le­ra på den sida som öpp­nas i öv­re kan­ten, att där finns upp­gif­ten om an­sö­kans in­skick­an­de till kom­mu­nen för hand­lägg­ning och sänd­nings­ti­den.  Ifall stö­dan­sö­kan inte har skick­ats, syns på sam­man­drags­ut­skrif­ten i hög­ra öv­re hör­net en röd text ” för­hans­vis­nings­ver­sion”. Sam­man­dra­get lö­nar det sig att spa­ra på da­torn el­ler skri­va ut.

Nu kan du gå till­ba­ka till El­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens fram­si­da el­ler stäng El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten.

Om det ef­ter in­skick­an­de finns be­hov av att gö­ra änd­ring­ar i  de in­skick­a­de upp­gif­ter­na, kan du gö­ra änd­ring­ar ge­nom att gå till­ba­ka till El­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens Hu­vud­stöds­an­sö­kan. Här kan du väl­ja Sam­man­drag och skick­an­de – mel­lan­bla­det med Åter­ta re­tur­ne­rad an­sö­kan –funk­tio­nen. Änd­ring­ar för an­sö­kan kan du gö­ra fram till hu­vud­stöds­an­sö­kans sis­ta dag 15.6.2018 el­ler så länge tills den tas till be­hand­ling.  Då du har änd­rat an­sö­kan, kom all­tid  ihåg att skicka in an­sö­kan på­nytt.

Om du mås­te änd­ra dina upp­gif­ter ef­ter den 15.6, kan du gö­ra det­ta en­dast på pap­per. Ef­ter an­sök­nings­ti­den av­slu­tas räk­nas för­se­nings­da­gar för de in­läm­na­de an­sök­ning­ar­na, som mins­kar stö­det stor­lek.

Hu­vud­stöds­an­sö­kan 2018 ( Skif­te­s­upp­gif­ter­nas an­mäl­ning­ar och Sök stöd)Vipu an­vän­da­rens an­vis­ning 31.3.2018